Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Bećirović nakon položene zakletve: Ne smijemo zbog popularnosti sijati mržnju

Objavljeno

na datum

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održana je svečana ceremonija povodom inauguracije novih članova ove institucije. Novoizabrni član Predsjedništva BiH Denis Bećirević obratio se medijima i zvanicama nakon položene zakletve.

Bećirović je kazao kako ga je više od 30.000 građana BiH izabralo za člana Predsjedništva BiH.

“To je izuzetna čast. Položili smo zakletvu da ćemo štiti prava svih građana. Branimo slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka i provedimo evropsku Konvenciju o ljudskim pravima. Učinimo sve što je u našoj moći da ljudi žive bolje. BiH je duboku ukorjenjena u srednjovjekovlje i u antifašističkoj borbi. Sva velika djela u dugoj istoriji u našoj zemlji smo radili zajedno, a sve velike tragedije su počinjale od onih koji ne žele da budemo zajedno”, kazao je novi član Predsjedništva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakao je kako svi nivoi vlasti trebaju da se fokusiraju na rješavanje egistencijalnih potreba građana.

“Nezaposlenost i neimaština su naši najveći neprijatelji i trebamo se sutporstaviti stvarnim problemima. Moja vizija BiH je evropska BiH i izgradnja zajedničkog identiteta. Jačajmo sigurnost BiH, jer iz iskustva znamo da za mir i ekonomski razvoj smo svi potrebni, a za konflik nismo potrebni svi. Političari u BiH ne smiju biti sebični i raditi za svoju korist. Radimo za interes obespravljenih ljudi. Ne smijemo zbog popularnosti sijati mržnju”, kazao je.

Dodao je još da je došao pružene ruke i kako treba raditi zajedno na ispunjenju ugovornih obaveza BiH sa EU i da treba uskladiti vanjsku politku BiH sa stajalištima EU. Isto tako, rekao je kako se nada kandidatskom statusu BiH.

“Pojačajmo saradnju sa prijateljskim državama i isto tako je regionalna saradnja sa susjedima bitna za mir, stabilnost, otvaranje trgovinskih odnosa, kulturne saradnje”, kazao je Bećirović.

Posebnu poruku je poslao ljudima u Srbiji, Crnoj Gori i ostalim susjedima da proglase 21. stoljeće, stoljećem mira i zajedničke saradnje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Važno je da nastavimo reformu odbrambenog sistema sa NATO partnerima”, kazao je Bećirović.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik pisao predsjedniku Azerbejdžana: Bila je potrebna hrabrost i mudrost snažnog i mudrog vođe

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu, navodeći da pomno prati dešavanja koja se odnose na situaciju u regionu Karabaha, te da je za rješavanje višedecenijskih sporova, kao u historiji mnogih drugih naroda i država širom svijeta, bila potrebna “hrabrost i mudrost snažnog i mudrog vođe”, prenosi azerbejdžanska agencija Azertac.

“U iskrenoj nadi da će novonastala situacija otvoriti mogućnost pune integracije ovog regiona i njegovih stanovnika, kao i njihovog daljnjeg razvoja i napretka, još jednom želimo dug i stabilan mir i prosperitet regiona Karabaha i cijelog Azerbejdžana”, napisao je entitetski predsjednik.

“Primite, Vaša Ekselencijo, izraze mog dubokog poštovanja i dobrih želja za Vaše lično zdravlje i dobrobit, kao i za napredak i prosperitet prijateljskog naroda Republike Azerbejdžan”, navodi se u pismu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novi rast cijena: Inflacija u BiH 4,7 posto, hrana značajno skuplja u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno

na datum

Administator

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u augustu je zabilježen rast cijena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju za 4,7 posto što je više za 0,7 u odnosu na izvještaj iz jula.

Prema izvještaju za august navodi se da su u odnosu na jul najviše poskupjeli prijevoz za 3,7 posto te stanovanje i režije za 1,4 posto. Hrana i bezalkoholni napici su skuplji za tek 0,6 posto, kao i cijene namještaja i kućanskih uređaja, restorana i smještaja. Rekreacija i kultura je u porastu od 1,2 posto, a restorani i hoteli za 0,6 posto.

Cijene su u augustu, prema izvještaju, veće u odnosu na mjesec ranije, ali i u odnosu na august prošle godine, a porast inflacije predstavlja prvo značajno poskupljenje nakon devet mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najviše su u odnosu na august prošle godine porasle cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, kućanskih uređaja i higijene za otprilike osam posto, te cijene ostalih dobara i usluga za 9,2 posto. Alkoholna pića i duhan su skuplji za 4,5 posto, a režijski troškovi čak 7,3 posto. Visok postotak imaju i restorani i hoteli (7,3 posto), redovno održavanje kuće (8,1 posto)

Pad je zabilježen kod cijena odjeće i obuće za 5,8 posto i prijevoza za 6,4 posto.

Ono što je jeftinije u odnosu na august prošle godine je odjeća i obuća za 5,8 posto te prijevoz za 6,4 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tuga u porodici Džeko, Edinova supruga objavila srceparajuću poruku

Objavljeno

na datum

Administator

Amra Džeko je jutros objavila tužnu vijest.

Na profilu na društvenim mrežama objavila je smrtovnicu svog oca, Saliha Silajdžića koji je preminuo u 70. godini života.

Salih je preminuo jučer, a poznato je kada i gdje će se obaviti posljednji ispraćaj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Amra se srceparajućom porukom oprostila od svog oca:

“Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. Tata volim te”, napisala je Džekina supruga.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu