Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Ko čeka, možda i ne dočeka: Tri osobe su preminule čekajući stan za raseljene u Velikoj Kladuši

Objavljeno

na datum

Problem raseljenih osoba već je nekoliko godina aktuelan u Bosni i Hercegovini. Projekt CEB II jedno je od rješenja za smještaj ove ugrožene kategorije u Velikoj Kladuši. Ipak, mnogo je problema koji otežavaju realizaciju projekta.

Sporazum o saradnji potpisan je u oktobru 2017. godine. U martu 2019. godine Federalno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice započelo je proces Javnih nabavki za izvođenje radova i izbor izvođača radova.

Radovi na izgradnji zgrade sa 20 stambenih objekata započeli su 27. 11. 2020. godine, a završetak radova je bio planiran 22. 11. 2021. godine.

Tri osobe sa spiska preminule

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Danas, nakon više od godinu dana, objekt je izgrađen i stoji prazan. Ljudi sa spiska koji trebaju dobiti stan preživljavaju u alternativnom smještaju, a tri osobe su tokom proteklih godinu dana preminule.

S obzirom na različite informacije o tome kada je planirano useljenje građana, kontaktirali smo Općinu Velika Kladuša iz koje su nam poručili da se useljenje budućih korisnika može izvršiti kada objekat bude u potpunosti završen. Dakle, određeni datum ne postoji.

Nakon velikog zakašnjenja završetka građevinskih radova, za čiji nadzor je bila zadužena Općina Velika Kladuša, počeo je proces pripremanja dokumentacije neophodne za održavanje tehničkog prijema.

Odobrenje za upotrebu zgrade koja je trebala biti izgrađena prije 13 mjececi stiglo je 8. novembra 2022. godine. Sada, kako kažu iz Općine, čeka se priključak na elektroenergetsku mrežu.

U septembru ove godine Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, podružnica Bihać dostavila je Općini projektni zadatak za izradu projekta unutrašnjeg priključenja. Traženi projekat dostavljen je Elektrodistribuciji Bihać 24. novembra 2022. godine. Dakle, nakon dva mjeseca.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, za odugovlačenje procesa Velika Kladuša krivi Elektroprivredu kojoj je trebalo skoro mjesec dana da pregleda projekat”.

“Ispravljen projekat poslan je Elektrodistribuciji Bihać 21. decembra 2022. godine i sada čekamo povratni odgovor i priključenje na elektroenergetsku mrežu”, rekli su iz Općine Velika Kladuša za Klix.ba.

Elektroprivreda Bihać u isto vrijeme ping pong lopticu krivice prebacuje na Općinu, a medije šalju da “šetaju” po telefonskim brojevima pokušavajući dobiti press službu. Trenutno još nije poznato kada će se završiti projekt težak 1.400.000 KM i kada će građani iz kolektivnog centra dobiti obećani smještaj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: U akciji kodnog naziva „Grom“ otkriveno lice po interpolovoj potjernici, a još četiri lica sa područja grada Bihaća lišena sobode zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Sektora kriminalističke policije su na osnovu prethodno prikupljenih operativnih saznanja na terenu i Naredbe Općinskog suda u Bihaću 04.04.2024.god. sproveli su operativno-taktičku akciju kodnog naziva „Grom“ s ciljem pronalaska tragova i dokaza o izvršenju krivičnih djela vezanih za zloupotrebu narkotičkih sredstava.

Pored istražitelja kriminalističke policije Uprave policije USK-a u akciji su učestvovali i pripadnici Federalne Uprave policije, policajci policijske stanice Bihać i pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK.

Pretresi su izvršeni na više lokacija na području grada Bihaća te su tom prilikom pretresane porodične kuće, stanovi, poslovni objekti kao i više vozila koje su koristila osumnjičena lica. (Ukupno trinaest objekata i sedam vozila).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prilikom pretresa pronađena je određena količina bijele praškaste materije koja asocira na opojno sredstvo „Kokain“ i „Speed“, određena količina suhe zeljaste materije koja asocira na opojno sredstvo „Kannabis sativa“, veće količina tableta „Ekstazy“, novac u iznosu večem od 10000 KM u različitim aopenima i valutama, dva pištolja, određena količina municije za pištolj, dvije krivotvorene putne isprave (Makedonija i Slovenija) te više mobilnih telefona sa SIM karticama,saopćeno je iz MUP-a USK.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, „Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje ili posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom“ i „Krivotvorenje isprave“ slobode su lišena četiri lica i to:

  • H. A. rođen 1993 godine iz Bihaća,
  • T. E. rođen 1995 godine iz Bihaća,
  • A. D. rođen 1993 godine iz Bihaća i
  • Ž. I. rođen 1990 godine iz Bihaća.

Pronađene tvari i predmeti su oduzeti dok će navedena lica nakon kriminalističke obrade biti predana na dalje postupanje nadležnom Tužilaštvu USK-a.

Tokom pretresa jedne od lokacija istražitelji sektora kriminalističke policije lišili su slobode i lice T. D. rođen 1981 godine u Bihaću, a za kojim je rapisana međunarodna interpolova potjernica zbog izvršenja krivičnog djela na području Republike Austrije. Navedeno lice je predano na dalje postupanje pripadnicima Federalne Uprave policije.

Istraga je u toku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu