BOSNA I HERCEGOVINA

Sudija Branko Perić tražio izuzeće u aferi “Respiratori”

Objavljeno

na datum

Sudija Branko Perić zatražio je da ga se skloni sa suđenja u u aferi “Respiratori”, otkriva Raport. Perić je uputio zahtjev za izuzeće predsjedniku Suda BiH.

U njemu sudija Branko Perić navodi kako traži izuzeće direktno od predsjednika Suda BiH ili da o tome zasjeda Opća sjednica Suda BiH kako bi donijelo odluku. Kako je Raportu rečeno, Perić izuzeće traži zbog “pritisaka javnosti” na njega i “prijetnji”.

Perić se na udaru javnosti našao nakon presude u slučaju “Dženan Memić” kojom su oslobođeni Zijad Mutap i ostali koji su se sumnjičili za prikrivanje dokaza.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je inače u sudsko vijeće u aferi “Respiratori” došao nakon što je sudinica Džemila Begović otišla u penziju. Od ranije se sumnja u pristrasnost Perića jer je on sudija u tri velika predmeta – aferi “Respiratori”, slučaju “Dženan Memić” i aferi “Pošta” u kojoj je bio osumnjičen direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Međutim, kako Raport saznaje, upitno je kako će Sud BiH reagirati. Tačnije, zakonima predsjednik Suda BiH nema mogućnost da izuzme Perića iz nekog suđenja, jer ga on nije ni imenovao. Tako da će se cijeli slučaj završiti pred Općom sjednicom.

Tu postoji još jedan problem. Sudija se može izuzeti ako postoji sumnja na pristrasnost. Perić navodno u svom zahtjevu ne dovodi u pitanje svoju pristrasnost nego isključivo “pritiske javnosti”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version