Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Bećirović nakon položene zakletve: Ne smijemo zbog popularnosti sijati mržnju

Objavljeno

na datum

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održana je svečana ceremonija povodom inauguracije novih članova ove institucije. Novoizabrni član Predsjedništva BiH Denis Bećirević obratio se medijima i zvanicama nakon položene zakletve.

Bećirović je kazao kako ga je više od 30.000 građana BiH izabralo za člana Predsjedništva BiH.

“To je izuzetna čast. Položili smo zakletvu da ćemo štiti prava svih građana. Branimo slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka i provedimo evropsku Konvenciju o ljudskim pravima. Učinimo sve što je u našoj moći da ljudi žive bolje. BiH je duboku ukorjenjena u srednjovjekovlje i u antifašističkoj borbi. Sva velika djela u dugoj istoriji u našoj zemlji smo radili zajedno, a sve velike tragedije su počinjale od onih koji ne žele da budemo zajedno”, kazao je novi član Predsjedništva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakao je kako svi nivoi vlasti trebaju da se fokusiraju na rješavanje egistencijalnih potreba građana.

“Nezaposlenost i neimaština su naši najveći neprijatelji i trebamo se sutporstaviti stvarnim problemima. Moja vizija BiH je evropska BiH i izgradnja zajedničkog identiteta. Jačajmo sigurnost BiH, jer iz iskustva znamo da za mir i ekonomski razvoj smo svi potrebni, a za konflik nismo potrebni svi. Političari u BiH ne smiju biti sebični i raditi za svoju korist. Radimo za interes obespravljenih ljudi. Ne smijemo zbog popularnosti sijati mržnju”, kazao je.

Dodao je još da je došao pružene ruke i kako treba raditi zajedno na ispunjenju ugovornih obaveza BiH sa EU i da treba uskladiti vanjsku politku BiH sa stajalištima EU. Isto tako, rekao je kako se nada kandidatskom statusu BiH.

“Pojačajmo saradnju sa prijateljskim državama i isto tako je regionalna saradnja sa susjedima bitna za mir, stabilnost, otvaranje trgovinskih odnosa, kulturne saradnje”, kazao je Bećirović.

Posebnu poruku je poslao ljudima u Srbiji, Crnoj Gori i ostalim susjedima da proglase 21. stoljeće, stoljećem mira i zajedničke saradnje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Važno je da nastavimo reformu odbrambenog sistema sa NATO partnerima”, kazao je Bećirović.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda penzijsko – invalidskog osiguranja sastali su se s kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanskog kantona.

U fokusu ovog sastanka bilo je predstavljanje ranije najavljenih analiza penzijsko – invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i predstavljanje analize Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija, saopćeno je iz federalnog resornog ministarstva.

Ministar Delić je predstavncima penzionera predstavio i Strategiju demografskog oporavka i razvoja koja je, kako je zajednički stav svih prisutnih, od izuzetnog značaja za opstojnost i samog penzionog sistema, posebno uzevši u obzir da je omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen, te da projekcije pokazuju da će trendovi i dalje ići negativnim tokom u svim segmentima, kako u segmentu prirodnog priraštaja, tako i u segmentu održivosti tržišta rada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razgovarano je i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj održanoj Skupštini, te je rečeno da će se o tim zahtjevima diskutovati na predstojećem sastanku sa kolegijem Vlade FBiH.

-Zajednički je stav svih prisutnih na sastanku da je problema mnogo i da ih se treba i mora zajednički rješavati, te da je otvoren dijalog, kakav se dosad praktikovao, način da se dođe do rješenja koja će s jedne strane utjecati na popravljanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost penzijskog sistema – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nešić ismijavao žrtve genocida: “Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je gostujući na srbijanskoj televiziji Happy sramotno ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

Pored uobičajene retorike koje se mogu čuti kada se govori o agresiji na BiH; poput negiranja opsade Sarajeva i pseudo historije o nastanku Bošnjaka, ministar Nešić je ovaj put otišao korak dalje i sramotno uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahrannjen u Srebrenici živi u Njemačkoj”, neukusno se našalio Nešić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara “vjerojatno će sada da tuže i mene”

Ova i ovakvoj slične izjave su pravi pokazatelj zašto je svijetu potrebna rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Iako su poruke rezolucije univerzalne i ona je u interesu cijelog svijeta njenim usvajanjem bit će zacementirana poruka da je negiranje genocida u Srebrenici anticivilizacijski čin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodikovi simpatizeri stigli pred Sud BiH, među njima i predstavnici SNSD-a

Objavljeno

na datum

Administator

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će se nastaviti ročište u slučaju protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Tim povodom pred Sudom Bosne i Hercegovine i ovaj put su se okupili simpatizeri politike Milorada Dodika, ali i zvaničnici SNSD-a među kojima se mogao vidjeti i Nedeljko Elek te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Tužilaštvo BiH je kao dio dokaza na prethodnom ročištu iznijelo i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je odbrana istaknula kako se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo BiH skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku te prevodom na srpski jezik.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu