Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kratki vodič kroz dva dana političkog ludila: Zašto svi pričaju o klubovima naroda

Objavljeno

na datum

Netom pred izbore i u cjelokupnom postizbornom periodu javnost u našoj zemlji je zaglušena pričom o desetinama kombinacija koje će odrediti ko će do 2026. godine vladati, a ko će u opoziciju. Složenost cijelom procesu donosi i isprepletenost i preklapanje utjecaja svake stranke na različitim nivoima, od kantona preko entiteta do državnog nivoa.

Šta je suština?

Složenost razumijevanja je još naglašenija nakon što je u izbornoj noći izmjene Ustava FBiH i izbornog zakona nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Upravo su te izmjene najviše promijena donijele u izboru delegata za federalni Dom naroda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tu dolazimo do opće političke histerije koja u pozadini zbivanja bukti već mjesec dana, a kulminaciju je doživjela jučer te bi trebala biti dovedena do pred kraj danas.

Kantonalne skupštine predlažu liste kandidata za koje se u svakoj skupštini glasa, a izabrani delegati, shodno matematici koju je propisao Schmidt odlaze u federalni Dom naroda. Ključna bitka se vodi između Osmorke s jedne strane i SDA i DF -a s druge strane, prenosi Klix.ba

A zašto je važan Dom naroda?

Riječ je o drugom Domu Parlamenta FBiH koji glasa o svim zakonima koje razmatra i o kojima glasa i Predatavnički dom. Dom naroda bi po definiciji trebao štititi vitalne nacionalne interese svih građana, a sastoji se od tri kluba konstitutivnih naroda (po 23 u svakom klubu) te kluba Ostalih (11).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim uloga Doma naroda je politički najvažnija na početku, jer presudno utječe na to ko će biti vlast. Kako? Svaki konstitutivni klub predlaže predsjednika/potpredsjednika FBiH, a oni su bitni jer bez njihovog potpisa nema ni formiranja Vlade FBiH. Borba je ko će imati 11 delegata u nekom klubu jer je to minimum potrebnih ruku da bi se mogao delegirati kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH.

Ipak, političku moć će imati ona grupacija koja bude imala eventualno 13 delegata, jer samim tim onemogućuje drugoj političkoj grupaciji, stranci ili grupi stranaka da uopšte kandidiraju predsjednika/potpredsjednika u nekom od klubova naroda. Predstavnički dom glasa o predloženim kandidatima i kada budu izabrani, ti kandidati između sebe biraju ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik FBiH. Ukoliko se ne dogovore, odluka je na Predstavničkom domu.

Suštinski grupacija koja ne skupi minimalno 11 delegata ne može ni predložiti svog kandidata.

Šta se jučer dešavalo?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Krajnji rok da kantonalne skupštine izaberu delegate za Dom naroda je danas. Tako će neki kantoni tek danas glasati. A trenutni omjer i prognoze govore da će SDA i DF imati gotovo sigurnih 12, dok bi stranke Osmorke mogle imati 11 u klubu Bošnjaka, gdje se vodi najveća borba. Međutim u Livanjskom kantonu bi trebalo doći do žrijeba pa bi lutrija mogla odlučiti da li će SDA/DF imati 13, a Osmorka 10, ili će omjer biti 12/11.

Jučer je konstituisan i Predstvnički dom Parlamenta FBiH. Osmorka je nastojala odmah izabrati i rukovodstvo tog doma i tako pokazati da oni preuzimaju vlast sa HDZ-om. Tako je pokušala spriječiti SDA koja je sa DF-om odlagala nastavak sjednice i planirala da se sjednica nastavi u ponedjeljak da bi u međuvremenu sačekali eventualnu odluku Ustavnog suda BiH koji danas treba donijeti stav po apelaciji Željka Komšić na Schmidtove nametnute odluke.

SDA i DF očekuju da bi Ustavni sud mogao nametnute odluke proglasiti neustavnim, te bi proces popunjavanja Doma naroda bio doveden u pitanje. Dakle, popunjavanje po Schmidtovim odlukama bi bilo neustavno.

Međutim, Osmorka je jučer ipak nakon niza pauza nastavila sjednicu pronašavši opravdanje u poslovniku da najstariji zastupnik od prisutnih može predsjedavati te je Osmorka sa HDZ-om izabrala rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ključ je i dalje u kontroli Kluba Bošnjaka, jer ukoliko SDA i DF budu imali 13 svojih delegat, formiranje vlasti će biti znatno otežano. To je pozadina ogromne borbe posljednjih mjesec dana u kojoj su obje političke grupacije jedna drugu optuživale za ucjene, kupovinu delegata, prijetnje i slično. Zbog toga je priča o klubovima naroda, a posebno o klubu Bošnjaka dominirala u javnom prostoru.

Državni nivo

Paralelno sa borbom na federalnom nivou odvijala se prava drama u priči o izboru srpskih delegata u državni Dom naroda.

Državni Dom naroda ima 15 delegata i ima istu ulogu kao i federalni dom naroda. Glasa o svim zakonima koje razmatra i Predstavnički dom Parlamenta BiH te doslovno može kontrolisati procese na državnom nivou. Popunjava se tako što se iz FBiH bira pet Bošnjaka, pet Hrvata (biraju se u federalnom Domu naroda), a iz RS-a se bira pet Srba u Narodnoj skupštini tog entiteta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Omjer snaga u NSRS-u je takav da je prije jučerašnjeg glasanja bilo jasno da će SNSD imati svoja tri sigurna delegata i da će opozicija (PDP i SDS) imati jednog sigurnog. Sva borba se svela na to ko će imati petog delegata. Ako bi dobio SNSD to bi bio njihov četvrti i to bi stranci Milorada Dodika omogućilo siguran ulazak u državnu vlast i potpunu kontrolu procesa u državnom parlamentu.

A ako bi tog delegata dobio PDP ili SDS, onda bi opozicija iz RS-a mogla ući u vlast na državnom nivou. Stranke iz Sarajeva su barem deklarativno navijale i poručivale da to treba biti PDP i SDS, računajući da te stranke nemaju rušilačku politiku prema BiH kao Dodik.

A da situacija bude zanimljivija moć za prevagu je bila u rukama Pokreta za državu, grupacije stranaka čije je sjedište u FBiH i koje u RS-u predstavljaju povratnike. Međutim, nakon višesedmične drame, optužbi, prozivki, ko, kako i za koga treba glasati, jučer smo u NSRS-u gledali finalni obračun. U toj političkoj predstavi glasovi iz Pokreta za državu (5 zastupnika) je tako raspoređeno da je Dodiku omogućen izbor čak četiri delegata za Dom naroda BiH.

Uslijedile su međusobne optužbe za izdaju. A borba za tog jednog delegata se svela zbog bojazni da će Dodik u poziciji sa četiri svoja čovjeka u državnom Domu naroda imati potpunu kontrolu svih procesa te se bez saglasnosti SNSD-a neće moći usvojiti nijedna odluka. Prije svega jer bez glasova SNSD-a neće biti moguće doći do entitetske većine koja je propisana zakonom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

A s obzirom na Dodikovu politiku u prethodnom mandatu, proruske stavove, saradnju sa HDZ-om sve ukazuje da će Dodik biti ključna figura bez koje ništa neće moći proći. To je suština priče i galame o državnom Domu naroda, odnosno o klubu Srba.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda penzijsko – invalidskog osiguranja sastali su se s kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanskog kantona.

U fokusu ovog sastanka bilo je predstavljanje ranije najavljenih analiza penzijsko – invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i predstavljanje analize Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija, saopćeno je iz federalnog resornog ministarstva.

Ministar Delić je predstavncima penzionera predstavio i Strategiju demografskog oporavka i razvoja koja je, kako je zajednički stav svih prisutnih, od izuzetnog značaja za opstojnost i samog penzionog sistema, posebno uzevši u obzir da je omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen, te da projekcije pokazuju da će trendovi i dalje ići negativnim tokom u svim segmentima, kako u segmentu prirodnog priraštaja, tako i u segmentu održivosti tržišta rada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razgovarano je i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj održanoj Skupštini, te je rečeno da će se o tim zahtjevima diskutovati na predstojećem sastanku sa kolegijem Vlade FBiH.

-Zajednički je stav svih prisutnih na sastanku da je problema mnogo i da ih se treba i mora zajednički rješavati, te da je otvoren dijalog, kakav se dosad praktikovao, način da se dođe do rješenja koja će s jedne strane utjecati na popravljanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost penzijskog sistema – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nešić ismijavao žrtve genocida: “Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je gostujući na srbijanskoj televiziji Happy sramotno ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

Pored uobičajene retorike koje se mogu čuti kada se govori o agresiji na BiH; poput negiranja opsade Sarajeva i pseudo historije o nastanku Bošnjaka, ministar Nešić je ovaj put otišao korak dalje i sramotno uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahrannjen u Srebrenici živi u Njemačkoj”, neukusno se našalio Nešić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara “vjerojatno će sada da tuže i mene”

Ova i ovakvoj slične izjave su pravi pokazatelj zašto je svijetu potrebna rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Iako su poruke rezolucije univerzalne i ona je u interesu cijelog svijeta njenim usvajanjem bit će zacementirana poruka da je negiranje genocida u Srebrenici anticivilizacijski čin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu