Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Migranti ponovo pristižu u USK: Da li se ponavlja scenario iz 2018. godine?

Objavljeno

na datum

Migrantska kriza

Nakon kraćeg zatišja tokom ljeta, migrantske rute u Bosni i Hercegovini su ponovo aktivne. Samo u septembru na dnevnoj bazi je zabilježeno više od dvije stotine ilegalnih migranata, a ovaj put sve je veći broj onih koji dolaze iz afričkih zemalja, prenosi BHRT

Nadomak autobuske stanice u Bihaću grupa od dvadesetak migranata pronašla je svoje utočište. Najviše ih je iz Afganistana. Iako žive u surovim i neljudskim uvjetima, pod otvorenim nebom, osmijeh ne kriju, kao ni nadu da ih čeka bolje sutra i novi život u obećanoj zemlji. Osim Afganistana, sve je više migranata koji dolaze iz afričkih zemalja. Mahom iz Burundija. O povećanom prilivu govori i to što je u septembru u našu zemlju ušlo više od 4600 migranata i izbjeglica, a u aprilu 1560. Prijeti li nam scenarij iz 2018. godine?

SLOBODAN UJIĆ, direktor Službe za poslove sa strancima

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sigurno da postoji bojazan o nekom novom prilivu. Pratimo situaciju u Srbiji, najveći je priliv upravo iz te zemlje, oni su postigli dogovor s Evropskom unijom, odnosno sa, Briselom i ukinut će vize ovim zemljama odakle ljudi legalno dođu u Beograd, a onda bacaju dokumente i ilegalno nastavljaju put ka drugim zemljama.

Zbog blizine granice Unsko-sanski kanton je za migrante najpoželjnija destinacija. Premijer Mustafa Ružnić poručuje kako neće dozvoliti situaciju iz 2018. godine kada je upravo ovaj dio Bosne i Hercegovine nosio najveći teret migrantske krize.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

Nema više onog rješavanja da se izmjesti u tuđe dvorište, mi to više sebi nećemo dozvoliti. Jasno smo poručili svima da je USK ispoštovao dogovore iz 2019. zatvoreni su “ad hoc” centri, Vučjak, dali smo lokaciju za centar, ali ne možemo biti jedini u BiH. Mora se ravnomjerno rasporediti migranti ako se taj val proširi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bezbjednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu je trenutno zadovoljavajuća. Kažu to i MUP-u navodeći da u posljednje vrijeme nije bilo krivičnih djela sa većim stepenom, a za sada ni lokalno stanovništvo strah ne osjeća.

Foto: Arhiv

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu