Connect with us

Nekategorisano

Senat UNSA-e donosi konačnu odluku o Sebijinoj diplomi

Objavljeno

na datum

Ad hoc komisija Medicinskog fakulteta u Sarajevu dostavila je Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) dokumentaciju o diplomi Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a Senat UNSA-e će se o ovome očitovati u januaru, potvrđeno je za “Avaz”.

Podsjetimo, Senat UNSA-e je 10. novembra raspravljao o diplomi direktorice KCUS-a, kada su Medicinskom fakultetu dali rok od mjesec da pošalju svu dokumentaciju u vezi s tim.

Dva lista

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Medicinski fakultet je formirao ad hoc komisiju. Pregledali su dokumentaciju i dostavili izjašnjenje, koje su, prije nego što su ga dostavili nama, razmatrali na Vijeću Medicinskog fakulteta. Prema njihovim tvrdnjama, smatraju da je sve uredu. Proslijedili su to Univerzitetu, ali su prije toga to pustili u medije – kazao je za „Avaz“ prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

No, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je, s druge strane, otkrila da su inspektorima na okolnosti priznavanja položenih ispita na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predočena dva lista tzv. reciklažnog papira na kojima je rukom napisano/nabrojano (na engleskom jeziku) 10 ispita s ocjenama prema kopiji indeksa te 9 naziva predmeta (na maternjem jeziku) bez ocjena.

Oba dokumenta proslijeđena su Univerzitetu. Sada pravna služba Univerziteta vrši analizu podataka i iz jednog i iz drugog dokumenta, a u tom dijelu ćemo se, kao Univerzitet, odrediti kako smo i zacrtali. Paralelno radimo i na izradi novog statuta Univerziteta u Sarajevu jer je donesen novi Zakon o visokom obrazovanju, gdje je uvedena mogućnost da Univerzitet može oduzeti diplomu koja je stečena na nezakonit način – kazao je prof. dr. Škrijelj.

On je istakao da je to obaveza Univerziteta ne samo zbog ovog konkretnog slučaj nego općenito zbog bilo koje mogućnosti koja bi se mogla pojaviti ubuduće.

Tu proceduru ćemo svakako nastaviti. Sada nismo u prilici da kažemo tačno kada. Neće se to odugovlačiti previše, ali je nama decembar mjesec raznih svečanosti na UNSA-i, koje se smjenjuju iz dana u dan. Paralelno s tim, pravna služba završava mnogo poslova, tako da mislim da ćemo se time baviti u januaru. To se mora napraviti na posebnoj, vanrednoj sjednici, ne želim da ide s redovnim tačkama na sjednicama Senata jer nam oduzima puno vremena u normalnom radu, a ovo je stvar koja je sama po sebi posebna – zaključio je prof. dr. Škrijelj.E. MASLO

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Oduzimanje dokumenta
Rektor Škrijelj nije želio komentirati ni jedan ni drugi dokument.

Kao rektor, u ovom konkretnom slučaju, ne mogu govoriti šta će sada biti zato što moramo imati činjenično stanje sagledano od pravnika. Ukoliko budemo postupali po tim aktima i po zakonu o zauzimanju stava koji bi rezultirao, eventualno, nekim oduzimanjem dokumenta, onda to moramo imati predviđeno statutom UNSA-e. Imamo prispjele dokumente i nastavit ćemo se baviti njima – dodao je prof. dr. Škrijelj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nekategorisano

Na Ahiret preselio Kišmić (Mujaga) Hazim-Hazo

Objavljeno

na datum

Administator

Tužnim srcem i bolom u duši javljamo rodbini, prijateljima i komšijama da je naš dragi Kišmić (Mujaga) Hazim-Hazo, dana 23.09.2023. godine u 65-oj godini života, preselio na Ahiret.

Dženaza i ukop će se obaviti 26.09.2023.godine u utorak na gradskim mezarlucima “Humci” Bihać u 14:30 sati.

Da mu dragi Allah dž.š. podari Džennet, a porodici sabur.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

Na Ahiret preselio Delić (Asim) Zlatan

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 12.09.2023. godine u 47. godini života na Ahiret je preselio Delić (Asim) Zlatan.

Dženaza i ukop milog nam rahmetlije obavit će se dana 14.09.2023. godine (četvrtak) na mezarlucima ”Šarića” u 16:40 sati, poslije ikindije namaza.

Da mu dragi Allah dž.š., podari Džennet, a porodici sabur.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Objavljena presuda u predmetu Nermin Balić

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 07.09.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019391 23 K, nakon izmjenjene izjave o krivnji i razdvajanja predmeta od predmeta 01 0 K 017753 23 K 2 optuženog Murata Dizdarevića i drugih, održao ročišta radi razmatranja priznanja krivnje i izricanja krivičnopravne sankcije, izrekao i javno objavio presudu kojom se optuženi Nermin Balić oglašava krivim što je počinio krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u sticaju sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, sve u vezi sa članom 54. istog zakona i osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine i 10 (deset) mjeseci.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom Nerminu Baliću uračunava se vrijeme koje je proveo u pritvoru počev od 25.09.2021. godine, pa do dana stupanja na izdržavanje kazne zatvora.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu