BOSNA I HERCEGOVINA

Smijenjen glavni tužitelj Tužilaštva RS-a Mahmut Švraka

Objavljeno

na datum

VSTV BiH je na sjednici održanoj 20. oktobra 2022. godine usvojilo žalbu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, te preinačilo odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce od 25. augusta 2022. godine u pogledu izrečene disciplinske mjere

Ovime se tuženom Mahmutu Švraki, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, za počinjenje disciplinske prekršaje izrečena disciplinska mjera premještanja sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

“U predmetnom postupku, Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH za tužioce, odlučujući o žalbi tuženog, preinačila je Odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH za tužioce u pogledu izrečene disciplinske mjere, na način da je tuženom Švraka Mahmutu, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, za navedene radnje i počinjene disciplinske prekršaje, izrekla disciplinsku mjeru smanjenja plaće za 30% na period od šest mjeseci”, navedeno je iz VSTV-a BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH za tužioce, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTV BiH zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a te propustio poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira.

“Čime je počinio disciplinske prekršaje ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’ Zakona o VSTV-u BiH”, navedeno je iz VSTV-a BiH.

Kako su rekli iz VSTV-a, navedene odluke tuženi je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, te propustio postupiti u skladu sa zaključkom Vijeća od 17. jula 2019. godine, kojim „e obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH.

“Iako je u donošenju navedenog zaključka učestvovao lično kao član Vijeća, čime je počinio disciplinske prekršaje ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’ Zakona o VSTV-u BiH”, navode iz VSTV-a BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zaključili su da je tuženom za navedene disciplinske prekršaje izrečena disciplinska mjera premještanja sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Odluka Vijeća je konačna.

Vijeće je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske izabralo Miodraga Bajića, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version