Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Vlada USK: Kantonalnoj bolnici 18 miliona KM, Općoj bolnici u Sanskom Mostu 3 miliona KM

Objavljeno

na datum

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona, na 381. sjednici prihvatili su Informaciju o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju ZU Kantonalne bolnice „Dr.Irfan Ljubijankić” Bihać i JZU Opće bolnice Sanski Most, obrađivača Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona te informaciju proslijedili Skupštini USK.

Vlada USK je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, na 377. sjednici, donijela odluke o odobravanju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja Kantonalne bolnice ” Dr.Irfan Ljubijankić” Bihać i Opće bolnice, Sanski Most te odluke o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju Kantonalne bolnice u Bihaću i Opće bolnice u Sanskom Mostu.

Postupak finansijske konsolidacije i restrukturiranja u Kantonalnoj bolnici Bihać i Općoj bolnici Sanski Most, navedeno je, obavit će se na način i po postupku utvrđenom Zakonom o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, propisima donijetim na osnovu ovog zakona i usvojenim programima finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja u periodu od 2022 – 2027.godine. Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u 2022.godini u ukupnom iznosu od 75.000.000 KM (za prvu fiskalnu godinu) i utvrdila pojedinačne iznose novčanih sredstava koji pripadaju pojedinim zdravstvnim ustanovama u Federaciji BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kantonalnoj bolnici, po ovom osnovu, pripada 18 miliona KM, odnosno 6 miliona KM u ovoj fiskalnoj godini. Odlukama Vlade USK je tada precizirano da će Kanton, kao osnivač, provesti sanaciju i u roku od pet godina pokriti akumulirani gubitak Kantonalne bolnice u ukupnom iznosu od 15.969.476,29 KM te će za potrebe specijalizacija i subspecijalizacija i stručno usavršavanje kadra, obezbijediti, za period utvrđen Programom, ukupno 5.000.000 KM.
Za ZU Opću bolnicu u Sanskom Mostu, za sanaciju i restrukturiranje biće doznačeno od Vlade FBiH ukupno 3.500.000 KM, u periodu od tri godine a Kanton će također, kao osnivač, provesti sanaciju i u roku od pet godina pokriti akumulirani gubitak JZU Opće bolnice u Sanskom Mostu u ukupnom iznosu od 1.763.359 KM te za potrebe specijalizacija i subspecijalizacija i stručno usavršavanje kadra, obezbijediti Općoj bolnici ukupno 500.000 KM.
Na današnjoj sjednici Vlada USK imenovala je pregovarački tim Vlade Unsko-sanskog kantona, u postupku pregovaranja o granskom Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na području Unsko-sanskog kantona, sa Pregovaračkim timom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona.
Pregovarački tim zadužen je da vodi pregovore o zahtjevima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona, koji se odnosi na kolektivno pregovaranje o granskom Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na području Unsko-sanskog kantona, u dobroj vjeri a na osnovu finansijskih pokazatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i realnih finansijskih mogućnosti.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: U akciji kodnog naziva „Grom“ otkriveno lice po interpolovoj potjernici, a još četiri lica sa područja grada Bihaća lišena sobode zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Sektora kriminalističke policije su na osnovu prethodno prikupljenih operativnih saznanja na terenu i Naredbe Općinskog suda u Bihaću 04.04.2024.god. sproveli su operativno-taktičku akciju kodnog naziva „Grom“ s ciljem pronalaska tragova i dokaza o izvršenju krivičnih djela vezanih za zloupotrebu narkotičkih sredstava.

Pored istražitelja kriminalističke policije Uprave policije USK-a u akciji su učestvovali i pripadnici Federalne Uprave policije, policajci policijske stanice Bihać i pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK.

Pretresi su izvršeni na više lokacija na području grada Bihaća te su tom prilikom pretresane porodične kuće, stanovi, poslovni objekti kao i više vozila koje su koristila osumnjičena lica. (Ukupno trinaest objekata i sedam vozila).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prilikom pretresa pronađena je određena količina bijele praškaste materije koja asocira na opojno sredstvo „Kokain“ i „Speed“, određena količina suhe zeljaste materije koja asocira na opojno sredstvo „Kannabis sativa“, veće količina tableta „Ekstazy“, novac u iznosu večem od 10000 KM u različitim aopenima i valutama, dva pištolja, određena količina municije za pištolj, dvije krivotvorene putne isprave (Makedonija i Slovenija) te više mobilnih telefona sa SIM karticama,saopćeno je iz MUP-a USK.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, „Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje ili posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom“ i „Krivotvorenje isprave“ slobode su lišena četiri lica i to:

  • H. A. rođen 1993 godine iz Bihaća,
  • T. E. rođen 1995 godine iz Bihaća,
  • A. D. rođen 1993 godine iz Bihaća i
  • Ž. I. rođen 1990 godine iz Bihaća.

Pronađene tvari i predmeti su oduzeti dok će navedena lica nakon kriminalističke obrade biti predana na dalje postupanje nadležnom Tužilaštvu USK-a.

Tokom pretresa jedne od lokacija istražitelji sektora kriminalističke policije lišili su slobode i lice T. D. rođen 1981 godine u Bihaću, a za kojim je rapisana međunarodna interpolova potjernica zbog izvršenja krivičnog djela na području Republike Austrije. Navedeno lice je predano na dalje postupanje pripadnicima Federalne Uprave policije.

Istraga je u toku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu