Connect with us

POLITIKA

Gradonačelnik Bihaća Šuhert Fazlić: “Spreman sam biti premijer USK, nećemo s NES-om”

Objavljeno

na datum

Stranka demokratske akcije (SDA) i Narodni evropski savez (NES) na Općim izborima osvojili su po osam mandata u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK). To je potvrdila Centralna izborna komisija, objavom zvaničnih rezultata Općih izbora 2022. godine.

Najviše glasova na kandidatskoj listi PoMAK-a za Skupštinu USK dobio je trenutni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji se još nije očitovao o tome da li će grad na Uni ubrzo imati vanredne gradonačelničke izbore.

O tome još ne možemo govoriti, s obzirom da će to biti unutarstranačka odluka. Ono što možemo reći jeste da ne želimo pod svaku cijenu biti dio kantonalne vlasti. Nećemo ni pregovarati sa nositeljima negativnih političkih pojava u protekle četiri godine, a to je naravno Narodni evropski savez. Ukoliko uspijemo naći neki drugi politički dogovor ili opciju, mogu i dalje potvrditi svoju spremnost da eventualno budem premijer – izjavio je Fazlić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaPodsjećamo, aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatom Narodnog evropskog saveza, te apostrofirao kako su građani jasno rekli ko bi trebao biti premijer.

Veliki broj građana nam je ponovo ukazao povjerenje, što je sigurno i potvrda kvalitetnog rada u protekle četiri godine. Pokušat ćemo nastaviti u tom pravcu, jer mislim da su građani svojim glasovima jasno rekli i ko bi trebao biti kantonalni premijer – riječi su aktuelnog premijera Ružnića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

BOSNA I HERCEGOVINA

Kratki vodič kroz dva dana političkog ludila: Zašto svi pričaju o klubovima naroda

Objavljeno

na datum

Administator

Netom pred izbore i u cjelokupnom postizbornom periodu javnost u našoj zemlji je zaglušena pričom o desetinama kombinacija koje će odrediti ko će do 2026. godine vladati, a ko će u opoziciju. Složenost cijelom procesu donosi i isprepletenost i preklapanje utjecaja svake stranke na različitim nivoima, od kantona preko entiteta do državnog nivoa.

Šta je suština?

Složenost razumijevanja je još naglašenija nakon što je u izbornoj noći izmjene Ustava FBiH i izbornog zakona nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Upravo su te izmjene najviše promijena donijele u izboru delegata za federalni Dom naroda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaTu dolazimo do opće političke histerije koja u pozadini zbivanja bukti već mjesec dana, a kulminaciju je doživjela jučer te bi trebala biti dovedena do pred kraj danas.

Kantonalne skupštine predlažu liste kandidata za koje se u svakoj skupštini glasa, a izabrani delegati, shodno matematici koju je propisao Schmidt odlaze u federalni Dom naroda. Ključna bitka se vodi između Osmorke s jedne strane i SDA i DF -a s druge strane, prenosi Klix.ba

A zašto je važan Dom naroda?

Riječ je o drugom Domu Parlamenta FBiH koji glasa o svim zakonima koje razmatra i o kojima glasa i Predatavnički dom. Dom naroda bi po definiciji trebao štititi vitalne nacionalne interese svih građana, a sastoji se od tri kluba konstitutivnih naroda (po 23 u svakom klubu) te kluba Ostalih (11).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaMeđutim uloga Doma naroda je politički najvažnija na početku, jer presudno utječe na to ko će biti vlast. Kako? Svaki konstitutivni klub predlaže predsjednika/potpredsjednika FBiH, a oni su bitni jer bez njihovog potpisa nema ni formiranja Vlade FBiH. Borba je ko će imati 11 delegata u nekom klubu jer je to minimum potrebnih ruku da bi se mogao delegirati kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH.

Ipak, političku moć će imati ona grupacija koja bude imala eventualno 13 delegata, jer samim tim onemogućuje drugoj političkoj grupaciji, stranci ili grupi stranaka da uopšte kandidiraju predsjednika/potpredsjednika u nekom od klubova naroda. Predstavnički dom glasa o predloženim kandidatima i kada budu izabrani, ti kandidati između sebe biraju ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik FBiH. Ukoliko se ne dogovore, odluka je na Predstavničkom domu.

Suštinski grupacija koja ne skupi minimalno 11 delegata ne može ni predložiti svog kandidata.

Šta se jučer dešavalo?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaKrajnji rok da kantonalne skupštine izaberu delegate za Dom naroda je danas. Tako će neki kantoni tek danas glasati. A trenutni omjer i prognoze govore da će SDA i DF imati gotovo sigurnih 12, dok bi stranke Osmorke mogle imati 11 u klubu Bošnjaka, gdje se vodi najveća borba. Međutim u Livanjskom kantonu bi trebalo doći do žrijeba pa bi lutrija mogla odlučiti da li će SDA/DF imati 13, a Osmorka 10, ili će omjer biti 12/11.

Jučer je konstituisan i Predstvnički dom Parlamenta FBiH. Osmorka je nastojala odmah izabrati i rukovodstvo tog doma i tako pokazati da oni preuzimaju vlast sa HDZ-om. Tako je pokušala spriječiti SDA koja je sa DF-om odlagala nastavak sjednice i planirala da se sjednica nastavi u ponedjeljak da bi u međuvremenu sačekali eventualnu odluku Ustavnog suda BiH koji danas treba donijeti stav po apelaciji Željka Komšić na Schmidtove nametnute odluke.

SDA i DF očekuju da bi Ustavni sud mogao nametnute odluke proglasiti neustavnim, te bi proces popunjavanja Doma naroda bio doveden u pitanje. Dakle, popunjavanje po Schmidtovim odlukama bi bilo neustavno.

Međutim, Osmorka je jučer ipak nakon niza pauza nastavila sjednicu pronašavši opravdanje u poslovniku da najstariji zastupnik od prisutnih može predsjedavati te je Osmorka sa HDZ-om izabrala rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaMeđutim, ključ je i dalje u kontroli Kluba Bošnjaka, jer ukoliko SDA i DF budu imali 13 svojih delegat, formiranje vlasti će biti znatno otežano. To je pozadina ogromne borbe posljednjih mjesec dana u kojoj su obje političke grupacije jedna drugu optuživale za ucjene, kupovinu delegata, prijetnje i slično. Zbog toga je priča o klubovima naroda, a posebno o klubu Bošnjaka dominirala u javnom prostoru.

Državni nivo

Paralelno sa borbom na federalnom nivou odvijala se prava drama u priči o izboru srpskih delegata u državni Dom naroda.

Državni Dom naroda ima 15 delegata i ima istu ulogu kao i federalni dom naroda. Glasa o svim zakonima koje razmatra i Predstavnički dom Parlamenta BiH te doslovno može kontrolisati procese na državnom nivou. Popunjava se tako što se iz FBiH bira pet Bošnjaka, pet Hrvata (biraju se u federalnom Domu naroda), a iz RS-a se bira pet Srba u Narodnoj skupštini tog entiteta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaOmjer snaga u NSRS-u je takav da je prije jučerašnjeg glasanja bilo jasno da će SNSD imati svoja tri sigurna delegata i da će opozicija (PDP i SDS) imati jednog sigurnog. Sva borba se svela na to ko će imati petog delegata. Ako bi dobio SNSD to bi bio njihov četvrti i to bi stranci Milorada Dodika omogućilo siguran ulazak u državnu vlast i potpunu kontrolu procesa u državnom parlamentu.

A ako bi tog delegata dobio PDP ili SDS, onda bi opozicija iz RS-a mogla ući u vlast na državnom nivou. Stranke iz Sarajeva su barem deklarativno navijale i poručivale da to treba biti PDP i SDS, računajući da te stranke nemaju rušilačku politiku prema BiH kao Dodik.

A da situacija bude zanimljivija moć za prevagu je bila u rukama Pokreta za državu, grupacije stranaka čije je sjedište u FBiH i koje u RS-u predstavljaju povratnike. Međutim, nakon višesedmične drame, optužbi, prozivki, ko, kako i za koga treba glasati, jučer smo u NSRS-u gledali finalni obračun. U toj političkoj predstavi glasovi iz Pokreta za državu (5 zastupnika) je tako raspoređeno da je Dodiku omogućen izbor čak četiri delegata za Dom naroda BiH.

Uslijedile su međusobne optužbe za izdaju. A borba za tog jednog delegata se svela zbog bojazni da će Dodik u poziciji sa četiri svoja čovjeka u državnom Domu naroda imati potpunu kontrolu svih procesa te se bez saglasnosti SNSD-a neće moći usvojiti nijedna odluka. Prije svega jer bez glasova SNSD-a neće biti moguće doći do entitetske većine koja je propisana zakonom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaA s obzirom na Dodikovu politiku u prethodnom mandatu, proruske stavove, saradnju sa HDZ-om sve ukazuje da će Dodik biti ključna figura bez koje ništa neće moći proći. To je suština priče i galame o državnom Domu naroda, odnosno o klubu Srba.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Ako nas budu gonili iz BiH, mi ćemo iz nje izaći

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas na press konferenciji u Istočnom Sarajevu da su sve institucije i sama BiH zarobljene spinovanjem koje dolazi iz “političkog” Sarajeva.

Dodik je ponovio da ne postoji nijedna odluka o članstvu BiH o NATO, jer ne postoji usaglašen stav o tome, te da navodi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića predstavljaju obični spin.

Danas je lagao masovno, o svemu govorio na njemu svojstven način i to govori dovoljno o tome da neće biti nikakve mogućnosti dogovora. Poštujem Željku Cvijanović i njen pristup, ali će vrlo brzo vidjeti da to nije dobro mjesto i da će se tu veoma teško bilo šta moći dogovoriti. Ako hoće da razgovaraju s nama, imat ćemo dogovor, ako neće, to je njihova stvar – rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaOn je dodao da je namjera političkog Sarajeva da se uruši sistem odbrane u BiH.

Razvalili su obavještajnu službu, ne funkcioniše nijedan sistem predviđen Ustavom. Lažno se zaklinju u Ustav, a onda sve govore antiustavno. Naš pristup jeste Ustav – poručio je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska raditi na promjeni Ustava kako bi bio u skladu s potrebama RS.

Umorni smo od pokušaja da BiH uredimo kao zajednicu tri ravnopravna naroda. Danas se na inauguraciji vidjelo da druga dva člana Predsjedništva BiH to gledaju samo forme radi. Ako nas budu gonili iz BiH, mi ćemo iz nje izaći – poručio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaGovoreći o formiranju vlasti na nivou BiH lider SNSD-a je rekao da će u subotu razgovarati sa liderima HDZ-a BiH.

Pobjednici u srpskom i hrvatskom narodu su SNSD i HDZ. Mi ćemo birati sa kim ćemo praviti vlast, a ne neko iz političkog Sarajeva. Imamo čvrst dogovor sa HDZ. Ako mogu bez nas da prave vlast, neka prave. Ako vam valjaju ovi iz opozicije, uzmite ih slobodno – rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će brzo biti donesen zakon koji će predstavnike Republike Srpske na nivou BiH obavezati da poštuju odluke institucija RS, prenosi Dnevni Avaz

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati

POLITIKA

Moliš za glas, dobiješ glas, a onda (ne) prihvatiš: Kada će kandidati za Skupštinu KS prelomiti?

Objavljeno

na datum

Administator

Prošlo je više od mjesec dana od održavanja Općih izbora u BiH, a tri dana kako su i zvanično potvrđeni svi rezultati.
Imena budućih zastupnika u kantonalnim skupštinama su, manje-više, bila poznata u prvim postizbornim danima. Ipak, uprkos činjenici da su se kandidovali i tražili glas birača, neki od njih će na kraju izdati to povjerenje i zadržati se na funkcijama koje već obnašaju.

Prema novom Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, jedna osoba više ne može obnasati dvije ili više javnih funkcija.

Iako je to bilo poznato od septembra ove godine, dakle prije Općih izbora, nekoliko javnih funkcionera se ipak kandidovalo za Skupštinu KS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaTo su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karic (SDP), direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović (SDA), načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH), direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić (SBiH), predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić (SDA), ministar FMUP-a Aljosa Čampara (NiP)…

Oni su, naravno, imali stranački zadatak da svojim zvučnim imenima, za lokalne prilike, povuku cijelu listu. No ovakva praksa sada, kao i u prošlosti, često predstavlja klasičnu prevaru birača, prenosi Klix.ba

Iako smo u više navrata u prethodnih mjesec dana zatražili odgovor nekih od pobrojanih kandidata na pitanje da li su odlučili prihvatiti ili odbiti četverogodisnji mandat u Skupštini KS, što znači ostavka na funkciji koju trenutno obavljaju, oni nam nisu mogli/željeli ponuditi konkretan odgovor.

Za očekivati je da će javnosti svoju odluku saopćiti u narednim danima, nakon konsultacija sa partijskim rukovodstvima. Ukoliko, naprimjer, kandidat odbije mandat, njegovo mjesto zastupnika će preuzeti sljedeći na stranačkoj listi koji prvobitno nije osvojio mandat.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu