Connect with us

BIHAĆ

FOTO – Poplave u Bihaću, sve raspoložive službe na terenu

Objavljeno

na datum

Uslijed obilnih padavina posljednjih dana, danas je došlo do plavljenja u većem broju mjesnih zajednica u gradu Bihaću. Plavljenja su zabilježena u Gati, Čavkićima, Malom Lugu, Zlopoljcu, Ribiću , Ripču. Prema riječima direktora JP Vodovod Mirsada Merdanića, do plavljenja u nekim MZ je došlo zbog začepljenih odvoda i odvodnih kanala. Najkritičnija situacija je ipak u MZ Orašac gdje je ugrožena imovina građana i gdje se mještani od jutra bore sa vodenom bujicom. Ekipe i sva raspoloživa mehanizacija JP Vodovod stavljena je u funkciju Civilne zaštite i pomoći građanima. Vodovod je svim mjesnim zajednicama na raspolaganje stavio vreće, pijesak i kamion, kako bi se voda zaustavila improviziranim nasipima. Vreće i pijesak, nalaze se u krugu preduzeća.

Rijeka Una je u centru grada prešla kritičnu tačku od 100 cm i vodostaj je prema mjerenju u 16 sati iznosio 133 cm, te je u porastu. Predsjednik MZ Orašac Ramiz Zulić potvrdio je za Radio-Bihać da je situacija izuzetno teška. Stanovnici se, uz pomoć nadležnih službi i raspoložive mehanizacije, od jutra bore sa vodenom bujicom. Voda je već ušla u nekoliko kuća, a mještani gradeći inprovizirane nasipe od vreća s pijeskom, nastoje spasiti ove i objekte koji bi mogli biti ugroženi. Zulić kaže da najveći problem predstavlja potok, koji teče kroz cijeli Orašac. Ohrabrujuće je što nivo vode posljednjih nekoliko sati ne raste. Pred Oraščanima je, čini se, besana noć

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Radio kao instruktor letenja: Poznat identitet stradalog pilota u nesreći kod Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer u poslijepodnevnim satima na padinama Plješevice, u mjestu Zavalje kod Bihaća, dogodio se pad jedrilice u kojem je tragično preminuo Jusuf Midžić, poznat kao “Midža”.

Rođen 1948. godine u Bihaću, Midžić je bio dobro poznat u tom gradu. Bio je profesor fizike i istaknuti instruktor letenja u Aero Klubu Bihać, gdje je bio najstariji i najaktivniji član.

Midžić je bio iskusan pilot s dugom karijerom koja je počela 1964. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila oko 18:45 sati i prijavljena je od strane očevidaca.

Uzroci pada letjelice bit će poznati nakon provedenih istražnih radnji i vještačenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

EUFOR u Bihaću osigurava skladišta oružja

Objavljeno

na datum

Administator

Bugarski vod je raspoređen u Bihaću gdje osigurava lokaciju za skladištenje oružja (sa oklopnim vozilima i topništvom) u blizini kasarne Oružanih snaga BiH ‘Adil Bešić’.

Zapovjednik bugarske vojske rasporedio je pripadnike svoje jedinice i uz pomoć oficira OS BiH izvršio pregled naoružanja i opreme u skladištu, saopćio je EUFOR.

Vježba EUFOR Quick Response 2023 prešla je u fazu raspoređivanja trupa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedinica za komunikacijsko-informacioni sisteme raspoređena je na planinu Trebević i uspostavila VHF antenu kako bi osigurala pokrivenost sektora vježbe.

EUFOR je uvježbavao brzo raspoređivanje rezervnih snaga i njihovu integraciju u operacije Multinacionalnog bataljona raspoređujući tri manevarska elementa u njihove zone odgovornosti, mađarski vod u Tuzlu, bugarski u Bihać i turski u Čapljinu.

Rumunski vod, kao element za brzu intervenciju (QRF) za podršku manevarskim elementima raspoređenih širom BiH. Njihov primarni zadatak je bio da brzo reaguju na svaki ozbiljan incident i podrže druge jedinice u ispunjavanju misije.

Jedinice su provodile izviđačke patrole, upoznavanje sa terenom i rutinske patrole kako bi se pripremile za nadolazeće misije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Nesreća kod Bihaća: Srušila se letjelica bez motora, poginuo pilot

Objavljeno

na datum

Administator

Na području Bihaća u reonu Zavalja jučer u poslijepodnevnim satima srušila se jedrilica – letjelica bez motora. Kako je za N1 potvrdio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, poginula je jedna osoba.

Grupa građana dojavila je policiji oko 17:45 sati da je letjelica pala na području Zavalja. Upućene se policijske službe, vatrogasci i hitna pomoć.

“Utvrđeno je da je letjelica pala i smrt jedne osobe”, rekao je Šiljdedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da je riječ o pilotu.

Okolnosti ove nesreće biće utvrđene nakon uviđaja, obdukcije tijela i vještačenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu