Connect with us

BIHAĆ

Bišćanin Dženan Rakić nakon što je zakucao u Zvezdama Granda za “Avaz”: Na ulici sam svirao da bih zaradio za sebe i školovanje

Objavljeno

na datum

Bišćanin Dženan Rakić (23) oduševio je žiri i publiku svojim nastupom u “Zvezdama Granda”. Za izvedbe numera “Iz jednog pogleda” Massima Savića i “Lutka za bal” grupe “Parni valjak” dobio je osam glasova od članova žirija.

Još nisam svjestan, još odgovaram na poruke koje od sinoć pristižu. Što je najgore, ja sam sinoć dok je emisija bila emitirana, imao svirku s bendom, pa nisam ni stigao gledati ništa, evo sada gledam tek emisiju. Nisam ni bio svjestan šta je to što je toliko diglo tu prašinu, ali eto. Trudim se biti drugačiji i svoj – rekao je Rakić za portal “Avaza”.

Ovo je njegovo prvo učešće u muzičkom takmičenju “Zvezde Granda”, ali daleko od toga da mu je prvo muzičko iskustvo. Dio je benda “Retro” s kojim često nastupa po pabovima i pivnicama. I voli to.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nisu mi ni bina ni kamera strani

Prvi put sam u “Grandu” s tim da se već desetak godina bavim muzikom, od 13 godine, od nekih orkestara, do hora, pa muzička škola i bend koji obitava već pet godina, u januaru slavimo 5. godišnjicu. Do kraja iduće godine planiramo izbaciti album. Nisu mi ni bina ni kamera strani. Imam iskustva, što se kaže – kroz smijeh nam govori Rakić.

Ističe da je tržište u BiH malo, a da “svako svog gura”.

Mi smo iz malog grada. Teško je doći i do Sarajeva i Mostara i tako tih malo većih gradova. Na “Zvezde Granda” sam se odlučio i zbog Đorđa Davida, koji mi je jedan od uzora, kojeg sam izabrao za mentora. Generalno, to više nije toliko narodnjačko takmičenje, kao što je bilo prije. Preovlada mi sada više pop-rok ili pop-folk, hajmo reći, koji je slušljiviji od narodnjaka. Vidim sam sebe tu, i kao dobru priliku za promovisanje sebe, ali naravno i samog benda u kojem sam – iskren je Rakić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mnoge je oduševio izvedbom numere Massima Savića, pjevača koji je preminuo 23. decembra i kojeg region oplakuje. No, Rakić je emisiju snimio ranije, nije mogao znati da će dva mjeseca poslije Savić preminuti.

Svaka marka bitna

Ružno je reći, ali kažu da je meni išlo u korist. Naravno, jako mi je žao zbog Massima, slušam čovjeka cijeli život i pratim ga. Ali emisija je snimljena prije dva mjeseca, na prvu sam izabrao „Iz jednog pogleda“ i „Lutka za bal“ grupe „Parni valjak“, a i Aki je preminuo prije nekoliko mjeseci.

Ovo se stvarno potrefilo. Rekao sam da nije moguće da čovjek umre danas, a sutra je emitiranje emisije u kojoj pjevam njegovu pjesmu. Nevjerovatna koincidencija – kazao je Rakić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim po specifičnom načinu pjevanja, Rakić je mnogima zanimljiv i zbog fizičkog izgleda, kao i mnogobrojnih tetovaža koje ima, ali i jednog detalja iz njegove prošlosti. Naime, ovaj dvadesettrogodišnjak bio je prvi ulični pjevač i svirač u Bihaću, i to dok je bio maloljetan. Na ideju je, kaže, došao gledajući na internetu umjetnike koji po ulicama evropskih metropola sviraju i pjevaju skoro na svakom ćošku.

Promovišu jednostavno svoju umjetnost na ulici i samim tim i zarade. Pošto sam tada bio srednjoškolac, a srednjoškolcu je, što se kod nas kaže, svaka marka bitna… Imao sam to neko znanje iz muzičke škole. Odlučio sam da uzmem gitaru i da odem na naš trg u Bihaću i pokušam. To mi se i osladilo, mogu vam reći, jer ta interakcija s ljudima… Sviram, zabavljam ljude, oni stoje oko mene… Nisam tada ni radio aktivno, nisam svirao, u planu nije bilo da imam bend i sviram po pabovima i pivnicama, nego eto… Dijete koje se odlučilo da zaradi za sebe i svoje školovanje. Jesam uspijevao u tome. Na trgu sam bio svaki dan tokom ljeta, upoznali su me ljudi, cijeli grad me tako upoznao i tako me i danas znaju, kao “malog sa trga” – ispričao nam je Rakić.

Rekao je i da ne želi sebi da daje neke ogromne ciljeve.

Jer svako ko je poletio previsoko, pao je niže od niskog. I hoću da sa svojim mentorom i timom idem stepenicu po stepenicu i tako ću, nadam se, doći do vrha ledenog brijega – kazao je Rakić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Već 30. decembra sa bendom nastupa na trgu u Bihaću u “Winter Parku”, a za Novu godinu, odnosno 31. decembra u pivnici „Kod crnog mačka“ u Vitezu.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Posjeta federalnih ministara Bihaću: Podrška federalnog nivoa razvoju turističke infrastrukture

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministri turizma i okoliša, prostornog uređenja te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nasiha Pozder, Željko Nedić i Kemal Hrnjić boravili su u radnoj posjeti Gradu Bihaću, gdje su se sastali s gradonačelnikom Elvedinom Sedićem s kojim su razgovarali o Nacionalnom parku Una, unapređenju turističke ponude u ovom dijelu BiH kroz zoning planove i kvalitetniji nadzor divlje gradnje u tom zaštićenom području.

Ovogodišnja turistička sezona na području Bihaća i Nacionalnog parka Una premašila je sva očekivanja, što raduje predstavnike federalne vlasti. Broj posjeta je s jučerašnjim danom iznosio 143.000, što predstavlja respektabilnu brojku.

Međutim, kako je istakla federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder, to treba da prati bolja turistička ponuda i infrastruktura u koju je neophodno više ulagati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

-Potrebna je i bolja edukacija osoblja koje će dočekivati naše goste i zaštita onoga zbog čega oni dolaze, a to su prirodna bogatstva i kulturno-historijskog naslijeđe koje ovdje imamo. Još čekamo da se potvrdi Strategija razvoja turizma na Domu naroda Parlamenta FBiH na sjednici 5. oktobra. Nadamo se da će do toga doći, nakon toga krećemo s izradom akcionih planova koji će detaljnije definisati koje će to projektne aktivnosti biti poduzete – izjavila je Pozder.

Kako je podvukla, zadatak je da se sada osigura dovoljno novca u budžetu kako bi se mogli realizirati neki od tih projekata, prije svega infrastrukturni.

Kada govorimo o Nacionalnom parku Una, neophodno je završiti putnu infrastrukturu, riješiti parking na ulazu u nekim punktovima kako bismo onemogućili vožnju automobila unutar samog Nacionalnog parka, na kraju i borba s bespravnom gradnjom je također nešto na čemu ćemo raditi, te uređenje mobilijara, šetnica, i to su aktivnosti koje nas čekaju u narednom periodu – istakla je ministrica Pozder.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić kaže da činjenicada je u posljednjih šest mjeseci više od polovine ministara Federalne vlade posjetilo Grad Bihać, ohrabruje i ulijeva određenu sigurnost da je ovaj sastav vlade zainteresovan za Bihać i Unsko-sanski kanton.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

-Ovo nisu posjete iz kurtoazije, već radni sastanci na kojima pokušavamo analizirati probeme s kojima se susrećemo mi ovdje u gradu, a za koja su nadležna i resorna ministarstva iz Federalne vlade, te da idemo ka rješavanju tih problema, postavljajući sebi kratkoročne ciljeve – rekao je gradonačelnik Sedić.

Posebno je zahvalio federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalu Hrnjiću koji je, kako je kazao Sedić, najzaslužniji što se odnos Federalne vlade prema Gradu Bihaću u ovom mandatu promijenio.

-Mislim da ćemo spomenute projekte i aktivnosti u Nacionalnom parku Una, Martin brodu i Kulen Vakufu jedan dio završiti ove godine, a drugi u narednoj godini. To su preduslovi za razvijanje Nacionalnog parka Una za što je potreban novac. Ono što je do sada izdvajano s nivoa FBiH, 500.000 KM je nedovoljno osim za operativne troškove, plaće i ostale zaposlenike u Nacionalnom parku Una. Želimo značajniji iznos za Nacionalni park Una kako bi imao pravu infrastrukturu i moramo se u narednom godinama izboriti kako bi dobili veća sredstva za Nacionalni park Una – kazao je ministar Hrnjić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Optuženi zbog visoke korupcije – Bišćaninu se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od oko 100.000 KM

Objavljeno

na datum

Administator

Optuženi Rejhan Raković (1980) i Kenit Čakić (1994) sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni na predložene kazne:

Raković Rejhan na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uz izricanje predložene kazne predložena je i izrečena mjera bezbjednosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti odluke. Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100.000 KM, kao i mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje krivičnog djela;

Kenit Čakić na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 1600 KM, kao i mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi su priznali krivicu da su, djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zaposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su priznali krivicu za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249., krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH u vezi sa članom 54. istog Zakona, a optuženi Čakić i za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. KZ-a BiH.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH.

Nakon prihvatanja sporazuma predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Amira Iftića iz Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo USK

Potvrđena optužnica protiv Amira Iftića iz Bihaća i produžen pritvor za dva mjeseca zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Amira Iftića iz Bihaća potvrđena je rješenjem Općinskog suda u Bihaću od 27.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i člana 371. stav 1. Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 73.stav 1. tačka a Zakona o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, dana 31.08.2023.godine tokom pretresa porodične kuće optuženog u Midžić mahali, te njegove vikendice u mjestu Račić na području Bihaća pronađeno je 3,5 kg praškaste materije koja svojim izgledom asocira na drogu Speed,a što je vještačenjem i utvrđeno.Pored toga pronađeno je i 18 komada puščane municije, 49 komada pištoljske municije kalibra 7,65 mm, mobitel marke „Redmi“ te 360 eura koji su privremeno izuzeti.

Optuženi je lišen slobode i priveden u Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona,nakon čega je ispitan,a nakon ispitivanja postupajući tužilac je podnio prijedlog za određenje pritvora prema nadležnom sudu u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo je protiv Amira Iftića podiglo optužnicu,a rješenjem Općinskog suda mu je određen jednomjesečni pritvor.

U saradnji sa Sektorom kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Kantonalno tužilaštvo je u toku istrage provelo potrebna vještačenja, saslušanje svjedoka te druge istražnje radnje a imajući u vidu težinu krivičnog djela, značaj istog te ogroman stepen društvene opasnosti obzirom da je kod optuženog pronađena velika količina izuzetno opasne droge.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prethodno navedeno je rezultiralo potvrđivanjem optužnice protiv Amira Iftića iz Bihaća i produženjem pritvora za dva mjeseca,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu