Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Mustafa Ružnić: Štete od poplava su ogromne, vodostaj Une je u padu

Objavljeno

na datum

U skoro svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona obilne padavine u prethodna dva dana uzrokovale su poplave koje su nanijele veliku materijalnu štetu. Najteža situacija je u Bihaću, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi. Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi.

Premijer USK Mustafa Ružnić je za portal “Avaza” istakao da su od jučer sve civilne zaštite na terenu.

Civilna zaštita je što se tiče kantona obavijestila Civilnu zaštitu FBiH kao i kantonalne civilne zaštite da nam se stave na raspolaganje ukoliko se stanje ne bi smirilo. Noćas je došlo do smirivanja situacije. Vodostaj rijeke Une je jedino kada je u pitanju Bosanska Krupa bio na višem nivou jutros. Prije otprilike sat vremena vodostaj je krenuo u blago opadanje – rekao nam je Ružnić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su štete ogromne, posebno kada su u pitanju Bosanska Krupa i Bihać.

Mi smo već sredstva koja imamo na raspolaganju kada je u pitanju kanton i Civilna zaštita USK pripremili za Sanski Most i Bosansku Krupu. Naravno, sada će komisije za procjenu šteta krenuti na teren. Na osnovu toga ćemo sačiniti izvještaj. Od ostalih Civilnih zaštita vjerovatno ćemo tražiti samo aparate za isušivanje objekata i pumpe za ispumpavanje vode.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ponudio je danas pomoć gradu Bihaću kako bi se što prije sanirale štete od poplava. Premijer Ružnić je istakao da će na osnovu procjena koje dobiju vidjeti koliko im je potrebno materijalnih i tehničkih sredstava.

Uglavnom, više nisu u pitanju finansije, više je u pitanju materijalna podrška, pumpe, aparati za isušivanje. Mi ćemo odmah ko nam je tu najbliži pozvati u ispomoć – zaključio je Ružnić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CAZIN

Jedna osoba poginula u sudaru dva vozila kod Cazina, saobraćaj i dalje obustavljen

Objavljeno

na datum

Administator

Tokom noći se dogodila saobraćajna nesreća na putu od Cazina prema Velikoj Kladuši u kojoj je jedna osoba poginula.

Kako je rekao Bahrudin Dželalagić, glasnogovornik MUP-a USK za Klix.ba nesreća se desila na putu M-42 Ćoralići-Skokovi u 00:20 sati.

Dva vozila su učestvovala u nesreći, prilikom čega je M.A (1990) smrtno stradao. Drugim autom je upravljao N. I. (2004).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Policija i dalje vrši uviđaj na mjestu nesreće, a kako BIHAMK navodi, saobraćaj je u potpunosti obustavljen.

Za vrijeme obustave se vozila usmjeravaju na put preko Koprivne.

Kantonalno tužilaštvo i dalje vrši uviđaj jer je angažovan sudski vještak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Ministar Adnan Habibija sudjelovao u radu sastanka koji je organizovao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak

Objavljeno

na datum

Administator

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova Unsko- sanskog kantona sudjelovao je u radu sastanka koji je, jučer u Sarajevu, organizovao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova.

Na zajedničkom sastanku federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova razgovaralo se o prijemu novih kadeta na Policijsku akademiju

Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te o detaljima plana obuke novih klasa kadeta i aktivnostima koje prethode uspostavljanju kvalitetnijeg sistema policijske obuke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • U MUP- u USK odlučni smo da obrazujemo mlade policajce, podmlađujemo kadrove i jačamo policiju. Zato je značajan profesionalan pristup federalnog ministra Isaka koji je delegirao teme značajne za obuku novih kadeta, od potrebe povećanja smještajnih kapacita za potrebe kadeta na osnovnoj policijskoj obuci na Policijskoj akademiji do razmatranja plana i dužine trajanja osnovne policijske obuke. Sukladno odgovornosti koju policijski poziv podrazumijeva, nužna je profesionalna obuka, po najboljim standardima. Informisani smo i o problemima vezanim za nabavku uniformi za kadete i za policijske službenike u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje smo dogovorili da se traži od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku izmijeni Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti, zbog poteškoća s kojim se susreću policijski organi u F BiH u postupku javnih nabavki policijskih uniformi za policijske službenike. Sastanak smo iskoristili i da federalnom ministru Isaku prezentujemo potrebe kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova za specijalističkim obukama a jednoglasno smo usvojili zaključak da sva ministarstva unutrašnjih poslova, bez odlaganja raspišu konkurse za prijem novih policijskih službenika kako bi se što prije riješio problem nedostatka policijskih službenika u policijskim organima, kao i da se u Policijskoj akademiji FMUP-a intenziviraju specijalističke obuke policijskih službenika, kazao je nakon sastanka ministar Habibija.

Nastavi čitati

BOSANSKI PETROVAC

VIDEO – Bosanski Petrovac: Nakon požara primorani živjeti u nehumanim uvjetima

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosanskom Petrovcu početkom februara ove godine je izbio požar na zgradi socijalnoga stanovanja. Požar je zgradu učinio potpuno neuvjetnom za život, a veliki broj stanara ostao je bez doma.

Uprkos tomu, neki nemaju alternativu, pa su u zgradi ostali. Danas kažu, žive kako moraju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu