Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Mustafa Ružnić: Štete od poplava su ogromne, vodostaj Une je u padu

Objavljeno

na datum

U skoro svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona obilne padavine u prethodna dva dana uzrokovale su poplave koje su nanijele veliku materijalnu štetu. Najteža situacija je u Bihaću, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi. Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi.

Premijer USK Mustafa Ružnić je za portal “Avaza” istakao da su od jučer sve civilne zaštite na terenu.

Civilna zaštita je što se tiče kantona obavijestila Civilnu zaštitu FBiH kao i kantonalne civilne zaštite da nam se stave na raspolaganje ukoliko se stanje ne bi smirilo. Noćas je došlo do smirivanja situacije. Vodostaj rijeke Une je jedino kada je u pitanju Bosanska Krupa bio na višem nivou jutros. Prije otprilike sat vremena vodostaj je krenuo u blago opadanje – rekao nam je Ružnić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su štete ogromne, posebno kada su u pitanju Bosanska Krupa i Bihać.

Mi smo već sredstva koja imamo na raspolaganju kada je u pitanju kanton i Civilna zaštita USK pripremili za Sanski Most i Bosansku Krupu. Naravno, sada će komisije za procjenu šteta krenuti na teren. Na osnovu toga ćemo sačiniti izvještaj. Od ostalih Civilnih zaštita vjerovatno ćemo tražiti samo aparate za isušivanje objekata i pumpe za ispumpavanje vode.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ponudio je danas pomoć gradu Bihaću kako bi se što prije sanirale štete od poplava. Premijer Ružnić je istakao da će na osnovu procjena koje dobiju vidjeti koliko im je potrebno materijalnih i tehničkih sredstava.

Uglavnom, više nisu u pitanju finansije, više je u pitanju materijalna podrška, pumpe, aparati za isušivanje. Mi ćemo odmah ko nam je tu najbliži pozvati u ispomoć – zaključio je Ružnić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Svi Total TV paketi prvih 10 mjeseci po 1 KM – uštedi više od 225 KM!

Objavljeno

na datum

Administator

Total TV akcija koja se ne propušta. Gledaj vrhunski sport, najpopularnije filmove i serije, i najgledanije emisije bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Izaberi svoj Total TV paket i uz besplatan priključak i instalaciju opreme gledaj TV za samo 1KM mjesečno prvih 10 mjeseci! A uz Total TV Extra i Premium pakete dobijaš i dodatni box za drugi TV. Svoj omiljeni TV sadržaj gledaj i na svom mobilnom telefonu, tabletu i računaru na EON aplikaciji potpuno BESPLATNO, vrati sadržaj do 7 dana unazad i uživaj u bogatom izboru EON Video kluba.

Total TV uvijek uz svoje korisnike, prijavi se na 00387 61 797-717 i ostvari +2 mjeseca po 1KM, ukupno 12 mjeseci gledaj svoje omiljene kanale za 1KM mjesečno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća usvojen je prijedlog povećanja cijena vode u ovom gradu. U budućnosti po kubiku, sa 0,94, voda će poskupjeti na 1,20 KM. Ovo je prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine.

Od slijedećeg mjeseca pitka voda poskupjeti za 26 feninga. Zvuči li kao utjeha da će Bišćani, i pored poskupljenja, i dalje imati najnižu cijenu vode u kantonu, ali i u Federaciji?

„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tako je i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen prijedlog povećanja cijene vode.

„Radi se o tome da je došlo do enormih poskupljenja na tržištu – cijene goriva prije svega i ostalih materijala koji su nužni kada je u pitanju Vodovod. Naprosto je bilo vrijeme da razmatramo i ovu tačku dnevnog reda jer se radi o, popularno rečeno, nametu za građane, ali i o onom vrlo realnom, zato što je sve drugo poskupjelo“, objašnjava Alen Zulić, predsjednik Kluba POMAK-a u Gradskom vijeću.

Oprečnih mišljenja bilo je na sjednici Gradskog vijeća, ali ova tačka je u konačnici dobila potrebnu podršku vijećnika. Uslov je bio usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

FOTO – JAKO NEVRIJEME POGODILO BOSANSKU KRUPU: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ANGAŽIRAO SVE RASPOLOŽIVE MATERIJALNE I LJUDSKE RESURSE

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u popodnevnim satima jako nevrijeme popraćeno obilnom kišom, ledom i jakim udarima vjetra pogodilo Bosansku Krupu. Nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Bosansku Krupu trajalo je oko 25 minuta, a prema trenutnim informacijama nanesena je šteta na nekoliko objekata, oboreno je nekoliko stabla na području grada, a ogromna količina vode preopteretila je oborinsku kanalizacionu mrežu uzrokujući plavljene određenih dijelova ulica u gradu.

Gradski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive materijalne i ljudske resurse. Na terenu su nadležne gradske službe, JKP „10.juli“ i vatrogasne jedinice koje trenutno rade na sanaciji štete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu