Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kako je izgledala inauguracija prvog poslijeratnog Predsjedništva BiH

Objavljeno

na datum

Prvi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabran je u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima, direktnim glasanjem u FBiH i u RS-u. Za članove Predsjedništva BiH izabrani su Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik, i Krešimir Zubak.

Prva svečana inauguracija je održana 5. oktobra 1996. godine u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu a za sigurnost se brinulo 300 talijanskih pripadnika IFOR-a zajedno sa 50 oklopnih vozila.

Srpska delegacija predvođena Momčilom Krajišnikom bojkotovala je inauguraciju zbog kako su tada naveli “straha za ličnu sigurnost”. Srpsko vodstvo je također optuživalo Izetbegovića da je “prekoračo” svoja ovlaštenja kada je neposredno pred sjednicu na sastanku u Parizu uspostavio diplomatske odnose između BiH i SR Jugoslavije.

Visoki predstavnik EU-a Carl Bildt i specijalni izaslanik SAD-a Richard Kornblum, koji su doletjeli u Sarajevo kako bi prisustvovali ceremoniji, oštro su kritikovali srpsko vodstvo zbog njihovih postupaka. Krajišnik je tražio da se inauguracija obavi na Sarajevskom aerodromu ili u prostorijama američke ambasade u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstva Hrvatske i SR Jugoslavije, šef misije OSCE-a, veleposlanik Robert Frowick su također bili prisutni na ovoj svečanoj sjednici.

Nakon više od sat vremena kašnjenja, Bildt je objavio da se srpska delegacija povukla i da će se polaganje zakletve održati bez njih. Na Palama, zamjenik Carla Bildta, njemački diplomat Michael Steiner pokušao je uvjeriti Srbe da pristustvuju sjednici no nije uspio.

Na ovoj svečanosti zakletvu je položio i prvi saziv Parlamentarne skupštine BiH, no bez predstavnika srpskih političkih opcija. Prva zasjedanja su obilježile velike tenzije pa se i sam kontinuitet održavanja smatrao za veliki uspjeh.

“Mnogi u ovoj zgradi borili su se jedni protiv drugih tokom gorkih godina rata, dijelila vas je prošlost, ali vas mora ujediniti budućnost”, poručio tadašnji visoki predstavnik Bildt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prva zajednička sjednica je održana u hotelu “Saraj” nakon toga su održavane naizmjenično u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici i u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Prvi saziv Predsjedništva vršio je dužnost do oktobra 1998. godine, kada su implementirani rezultati izbora iz septembra iste godine i kada je konstituisan drugi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Mladi pomažu mladima – PromIT sa projektom ”MINI MOMENTUM podrška malim, još uvijek neotkrivenim biznisima

Objavljeno

na datum

Administator

Marketinški tim Promit pokrenuo je novi projekt pod nazivom ”Mini Momentum” kojim podržavaju male, još uvijek neotkrivene biznise.

Iz tima kažu da vjeruju da svaka ideja zaslužuje priliku da zasja, a svaki poduzetnik zaslužuje podršku na svom putu. Sa Mini Momentumom, ne samo da ćete dobiti marketinšku promociju vašeg biznisa, već ćete biti dio zajednice koja vas podržava i ohrabruje na svakom koraku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U sklopu prve godine Fakulteta Informacijskih Tehnologija u Mostaru, studenti marketinškog tima ,PROMIT” odlučili su kreirati projekt koji cilja na velike biznise i one koji to žele biti.

Zašto je taj projekat drugačiji od ostalih?

Odgovor na ovo pitanje daju sami studenti koji su angažirani u raznim poslovnim sferama, što im pruža značajnu prednost u odnosu na druge timove. Tim sastavljen od studenata iz različitih gradova našeg kantona i okoline omogućava marketinšku saradnju različitih obima bez obzira na lokaciju pojedinca.

Tijekom protekla dva mjeseca, članovi tima PROMIT su se redovno sastajali putem raznih online platformi, što je dokaz da suvremene tehnologije mogu efikasno prevazići geografske barijere. Njihova saradnja rezultirala je ne samo uspješno završenim projektnim zadacima, već i stvaranjem mreže podrške koja će im koristiti u budućim profesionalnim izazovima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Naša zajednička želja za učenjem i usavršavanjem u Mostaru nas je povezala, iako smo svi fizički udaljeni jedni od drugih” ističe nam Đubo Aldijana, članica tima i studentica prve godine Fakulteta informacijskih tehnologija.

Efikasnost, pristupačnost i želja za radom samo su neke od kvaliteta koje krase ovaj tim. Ukoliko im povjerite svoj projekt, sigurno nećete pogriješiti. Jedan od najznačajnijih projekata jeste ,Mini Momentum”. Ovaj projekt je namijenjen kampanjama za lokalne, privatne i manje biznise različitih djelatnosti. Priliku za učešće u ovom projektu imaju apsolutno svi koji žele svoj posao približiti mlađoj populaciji, a isto tako studentima povećati kreativnost i želju za radom. Spoj marketinških strategija, informatike i grafičkog dizajna garantira sinergiju koja vodi ka uspjehu..

“Ono što našim trudom i zalaganjem želimo dokazati, pored uspješnih marketinških priča, jeste da daljina koja nas razdvaja nije prepreka kako bi vaš posao ugledao svjetlost dana, a naša priča postala još uspješnija i puna novog iskustva.” poručila nam je Mehadžić Amina, vođa tima. Osim Mehadžić Amine, tim čine i Muranović Sara, Đubo Aldijana, Selimagić Sabahet, Kršić Faris i Hadžić Zejd.

Promovirajte svoj biznis, ostvarite svoje snove i doživite Mini Momentum. Kontakt: Pomit.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novi pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu 13. juna, koje izmjene donosi

Objavljeno

na datum

Administator

Novi pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu 13. juna i detaljno propisuje uslove za posebne prostore i prostorije za pušenje.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH su odgovorili na naš upit o tome da li je pušenje IQOS-a, nargila i elektronskih cigara sada dozvoljeno u zatvorenim prostorima.

Kako navode, elektronska cigareta je proizvod koji se može koristiti za pušenje upotrebom pare koja sadrži nikotin putem usnika ili bilo koji sastavni dio tog proizvoda, uključujući uložak, posudu za ponovno punjenje i uređaj bez uloška ili posude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Elektronske cigarete mogu biti potrošne ili ponovno punjive putem posude za ponovno punjenje ili ponovno punjive pomoću uložaka za jednokratnu upotrebu.

Vodena lula je naprava za pušenje kod koje dim prolazi kroz posudu sa vodom i hladi se prije udisanja kroz savitljivo crijevo. Vodena lula podrazumijeva nargilu, hookah, i šišu.

Zakonom je definisana i sama radnja pušenja kao radnja koja dovodi do sagorijevanja duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, a kojom se stvara dim koji se oslobađa izravno u zrak i udiše ga osoba koja izvršava ove radnje.

Duhanski proizvodi za pušenje su svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda čija upotreba u skladu sa zakonom ne uključuje postupak izgaranja. U iste spada i duhan za žvakanje, šmrkanje i duhan za oralnu upotrebu, navodi ovo ministarstvo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U bezdimne duhanske proizvode, ovaj zakon ubraja i nesagorijevajući duhan koji se upotrebljava putem udisanja aeorosola od zagrijanog duhana, ali bez sagorijevanja.

Naprijed navedeno znači da se upotreba svih onih proizvoda, koji prema karakteristikama iz Zakona spadaju u bezdimne duhanske proizvode te nesagorijevajući duhan ne može nazvati radnjom pušenja pa se samim tim zabrana na iste ne može odnositi.

Dakle, upotreba bezdimnih duhanskih proizvoda, upotreba IQOS-a je dozvoljena u zatvorenim prostorima, dok elektronske cigarete i nargile podliježu zabranama i ograničenjima utvrđenim Zakonom i Pravilnikom.

Šta kažu pravila?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema novim pravilima, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim sobama moraju se pridržavati strogih smjernica. Na vanjskoj strani vrata svake sobe u kojoj je dozvoljeno pušenje moraju biti postavljene jasne oznake sa sljedećim natpisima: “Dozvoljeno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje.” i “Zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina.” Ove oznake moraju biti izrađene u formatu A4, štampane horizontalno, sa crnim slovima na bijeloj pozadini, koristeći font Arial 28 bold. Natpisi moraju biti centralno postavljeni, sa jednako razmaknutim marginama.

Pravilnik također propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih lica, te ustanovama za izdržavanje kazne, moraju ispunjavati specifične uslove. Prostorija za pušenje mora biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od drugih prostora, odnosno nepušačkih zona. Površina prostorije ne smije biti manja od 10 kvadratnih metara, niti veća od 20% ukupne površine javnog prostora. Također, prostorija ne smije služiti kao prolaz u druge prostorije.

Dodatno, u prostoriji za pušenje nije dozvoljeno konzumiranje hrane ili pića. Prostorija mora biti zatvorena sa svim zidovima i plafonom, a vrata se moraju automatski zatvarati i ne smiju ostati otvorena. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se dijelom zida. Iznad ili uz vrata prostorije za pušenje mora biti postavljena oznaka: “Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje.” Također, mora biti jasno naznačeno da je ulazak maloljetnim osobama zabranjen.

U slučaju kvara ventilacijskog sistema, ispred ulaza u prostoriju za pušenje mora se automatski pojaviti oznaka: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sistemu.” Ove mjere osiguravaju da dim ne prelazi u druge dijelove objekta i da se prostorije za pušenje koriste u skladu sa zdravstvenim standardima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Novi pravilnik ima za cilj zaštitu zdravlja građana, posebno nepušača, dok istovremeno pruža kontrolisane uslove za pušače. Ovo je dio šire strategije za smanjenje štetnog uticaja duhana na javno zdravlje, što je prepoznato kao prioritet u zdravstvenoj politici Federacije BiH.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Sud BiH odredio pritvor Ramizu Durakoviću zbog sumnje na ratne zločine iz 1993. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Postupajući tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog:

-Duraković Ramiza, rođenog 1961. godine u Prijepolju, posjeduje putnu ispravu SR Njemačke.

Navedeni osumnjičeni lišen je slobode na GP Uvac, a pod istragom je tužilaštva i sumnjiči se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je osumnjičen da je kao komandant 43. drinske brigade, sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima brigade, nakon što su preko teritorije Crne Gore ušli na područje pod kontrolom VRS, 14.2.1993. godine sudjelovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan u kojima je živjelo stanovništvo srpske nacionalnosti, gdje su pripadnici 43. drinske brigade pucanjem iz automatskog oružja ubili jedanaest civila među kojima su bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dijete. Najstarija žrtva imala je 73, a najmlađa 14 godina. Također, pri napadu su i ranili pet civila srpske nacionalnosti, među kojima su bile dvije maloljetne žrtve.

Nakon izvršenog napada, pripadnici 43. drinske brigade, zajedno sa osumnjičenim Duraković Ramizom, vratili su se na područje općine Goražde. Osumnjičeni je kao nadređena osoba pripadnicima brigade koji su izvršili zločin, iako je znao da je zločin počinjen, jer je i sam neposredno sa pripadnicima brigade kojima je komandovao sudjelovao u pomenutoj akciji, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da izvršioci zločina budu procesuirani i kažnjeni.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog KZ-a SFRJ u vezi sa članom 30. stav 2. KZ-a SFRJ.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opasnosti od bjekstva (čl. 132. st. 1. tačka a) ZKP-a BiH), jer su za osumnjičenim koji je napustio BiH i bio nastanjen u inostranstvu više godina dugo tragale pravosudne i policijske agencije BiH, te posjeduje i državljanstvo SR Njemačke i odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je održano ročište na kojem je postupajući tužilac detaljno obrazložio razloge za pritvor, nakon čega je Sud BiH i odredio pritvor prema osumnjičenom.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu