Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

U Sanskom Mostu međunarodni rodni list 30 KM, a u Sarajevu 4 KM

Objavljeno

na datum

Cijena internacionalnog rodnog i vjenčanog lista utvrđena je Odlukom o administrativnim taksama i tarifi općinskih administrativnih taksi, te se u velikoj mjeri razlikuje od općine do općine u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, Akti se javila građanka koja se neprijatno iznenadila kada je morala da izdvoji 60 KM za vađenje internacionalnog rodnog i vjenčanog lista u Općini Sanski Most Unsko-sanskog kantona, s obzirom da je to u drugim kantonima jeftinije.

Kako je kazala živjela je i u Sarajevu i Banjaluci, ali nigdje plaćala ovako skupo vađenje pomenutih dokumenata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Apsurd je da se u jednom gradu ova usluga ne plaća nikako ili da se minimalno plaća, a da mi u USK moramo izdvajati ovoliki novac”, kazala je naša sagovornica, dodajući da se u ovom kantonu čini velika nepravda prema građanima kada su ovakve stvari u pitanju.

S toga je poslovni portal Akta.ba kontaktirao neke matične urede kako bismo provjerili cijenu pomenutih dokumenata.

Iz matičnog ureda Sanskog Mosta su potvrdili informaciju da je cijena “običnog” izvoda iz matičnih knjiga 5KM, dok je cijena internacionalnog izvoda 30 KM.

“Таха za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, kao i izvoda iz matične knjige vjenčanih na internacionalnom obrascu u Gradu Tuzli iznosi 10 KM. Navedena taxa utvrđena je Odlukom o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi”, rekli su nam iz Matičnog ureda Tuzla

Pojasnili su da Таха za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga na obrascima 6, 7 i 8 u Gradu Tuzli iznosi 3 KM. Izvodi iz matičnih knjiga koji su namijenjeni za inostranstvo izdaju se na posebnim obrascima a predstavljaju obrasce utvrđene Konvencijom o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

” Da bi se izvodi iz matičnih knjiga izdati u Bosni i Hercegovini koristili u drugim državama, kao i obratno, isti moraju biti legalizovani na propisan način. Način legalizacije izvoda zavisi od toga u kojoj će se državi izvod koristiti. Naime, ako Bosna i Hercegovina i konkretna država imaju zaključen bilateralni ugovor o priznanju javnih isprava, legalizacija izvoda vrši se prema uvjetima koji su utvrđeni u tom ugovoru. (Moguće je direktno priznanje isprava na nacionalnim obrascima, bez ovjera). Ako su države potpisnice Konvencije o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika (Beču 08.09.1976. godine), te je izvod izdat na obrascu utvrđenom u toj konvenciji, nije potrebna dodatna ovjera tih izvoda”, pojašnjeno je.

I u matičnom uredu Općine Travnik cijena jednog internacionalnog izvoda iz matičnih knjiga iznosi 10,00 KM.

“Cijena izvoda iz matičnih knjiga regulisana je Općinskom odlukom o adminsitrativnim taksama i nije se mijenjala. Cijena jednog internacionalnog izvoda iz matičnih knjiga ( Izvod iz MKR-ih, MKV-ih i MKU-ih) iznosi 10,00 KM. Nadovjera izvoda ( Apostille pečat) vrši se u nadležnom Općinskom sudu”, rekli su nam.

Drastična razlika u cijeni se vidi u Općini Novi Grad u Kantonu Sarajevo gdje izdavanje izvoda podliježe taksi od 4,00 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Prilikom izdavanja izvoda stranka naglasi na kojem obrascu želi da joj se izda rodni ili vjenčani list. Internacionalni izvod je samo obrazac na kome stranka može zahtjevati izdavanje izvoda, izdavanje izvoda podliježe taksi od 4,00 KM ukoliko stranka nije oslobođena plaćanja takse u skladu sa Zakonom o administrativnim taksama Kantona Sarajevo”, pojašnjeno je iz Općine.

Da podsjetimo, Vlada FBiH je u feburaru ove godine na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), donijela Odluku kojom je utvrdila cijene matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista (na bosanskom ili hrvatskom ili srpskom jeziku), koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama.

“Cijena jednog primjerka matične knjige rođenih je 92,8441 KM, matične knjige državljana s Obrascem broj 2 i Obrascem broj 2B je 92,8441 KM, a matična knjiga državljana s Obrascem broj 2A košta 92,8441 KM”, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Matične knjige vjenčanih i umrlih su po 92,8441 KM, a izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih po 0,4138 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izvodi iz matičnih knjiga namijenjenih za inostranstvo su 0,4138 KM (rođeni, vjenčani ili umrli), koliko iznosi i uvjerenje o državljanstvu, cijena vjenčanog lista je 1,72 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Svi Total TV paketi prvih 10 mjeseci po 1 KM – uštedi više od 225 KM!

Objavljeno

na datum

Administator

Total TV akcija koja se ne propušta. Gledaj vrhunski sport, najpopularnije filmove i serije, i najgledanije emisije bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Izaberi svoj Total TV paket i uz besplatan priključak i instalaciju opreme gledaj TV za samo 1KM mjesečno prvih 10 mjeseci! A uz Total TV Extra i Premium pakete dobijaš i dodatni box za drugi TV. Svoj omiljeni TV sadržaj gledaj i na svom mobilnom telefonu, tabletu i računaru na EON aplikaciji potpuno BESPLATNO, vrati sadržaj do 7 dana unazad i uživaj u bogatom izboru EON Video kluba.

Total TV uvijek uz svoje korisnike, prijavi se na 00387 61 797-717 i ostvari +2 mjeseca po 1KM, ukupno 12 mjeseci gledaj svoje omiljene kanale za 1KM mjesečno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća usvojen je prijedlog povećanja cijena vode u ovom gradu. U budućnosti po kubiku, sa 0,94, voda će poskupjeti na 1,20 KM. Ovo je prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine.

Od slijedećeg mjeseca pitka voda poskupjeti za 26 feninga. Zvuči li kao utjeha da će Bišćani, i pored poskupljenja, i dalje imati najnižu cijenu vode u kantonu, ali i u Federaciji?

„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tako je i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen prijedlog povećanja cijene vode.

„Radi se o tome da je došlo do enormih poskupljenja na tržištu – cijene goriva prije svega i ostalih materijala koji su nužni kada je u pitanju Vodovod. Naprosto je bilo vrijeme da razmatramo i ovu tačku dnevnog reda jer se radi o, popularno rečeno, nametu za građane, ali i o onom vrlo realnom, zato što je sve drugo poskupjelo“, objašnjava Alen Zulić, predsjednik Kluba POMAK-a u Gradskom vijeću.

Oprečnih mišljenja bilo je na sjednici Gradskog vijeća, ali ova tačka je u konačnici dobila potrebnu podršku vijećnika. Uslov je bio usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

FOTO – JAKO NEVRIJEME POGODILO BOSANSKU KRUPU: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ANGAŽIRAO SVE RASPOLOŽIVE MATERIJALNE I LJUDSKE RESURSE

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u popodnevnim satima jako nevrijeme popraćeno obilnom kišom, ledom i jakim udarima vjetra pogodilo Bosansku Krupu. Nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Bosansku Krupu trajalo je oko 25 minuta, a prema trenutnim informacijama nanesena je šteta na nekoliko objekata, oboreno je nekoliko stabla na području grada, a ogromna količina vode preopteretila je oborinsku kanalizacionu mrežu uzrokujući plavljene određenih dijelova ulica u gradu.

Gradski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive materijalne i ljudske resurse. Na terenu su nadležne gradske službe, JKP „10.juli“ i vatrogasne jedinice koje trenutno rade na sanaciji štete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu