Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Bosanska Krupa: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Objavljeno

na datum

Štab Civilne zaštite Bosanska Krupa donio je na jutrošnjoj sjednici Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Ovakva odluka donesena je na osnovu informacija sa terena o plavljenu objekata fizičkih i pravnih lica, te klizišta koja su se u toku jučerašnjeg dana otvorila.

„Mi smo na današnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite donijeli Odluku o proglašenju stanja elementrne nepogode za Grad Bosanska Krupa. Jučer je to učinio Sanski Most, danas će vrlo vjerovatno i Bihać, tako da nije isključeno da stanje elementarne nepogode bude proglašeno za teritorij USK. U stalnom sam kontaktu i sa direktorom Kantonalne uprave Civilne zaštite kao i premijerom pa ćemo vidjeti kako će se stanje na terenu odvijati u narednim danima. Na području Grada Bosanska Krupa imamo poplavljene kako privredne objekte tako i nekoliko stambenih objekata, još uvijek čekamo tačne podatke, a otvoreno je i novo klizište na Velikom Badiću što ćemo pokušati konzervirati preko zime. Ono što je dobro jeste da je Una od jutros opala u svom gornjem toku, ali ono od čega postoji bojazan je slijevanje veće količine oborinskih voda sa Gomile tako da bi se vodostaj Une mogao podići u području Grmuše što je automatski opet pritisak na nas. Pratimo stanje, pa ćemo odluke i donositi ovisno od razvoja situacije na terenu“ istakao je gradonačelnik grada Bosanska Krupa.

Obilne kišne padavine u posljednjih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja na svim vodotokovima na području grada Bosanska Krupa. Poplavljeno je više naselja na području grada, a posebno kritično je na područjima gdje pijesak ne može spriječiti prodiranje vode. Veliki problemi su još uvijek u području Kajteza(Bos.Otoka), Drenova Glavica, Zalug, Baštra-Vodomut, Unska, Bihaćka. Nije samo izlijevanje rijeke Une problem već i potoci poput Svetinje, Volodera ili Baštre kao i podzemne vode koji su poplavili više pomoćnih objekata ili bukvalno odsjekli neke kuće kao što je primjer stanovnika Drenove Glavice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nema preciznih podataka o broju poplavljenih objekata i razmjerama štete, a sve raspoložive jedinice Civilne zaštite i PVJ Bosanska Krupa su već treći dan kontinuirano na terenu i reaguju tamo gdje je neophodno i moguće reagovati. Ukoliko je slučaj da ste okruženi vodom i da ne možete iz kuće ili da je u pitanju starija osoba pozovite Civilnu zaštitu na broj 037 961 460, prenosi Radio Bihać

Prema informacijama iz JKP“10 juli“ Bosanska Krupa stanovnicima Grada Bosanska Krupa preporučuje se prokuhavanje vode za piće kao mjera prevencije, a otežan je odvoz smeća u Bos.Otoci od željeznog mosta ka Bužimu, zatim ulica Voloder, Podmračaj i sl.

Prema jutrošnjem izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite stanovništvo koje se električnom energijom napajalo sa TS Belamionix nema struju zbog plavljenja same trafostanice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BUŽIM

FOTO – Aida Šahinovic edukator-rehabilitator u saradnji sa Futsal klubom Bužim pokrenula akciju „ Za ljepše uspomene iz vrtića“

Objavljeno

na datum

Administator

Cilj Projekta je da se kroz humanost i donaciju, pomogne i da se obraduju djeca sa poteškoćama u razvoju i djeca tipičnog razvoja koja pohađaju JU Vrtić Bužim!

Djeci vrtića kupljena su didaktička sredstva, nove igračke, odabrane stavke iz asistivne tehnologije, enciklopedije, zbirke priča, bajki i basni… sve ovo ce zasigurno uljepšati nasoj djeci igru i boravak u vrtiću. “Sve će proći osim dobra koje učiniš.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Radio kao instruktor letenja: Poznat identitet stradalog pilota u nesreći kod Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer u poslijepodnevnim satima na padinama Plješevice, u mjestu Zavalje kod Bihaća, dogodio se pad jedrilice u kojem je tragično preminuo Jusuf Midžić, poznat kao “Midža”.

Rođen 1948. godine u Bihaću, Midžić je bio dobro poznat u tom gradu. Bio je profesor fizike i istaknuti instruktor letenja u Aero Klubu Bihać, gdje je bio najstariji i najaktivniji član.

Midžić je bio iskusan pilot s dugom karijerom koja je počela 1964. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila oko 18:45 sati i prijavljena je od strane očevidaca.

Uzroci pada letjelice bit će poznati nakon provedenih istražnih radnji i vještačenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

EUFOR u Bihaću osigurava skladišta oružja

Objavljeno

na datum

Administator

Bugarski vod je raspoređen u Bihaću gdje osigurava lokaciju za skladištenje oružja (sa oklopnim vozilima i topništvom) u blizini kasarne Oružanih snaga BiH ‘Adil Bešić’.

Zapovjednik bugarske vojske rasporedio je pripadnike svoje jedinice i uz pomoć oficira OS BiH izvršio pregled naoružanja i opreme u skladištu, saopćio je EUFOR.

Vježba EUFOR Quick Response 2023 prešla je u fazu raspoređivanja trupa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedinica za komunikacijsko-informacioni sisteme raspoređena je na planinu Trebević i uspostavila VHF antenu kako bi osigurala pokrivenost sektora vježbe.

EUFOR je uvježbavao brzo raspoređivanje rezervnih snaga i njihovu integraciju u operacije Multinacionalnog bataljona raspoređujući tri manevarska elementa u njihove zone odgovornosti, mađarski vod u Tuzlu, bugarski u Bihać i turski u Čapljinu.

Rumunski vod, kao element za brzu intervenciju (QRF) za podršku manevarskim elementima raspoređenih širom BiH. Njihov primarni zadatak je bio da brzo reaguju na svaki ozbiljan incident i podrže druge jedinice u ispunjavanju misije.

Jedinice su provodile izviđačke patrole, upoznavanje sa terenom i rutinske patrole kako bi se pripremile za nadolazeće misije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu