Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Vanredna sjednica Senata UNSA: Ostaje li Sebija Izetbegović danas bez diplome

Objavljeno

na datum

Saopćit ćemo istinu javnosti, pred zakonom su svi ljudi jednaki, poručio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), uoči današnje vanredne sjednice Senata UNSA-e koja počinje u 13 sati.

Ova sjednica imat će dvije tačke dnevnog reda, a jedna od njih je način stjecanja i revizija diploma. Kako je naveo Škrijelj, javnost će se iznenaditi kada budu izneseni podaci o tome koliko je prekontrolirano diploma od 2016. do 2022. godine.

Razni pritisci
Unutar ove tačke dnevnog reda raspravljat će se i o dvije diplome o kojima se u javnosti u proteklom periodu mnogo govorilo, a to su diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Univerzitet u Sarajevu je u proteklom periodu bio izložen raznim pritiscima od pojedinih političkih subjekata. Na sjednici ću ja, kao rektor, dati informacije koje UNSA ima o ovim diplomama. Potom će se otvoriti rasprava i vidjet ćemo u kojem će smjeru ići te kakav će ishod biti – kazao je rektor Škrijelj.

Kako je naveo, novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo Senatu je dao mogućnost da oduzme diplomu ako se ispostavi da je nelegalno stečena.

Senat, prema Zakonu o visokom obrazovanju, ima mogućnost oduzimanja javnih isprava, poništavanja odluka o zvanju i tako dalje, a koje je izdao Univerzitet u Sarajevu, ukoliko se ispostavi da su nezakonito stečene. U ovom slučaju ne bih prejudicirao, to je stvar Senata. To je tijelo koje će zauzeti stav – rekao je Škrijelj.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je prije godinu pokrenulo istragu i počelo s provjerom diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a svjedoci se i dalje saslušavaju i prikuplja se dokumentacija.

Upućeno je i više zamolnica nadležnim organima Republike Hrvatske za dostavljanje dodatne dokumentacije u ovom predmetu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bez dokumentacije
Prethodno su pojedini odgovori dostavljeni iz Zagreba. Iz hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su da Izetbegović jeste upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali o ispitima nema podataka. Izetbegović je, podsjetimo, tvrdila da je u Zagrebu na postdiplomskom studiju položila oko 10 ispita, a zatim ocjene prepisala te nastavila studirati u Sarajevu. No, iz Zagreba su naveli da u dosjeu Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita, prenosi Dnevni Avaz

Jedna od top-tema u javnosti jeste i diploma Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a, i to zahvaljujući Kantonalnom odboru SDA, čiji su članovi iznijeli navode iz inspekcijskog nalaza, tvrdeći da on dokazuje neregularnosti. Škrijelj je ranije izjavio da je Konakovićeva diploma, koju je on potpisao 2017. godine, regularno stečena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.

Hoće li prisustvovati
Sebija Izetbegović je članica Senata UNSA-e, kao generalna direktorica KCUS-a. Na sjednice nije često dolazila, uglavnom je slala zamjenu. Izetbegović je novoizabrana zastupnica u Skupštini KS, kao i potpredsjednica KO SDA Sarajevo.

S obzirom na to da će se na sjednici raspravljati o njenoj diplomi, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se pojaviti ili će opet poslati zamjenu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu