Connect with us

REGIJA

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za bh. građane

Objavljeno

na datum

Nakon što je Evropski parlament odobrio da Hrvatska postane punopravna članica šengenskog područja, konačnu odluku o ukidanju unutrašnjih kontrola mora jednoglasno donijeti Vijeće Evropske unije koje će to pitanje razmatrati 9. decembra.

Ipak ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između šengenskog područja i Hrvatske ni na koji način neće utjecati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu državnu granicu.

Potvrdio je to Feni izvjestitelj Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru Paulo Rangel iz Kluba zastupnika Evropske pučke stranke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će to značiti da će se kapaciteti Evropske unije još više približiti BiH što je dobro za zemlju koja očekuje da dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji već sljedeće sedmice i na kraju da postane članice EU te smatra da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor u interesu BiH.

Hrvatska je ispunila sve uslove i zadovoljila kriterije, uvela tehnologije kako bi zaštitila svoje granice posebno jer graniči s BiH, koju mnogi u EU smatraju ustavno kompliciranom zemljom u kojoj je teško provesti pravila.

Proširenje šengenskog područja

Evropski parlament već se dugo zalaže za proširenje šengenskog područja bez provjera dokumenata na unutrašnjim granicama, koje danas uključuje 26 država članica (sve države članice EU-a osim Bugarske, Hrvatske, Kipra, Irske i Rumunije te zemlje koje nisu članice EU-a Norvešku, Island, Švicarsku i Lihtenštajn).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici su još 2018. godine izjavili da bi Hrvatska trebala biti uključena u Šengen čim ispuni potrebne kriterije. Također su 18. oktobra 2022. godine izrazili podršku prihvatu Bugarske i Rumunije u Šengen bez odgode.

Međutim, kako trenutno stvari stoje i kako tvrde neki diplomatski izvori iz Evropske unije Vijeće bi 9. decembra moglo donijeti vrlo kontraverznu i problematičnu odluku i dati Hrvatskoj odobrenje za uzlazak u zonu Šengena, ali ne omogućiti to dvjema drugim državama – Bugarskoj i Rumuniji.

Ti izvori izrazili su i zabrinutost da bi takva odluka mogla izazvati krizu i to najviše za Švedsku koja preuzima predsjedavanje Vijećem 1. januara, a koja je istovremeno aplicirala za ulazak u NATO savez nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Zaštita vanjskih granica

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pandemija korona virusa i migrantska kriza koja se trenutno intenzivirala na području Sredozemlja i zapadnobalkanskom rutom pokazala je značaj zaštite vanjskih granica Evropske unije, ističu diplomatski izvori iz Brisela.

U isto vrijeme Rangel naglašava da Hrvatska dosad prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Šengenu u poređenju s bilo kojom državom članicom Evropske unije te da je ispunila 281 preporuku iz osam područja šengenskog zakonodavstva.

Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost zemlje da u potpunosti primjenjuje šengenska pravila, zbog čega je Evropski parlament zauzeo stav da se ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama mora provesti do kraja ove godine.

Šengenski prostor je područje slobodnog kretanja ljudi i roba unutar kojeg nema granica za putnike, osim u vanrednim okolnostima. Građani zemalja koji se nalaze u tom prostoru mogu živjeti, studirati, raditi i provoditi vrijeme bilo gdje u Evropskoj uniji, piše Al Jazeera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

U zatvoru preminuo brat optuženog za ubistvo Danke Ilić, bio je pod sumnjom za pomaganje

Objavljeno

na datum

Administator

Osumnjičeni Dalibor Dragijević (40) iz Bora, kome je u subotu određeno pritvor do 48 sati zbog sumnje da je pomogao bratu Dejanu Dragijeviću (50), osumnjičenom za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, nakon izvršenog krivičnog djela, preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

Dragijeviću je u ranim jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i ljekara Doma zdravlja u Boru koji su pokušali reanimaciju on je u 3:10 sati preminuo, a ljekar mrtvozornik konstatovao je prirodnu smrt.

O događaju je odmah obaviješteno Više javno tužilaštvo u Zaječaru koje je naložilo obdukciju na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Srđan Janković i Dejan Dragijević, koji su uhapšeni zbog sumnje da su ubili Danku Ilić, saslušani su u petak uveče, a juče im je određen pritvor.

Dragijević je pred tužiocem priznao zločin, dok se Janković branio šutnjom. Obojici je potom određen pritvor do 30 dana.

Policija je u međuvremenu uhapsila Radeta i Dalibora Dragijevića, oca i brata Dejana Dragijevića, zbog sumnje da su mu pomogli da premjesti tijelo ubijene djevojčice. Oni bi danas trebali biti saslušani.

Dejan Dragijević jučer je u pratnji policije doveden ispred kuće u kojoj živi u selu Zlot, dok je cisterna ispumpavala septičku jamu oko kuće u potrazi za tijelom Danke Ilić, ali ništa nije pronađeno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Policija je iz kuće Dragijevića iznijela džakove sa dokazima, a iz jednog od njih virila je drška nalik drški lopate ili ašova. Taj predmet biće poslat na vještačenje kako bi se utvrdilo da li je korišten u zločinu.

Nastavi čitati

REGIJA

Vučić: Pokušat će ukinuti RS, ali to im ne bih savjetovao

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće biti ukidanja Republike Srpske i da će Srbija biti uz RS.

“Mogu da pokušaju da je ukinu, ali ne vjerujem da je to moguće, ne bih im to savjetovao. To će biti i jedna od tema našeg Vaskršnjeg sabora sa Republikom Srpskom”, rekao je Vučić.

On je naveo da je RS prema Dejtonu sastavni dio BiH, ali da i po Dejtonu ima svoju teritoriju, svoj narod i svoje ingerencije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Neće biti ukidanja Republike Srpske, ma šta neki govorili i ma šta mnogi ma o čemu maštali”, rekao je Vučić u subotu navečer za TV “Informer”, uoči sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj se očekuje da će biti usvojena Rezolucija o Srebrenici.

On je istakao da će Srbija u pokušaju da spriječi tu rezoluciju pričati sa svima.

Vučić je rekao, povodom američkih i zapadnih sankcija rukovodstvu Republike Srpske, da nisu sankcije koje neko nekome uvede slika sramote tog protiv kog su sankcije uvedene, već onih koji su te sankcije uvodili.

Povodom priče o reparacijama od Srbije, on je podsjetio na presudu međunarodnog suda u korist Srbije da nije Srbija kriva za Srebrenicu i da se ne može suditi dva puta o o istoj stvari.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je podsjetio da je u Srebrenici bio zamalo linčovan, a da još niko nije odgovarao niti uhapšen zbog toga i da je to presedan.

“Jeste li čuli da su ovi stranci koji upravljaju situacijom u BiH od Eskobara do Schmidta, tražili da budu uhapšeni napadači? Ne. Znate li zemlju u svijetu gdje je izvršen pokušaj linča nad predsjednikom druge zemlje, a da niko nije odgovarao zbog toga… Nastaviće da lažu, i svi će šutiti. To im se uklapa u narativ. Srbi moraju da budu zlikovci i da budu krivi”, rekao je Vučić.

U istoj emisiji Vučić se prikazao i kao žrtva jer je prvi javnosti saopćio vijest da je malena Danka Ilić preminula.

“Ja sam to objavio u dvije riječi i naredio policiji da nastavi rad”, kazao je Vučić pa se okomio na regionalne medije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne moram puno pričati o crnogorskim medijima. U Prištini da ne govorim. U Zagrebu od Jutarnjeg, gdje svuda ima Šolak prste, a i gdje nema, nije ni važno. I postavite si pitanje. Zašto svi oni mrze jednog čovjeka iz Srbije? Evo najgori sam na svijetu, odvratan, grozan, ružan, debeo. Je li moguće da bude kampanja svakog dana u tim medijima? Razmislite zašto je tako. To je zato što ne mogu podnijeti da Srbija raste i napreduje, da smo prvi na zapadnom Balkanu. Ne mogu to podnijeti, oni žele slabu Srbiju, koja puže i na koljenima je. I tada će im ta Srbija biti tu za ponižavanje”, rekao je Vučić.

Nastavi čitati

REGIJA

Osumnjičenima za ubistvo Danke Ilić određen pritvor, na terenu se još traga za tijelom djevojčice

Objavljeno

na datum

Administator

Osumnjičenima za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora rano jutros određen je pritvor.

Danas se nastavlja potraga za tijelom ubijene dvogodišnje Danke, a u toku dana ići će se na još nekoliko lokacija.

Kako piše Blic, bit će saslušana i rodbina dvojice osumnjičenih, jer se sumnja da je u ovaj slučaj ubistva i skrivanja tijela umiješan još neko.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Tužilaštvo tražilo pritvor za D.D. i S.J. Viši sud u Zaječaru je odobrio. Njima je određen pritvor od 30 dana.

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić su kasno sinoć dovedeni u Tužilaštvo pognutih glava i sa lisicama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu