Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Ko će biti vlast u Federaciji BiH vrlo lako bi mogao odlučiti žrijeb

Objavljeno

na datum

Kompleksnost političke situacije u Bosni i Hercegovini uvijek ima nove adute, a posljednji scenarij kaže da bi u vrlo izglednom raspletu situacije vlast u entitetu FBiH mogla zavisiti od žrijeba.
Dva politička bloka iz FBiH vode žestoku bitku za većinu i kontrolu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH. Svaki klub konstitutivnog naroda nakon amandmana Christiana Schmidta ima 23 delegata, dok Klub Ostalih ima 11 delegata.

I dok je u Klubu Hrvata jasno da će ga kontorlisati HDZ, a u klubovima Srba i Ostalih bi većinu trebala imati grupacija osam stranaka okupljenih oko SDP-a NiP-a i Naše stranke, jedina nedoumica i ključ za vlast je Klub Bošnjaka.

SDA je pojedinačno najdominantnija stranka u FBiH i sa DF-om kao političkim partnerom imaju sigurnih 10 delegata u Klubu Bošnjaka. S druge strane sigurnih 10 delegata ima i Osmorka, pa preostala tri delegata će donijeti prevagu jednima ili drugima. Ipak, ono što je zanimljivo u cijeloj priči je što će se sigurno dva od tri delegata birati žrijebom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žrijeb će biti održan u Livanjskom i Posavskom kantonu. Zašto? Naime, u Livanjskom kantonu SDA ima dva zastupnika, kao i SDP i ukoliko se, što je očekivano, budu držali stranačkih smjernica prilikom glasanja za Dom naroda bit će neriješeno. U tom slučaju izvlačenje kuglice iz šešira će odlučiti koja stranka će dati delegata za klub Bošnjaka.

Ista situacija je u Posavskom kantonu gdje SDA ima svoja tri zastupnika u skupštini, dok stranke Osmorke imaju 3, od čega jednog SDP, jednog PDA i jednog stranka Neovisni-Nezavisni. Žrijeb će također odlučiti koji politički blok će donijeti prevagu.

A ko donese prevagu prilikom žrijeba u Klubu Bošnjaka taj će vjerovatno biti u poziciji da pravi vlast sa HDZ-om u FBiH. Tako smo uprkos izborima, pravu građana da biraju došli u situaciju da kompleksnost politike u FBiH dođe do tog nivoa da žrijeb bude jedna od najizglednijih opcija ko će biti vlast.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu