Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Bosanska Krupa: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Objavljeno

na datum

Štab Civilne zaštite Bosanska Krupa donio je na jutrošnjoj sjednici Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Ovakva odluka donesena je na osnovu informacija sa terena o plavljenu objekata fizičkih i pravnih lica, te klizišta koja su se u toku jučerašnjeg dana otvorila.

„Mi smo na današnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite donijeli Odluku o proglašenju stanja elementrne nepogode za Grad Bosanska Krupa. Jučer je to učinio Sanski Most, danas će vrlo vjerovatno i Bihać, tako da nije isključeno da stanje elementarne nepogode bude proglašeno za teritorij USK. U stalnom sam kontaktu i sa direktorom Kantonalne uprave Civilne zaštite kao i premijerom pa ćemo vidjeti kako će se stanje na terenu odvijati u narednim danima. Na području Grada Bosanska Krupa imamo poplavljene kako privredne objekte tako i nekoliko stambenih objekata, još uvijek čekamo tačne podatke, a otvoreno je i novo klizište na Velikom Badiću što ćemo pokušati konzervirati preko zime. Ono što je dobro jeste da je Una od jutros opala u svom gornjem toku, ali ono od čega postoji bojazan je slijevanje veće količine oborinskih voda sa Gomile tako da bi se vodostaj Une mogao podići u području Grmuše što je automatski opet pritisak na nas. Pratimo stanje, pa ćemo odluke i donositi ovisno od razvoja situacije na terenu“ istakao je gradonačelnik grada Bosanska Krupa.

Obilne kišne padavine u posljednjih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja na svim vodotokovima na području grada Bosanska Krupa. Poplavljeno je više naselja na području grada, a posebno kritično je na područjima gdje pijesak ne može spriječiti prodiranje vode. Veliki problemi su još uvijek u području Kajteza(Bos.Otoka), Drenova Glavica, Zalug, Baštra-Vodomut, Unska, Bihaćka. Nije samo izlijevanje rijeke Une problem već i potoci poput Svetinje, Volodera ili Baštre kao i podzemne vode koji su poplavili više pomoćnih objekata ili bukvalno odsjekli neke kuće kao što je primjer stanovnika Drenove Glavice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nema preciznih podataka o broju poplavljenih objekata i razmjerama štete, a sve raspoložive jedinice Civilne zaštite i PVJ Bosanska Krupa su već treći dan kontinuirano na terenu i reaguju tamo gdje je neophodno i moguće reagovati. Ukoliko je slučaj da ste okruženi vodom i da ne možete iz kuće ili da je u pitanju starija osoba pozovite Civilnu zaštitu na broj 037 961 460, prenosi Radio Bihać

Prema informacijama iz JKP“10 juli“ Bosanska Krupa stanovnicima Grada Bosanska Krupa preporučuje se prokuhavanje vode za piće kao mjera prevencije, a otežan je odvoz smeća u Bos.Otoci od željeznog mosta ka Bužimu, zatim ulica Voloder, Podmračaj i sl.

Prema jutrošnjem izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite stanovništvo koje se električnom energijom napajalo sa TS Belamionix nema struju zbog plavljenja same trafostanice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CAZIN

Jedna osoba poginula u sudaru dva vozila kod Cazina, saobraćaj i dalje obustavljen

Objavljeno

na datum

Administator

Tokom noći se dogodila saobraćajna nesreća na putu od Cazina prema Velikoj Kladuši u kojoj je jedna osoba poginula.

Kako je rekao Bahrudin Dželalagić, glasnogovornik MUP-a USK za Klix.ba nesreća se desila na putu M-42 Ćoralići-Skokovi u 00:20 sati.

Dva vozila su učestvovala u nesreći, prilikom čega je M.A (1990) smrtno stradao. Drugim autom je upravljao N. I. (2004).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Policija i dalje vrši uviđaj na mjestu nesreće, a kako BIHAMK navodi, saobraćaj je u potpunosti obustavljen.

Za vrijeme obustave se vozila usmjeravaju na put preko Koprivne.

Kantonalno tužilaštvo i dalje vrši uviđaj jer je angažovan sudski vještak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Ministar Adnan Habibija sudjelovao u radu sastanka koji je organizovao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak

Objavljeno

na datum

Administator

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova Unsko- sanskog kantona sudjelovao je u radu sastanka koji je, jučer u Sarajevu, organizovao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova.

Na zajedničkom sastanku federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova razgovaralo se o prijemu novih kadeta na Policijsku akademiju

Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te o detaljima plana obuke novih klasa kadeta i aktivnostima koje prethode uspostavljanju kvalitetnijeg sistema policijske obuke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • U MUP- u USK odlučni smo da obrazujemo mlade policajce, podmlađujemo kadrove i jačamo policiju. Zato je značajan profesionalan pristup federalnog ministra Isaka koji je delegirao teme značajne za obuku novih kadeta, od potrebe povećanja smještajnih kapacita za potrebe kadeta na osnovnoj policijskoj obuci na Policijskoj akademiji do razmatranja plana i dužine trajanja osnovne policijske obuke. Sukladno odgovornosti koju policijski poziv podrazumijeva, nužna je profesionalna obuka, po najboljim standardima. Informisani smo i o problemima vezanim za nabavku uniformi za kadete i za policijske službenike u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje smo dogovorili da se traži od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku izmijeni Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti, zbog poteškoća s kojim se susreću policijski organi u F BiH u postupku javnih nabavki policijskih uniformi za policijske službenike. Sastanak smo iskoristili i da federalnom ministru Isaku prezentujemo potrebe kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova za specijalističkim obukama a jednoglasno smo usvojili zaključak da sva ministarstva unutrašnjih poslova, bez odlaganja raspišu konkurse za prijem novih policijskih službenika kako bi se što prije riješio problem nedostatka policijskih službenika u policijskim organima, kao i da se u Policijskoj akademiji FMUP-a intenziviraju specijalističke obuke policijskih službenika, kazao je nakon sastanka ministar Habibija.

Nastavi čitati

BOSANSKI PETROVAC

VIDEO – Bosanski Petrovac: Nakon požara primorani živjeti u nehumanim uvjetima

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosanskom Petrovcu početkom februara ove godine je izbio požar na zgradi socijalnoga stanovanja. Požar je zgradu učinio potpuno neuvjetnom za život, a veliki broj stanara ostao je bez doma.

Uprkos tomu, neki nemaju alternativu, pa su u zgradi ostali. Danas kažu, žive kako moraju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu