Connect with us

CRNA HRONIKA

Mladiću smrskali glavu, preminuo je u bolnici: Porodica je napokon dobila odštetu za gubitak sina

Objavljeno

na datum

Dvadesetjednogodišnji Martin M. preminuo je 30. juna 2015. godine na Odjelu hirurškog šoka KB Dubrava od posljedica brutalnog premlaćivanja pet dana prije toga tokom proslave Ivanjskog krijesa u Ivanić Gradu, a njegova porodica i dalje prolazi mučne sudske bitke.

Martinov vršnjak, Nino D., na velikogoričkom Kantonalnom sudu osuđen je na četiri i po godine zatvora jer je palicom udario Martina po glavi pa je nesretni mladić zadobio povrede opasne po život u vidu niza prijeloma, nagnječenja i krvarenja kojima je nažalost podlegao, piše Jutarnji.hr. 

Međutim, za Vrhovni sud ta je kazna bila prestroga pa je viši sud smanjio kaznu, osudivši Ninu D. zbog nanošenja teških povreda sa smrtnim ishodom na tri i po godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Isplata novca

Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici porodica ubijenog mladića potražila je i drugi vid pravde te je prošle sedmice presuđeno nepravomoćno da Nino D. mora isplatiti Martinovoj majci, ocu i bratu ukupno 850.000 kuna (oko 220.674,69 KM) za imovinsku i neimovinsku štetu kao i 54.746 kuna (oko 14213.01 KM) za troškove sudskog postupka.

Martinovoj porodici je povrijeđeno pravo ličnosti na duševno zdravlje i trpe duševne boli zbog smrti sina i brata jer je između njih postojala trajna životna zajednica te jaka emocionalna i egzistencijalna povezanost.

Svojim činom Nino D. je Martinovim roditeljima teško i nepovratno uništio skladan život te se ne mogu pomiriti s činjenicom da njihovog djeteta više nema.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od tog dana trpim teške psihičke bolove. Moga sina više nema i sve me podsjeća na njega. Često izgovaram Martinovo ime i osjećam prazninu oko sebe. Zbog protoka vremena ništa mi nije bolje, a ni lakše. Pa on je imao samo 21 godinu – rekla je majka preminulog Martina.

Velika praznina

Brat preminulog, u sudnici se prisjetio zajedničkih trenutaka provedenih s Martinom pa i te kobne noći tokom Ivanjskog krijesa.

Imao sam 18 godina kad se to dogodilo. Jako mi fali brat, dijelili smo zajedno sobu u kući, trenirali, izlazili s prijateljima. Osjećam veliku prazninu, u toj sobi i dalje čuvam njegove stvari poput dresa, … a na igralištu u Ivanić Gradu kod škole napravio se veliki grafit u znak sjećanja na Martina i to s njegovim licem, imenom te datumom rođenja i smrti – prisjetio se brat preminulog koji iz crnine, kao i njegovi roditelji, ne izlazi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osuđeni Nino D. odgovor na tužbu nije podnio, niti je istu osporio, ali na konačnu sudsku presudu ima mogućnost žalbe u iduće dvije sedmice. 

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Velika akcija MUP-a RS: Kod Prijedora pronađena laboratorija za uzgoj marihuane, uhapšeno 14 osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pronašli su kod Prijedora manju laboratoriju za uzgoj marihuane te određenu količinu kokaina, dok je uhapšeno čak 14 osoba.

Policijska uprava Prijedor u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor sprovode akciju kodnog naziva “Roma”.

Akcija je usmjerena na sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga i otkrivanje organizovanih grupa koje se bave prometom opojnih droga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovim aktivnostima izvršeni su pretresi na 13 lokacija na području Prijedora i jedan pretres u Banjoj Luci, a slobode je lišeno 14 osoba.

U dosadašnjim aktivnostima pronađeno je i oduzeto oko 1.180 grama opojne droge kokain i oko tri kilograma opojne droge marihuane, a otkrivena je i laboratorija za uzgoj opojne droge marihuane gdje je pronađena veća količina stabljika u saksijama i više vakumiranih pakovanja opojne droge marihuane namijenjene za dalju prodaju.

Laboratorija za uzgoj marihuane pronađena je u mjestu Kozaruša nadomak Prijedora.

Pronađena je i određena količina naoružanja, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela. Pretresi su izvršeni uz podršku jedinica Žandarmerije, konjica i službeni psi i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, saopćila je policija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija kod Bosanske Gradiške pronašla osobu koja je presretala djecu i nudila im prijevoz

Objavljeno

na datum

Administator

Kod Bosanske Gradiške jučer je, u subotu, pronađena i identifikovana osoba koja je maloljetnicima nudila prijevoz.

Policijski službenici Policijske uprave Bosanska Gradiška jučer su identifikovali i pronašli osobu inicijala M. M. iz Švicarske, a koje je istog dana oko 15:00 sati Policijskoj stanici Nova Topola od strane prosvjetnog radnika prijavljeno kao nepoznato lice koje je ponudilo maloljetnim licima prevoz od autobuskog stajališta do osnovne škole i novac.

Policijski službenici PU Bosanska Gradiška odmah su postupili po prijavi te su operativnim radom na terenu došli do saznanja da se radi o osobi M.M.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, kao i dežurni tužilac za maloljetnike, koji su se izjasnili da u navedenom događaju nema elemenata krivičnog djela.

Osoba M. M. je sankcionisana po članu 8. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

GP BIH: Dvojica stranih državljana lišena slobode zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 17. aprila 2024. godine, lišili su slobode državljanina Afganistana i državljanina Pakistana nakon što je operativnim radom utvrđeno da određeni vremenski period vrše krijumčarenje migranata preko državne granice.

Krijumčari migranata su otkriveni u graničnom pojasu na području Gradiške te ispitani u svojstvu osumnjičenih. Uz Izvještaj o krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, bit će predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Na graničnim prijelazima lišeno slobode sedam osoba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Strmica, 17. aprila 2024. godine, lišili su slobode A.S. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Visokom zbog krivičnog djela Krađa i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela Teška krađa. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Strmica i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 16. aprila 2024., lišili su slobode E.H. (1971.) na ulasku u BiH na prijelazu Donji Svilaj. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za ovim bh. državljaninom zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Dan ranije, 15. aprila 2024., pripadnici ove jedinice lišili su slobode državljanina Republike Hrvatske, E.A. (1974.). Utvrđeno je da ga potražuju Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona zbog krivičnog djela Utaja i Općinski sud u Kiseljaku zbog krivičnog djela Prevara. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Brod i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 15. aprila 2024., lišili su slobode M.M. (1991.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Popovi. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za ovim državljaninom Republike Srbije raspisalo potragu zbog krivičnog djela Utaja. Predat je službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 14. aprila 2024., lišili su slobode A.C. (1996.) jer je utvrđeno da je Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela Prevara. Državljanin Kraljevine Švedske je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Vardište i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Dan ranije, 13. aprila 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode R.M. (1979.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Višegradu radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Vardište i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.
Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 13. aprila 2024., lišili su slobode D.A. (1975.) jer je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Nasilje u obitelji. Bh. državljanin je konroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Orahovlje i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu