Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio: Republika Srpska će osnovati vlastitu izbornu komisiju i odlučiti želi li u EU

Objavljeno

na datum

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, održao je danas u administrativnom sjedištu Vlade Republike Srpske press konferenciju na temu izbornih rezultata te je najavio osnivanje “republičke izborne komisije” u tom bh. entitetu.

Dodik je pristutnima govorio o aktuelnoj situaciji u BiH, proteklim izborima te budžetu Republike Srpske.

“Prva se odnosi na situaciju u RS-u prije svega ekonomskom koja je uzrokovana činjenicama da je došlo do nametanja jedne atmosfere zbog koje smo odlučili da 26. održimo sjednicu NSRS-a kako bi povećanje plata i svega ostalog, ali i 1. novembra i na toj sjedini ćemo usvojiti novi budžet za sljedeću godinu čime ćemo RS omogućiti da nastavi svoj razvojni put. Penzije će se kretati od 10 do15 posto povećanja, tako će biti i za boračke kategorije, invalidnine i on što smo započeli sa po 750 KM za porodice sa četvero i više djece te povećanje plata od 1. januara od pet posto da bi u martu da bismo mogli da vidimo na koji način bi ekonomska kretanja vezana za inflaciju mogla da utiču na tu platu”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će doći do povećanja izdvajanja za projekte kulture, posebno za snimanje filmova.

“RS redovno iz budžeta isplaćuje sve svoje obaveze. Prvog novembra održavamo sjednicu, da bi usvojili budžet i spriječili špekulacije u pogledu mogućnosti da se spriječi formiranje vlasti u RS-u koja može da donese budžet i prebaci RS na režim privremenog finansiranja. Zato smo jučer odlučili da idemo na ovaj način, potpuno zakonito i legalno. Kroz povećanja o kojima sam govorio, od 1. januara taj budžet će biti donešen. Imat ćemo priliku da nekada kasnije kroz rebalanse izvršimo poravnanja kako bi on bio u funkcjii razvoja. Vlada RS-a je danas uputila zahtjev da se održi sjednica NSRS-a za rebalans. Odgovorna politika podrazumijeva da spasimo status i očekivanja važnih struktura poput boraca, invalida i radnika u institucijama. Budžet će poboljšati stanje i stimulisati poslodavce u realnom sektoru putem popusta i davanja da povećaju plate radnicima. Plate smo budžetskim korisnicima povećali 10 posto i isplatili 100 KM linearno”, kazao je Dodik.

Očekuje da budžet entiteta bude usvojen 1. novembra.

“Vladajuća struktura u skupštini, većina, će usvojiti budžet bez obzira na opstrukcije opozcije. Oni žele da se RS-u desi nepovoljna situacija, oni žele da usmjere svoje aktivnosti ka institucijama za nečiju navodnu krivicu. Pitanje energije trese Evropu. Moramo biti odgovorni. Ovih dana ističe zabrana izvoza peleta, ali nismo vidjeli da je on ponuđen domaćem tržištu. Očekujemo da Vijeće ministara donese odluku da 50 posto peleta izvozi, a pet posto ne, te da tih pet neće moći da pređe 550 KM jer sve dobivaju od RS-a. Razumljivo je što oni pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno. Oni su iz Javnog preduzeća “Šume Srpske” dobivali stimulativne cijene za repromaterijal i to nije fer”, kazao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da ako to ne uradi Vijeće ministara u smislu nametanja kvota izvoza, onda će to uraditi Vlada RS-a.

“Hoćemo da budemo odgovorni i želim samo da, pošto smo dijelili sve i dobro i loše, da kažem, da mi ostajemo pri politici da se cijena električne energije zadrži, ali primjećujemo da se mnogi prebacuju grijanjem na električnu energiju. Dvije su stvari problematične, mreža koja to neće moći izdržati, a smanjit će se i prostor za izvoz zbog koje smo mi mogli da zadržimo niske cijene struje. Moja preporuka je da se ne oslanjate samo na jedan izvoz za grijanje i da ovo što činimo, ide u smislu odgovornosti prema stanovništvu”, kazao je Dodik.

Komentirao je Dodik i najave evropskih političara da se BiH dodjeli status države kandidata.

“To bi mogla da bude dobra vijest, ali nije zato što pokušavaju da zadrže lažnog visokog predstavnika i sudije Ustavnog suda BiH strance. Zato ne možemo da na to mislimo kao pošteno i fer, to je jedna igra briselske administracije. Nismo zainteresirani. Želimo da to riješimo, Evropa nam je govorila da provodimo reforme godinama i da to onda znači automatski nestanak OHR-a i stranih sudija. Mi smo protiv toga. Taj kandidatski status nije fer, još ako ostane ovaj lažni visoki predstavnik. Ako je to namjera, onda mi to ne možemo da prihvatimo sa oduševljenjem. Ne možemo to ni spriječiti, ali ćemo svoje politike odmjeriti prema tome. Ne želimo nastaviti sa igrarijama, želimo da vratimo svoje nadležnosti. Mi ćemo to uraditi i to ćemo završavati sa Agencijom za lijekove. Napravit ćemo izbore za Republiku Srpsku, da to bude u nadležnosti enitetske izborne komisije, a ne ova uzurpatoska Centralna izborna komisija koja želi da poništi volju naroda RS-a. Moja pobjeda je neupitna, bez obzira što opozicija od toga pokušava da napravi čudo. Ja ću samo reći da smo na nivou parlamenta RS-a, SNSD dobio 221.000 glasova, a ukupno sve opozicione partije, su dobili 192.000”, kazao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Smatra da su optužbe za krađu izbora samo špekulacije, ali da će opozicija ostati pri toj tvrdnji.

“Iz ranijih perioda, to su komični rezultati. CIK namjerno bježi od toga da proglasi preliminarne rezultate. Kad je bilo jasno da je pobijedio Milorad Dodik, onda su prekinuli saopštavanje i naredili ponovno brojanje. Sutra, ne bude li preliminarnih rezultata, mi ćemo ići sa krivičnim prijavama. Oni su jedna odmetnuta grupa”, kazao je.

Pozivao je narod da u što većem broju dođu u Banja Luku u utorak kako bi se pokazala sposobnost građana za “slobodan izbor”.

“Ako nam uskrate prave na slobodne izbore, onda RS nema pravo na slobodu izbora i to izvlači da nema ni pravo na postojanje. Muslimanski faktor u Sarajevu je našao svoje koalicione partnere u opoziciji u RS-u. A oni pokušavaju da na beznačajnim razlikama naprave spektakl”, poruka je Dodika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakao je da je SNSD ostao suzdržan i ozbiljan te da su u javnost davali samo provjerene podatke u vezi Općih izbora 2022.

“Oni su doprinijeli SDS i PDP da se izborni proces prenosi u Sarajevu i da je izvan kontrole RS-a. To je jedan udar našim institucijama. To govori da ste spremni da predate RS-u. Mi znamo da branimo našu slobodu i našu pobjedu. Očekujem da će u Banja Luku doći 25.000 ljudi, i pokazat ćemo šta je moć okupljanja, a ne parada”, rekao je Dodik.

Istakao je zahvalnost intelektualcima koji su potpisali peticiju podrške njegovom izboru.

“Borio sam se za RS, a sve je pokušano biti dovesti u pitanje. RS je jedna od najstabilnijih država u regionu. Neću da učestvujem u podjelama u RS-u. Ima ljudi u SNS-u i PDP-u koji se ne slažu sa njihovim zvaničnim politikama. Bez obzira na CIK, mi ćemo sačekati sutra, ukoliko ne bude preliminarnih rezultata, ..U Bugarskoj je već formirana vlada, a imali su izbore na siti dan kada i mi. Bježimo od zamke koju nameće opozicija i muslimansko sarajevo, a što je neusvajanje budžeta”, poručio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ako uporedite, najmanje nevažećih glsačkih listića bilo je u Republici Srpskoj. Da je neko htio da krade, mogao je popuniti te nepopunjene glasačke listiće.

“Vjerujem u narodnu volju i RS. Nemam pravo da se povučem jer neko cmizdi i plače. Najbolji način da shvatite šta ste su izbori. Nije čovjek ono što misli o sebi, već ono što drugi misle o njemu”, poručio je.

Naglasio je da se BiH ovih dana pokušava “nametnuti priča o nekih devet tačaka u vezi sa ohrabrivanjem procesa eurointegracija”.

“Od početka govorimo da su tri potpuno nepotrebne i da su štetne za RS i idu da unište RS što je krajnji cilj evropskih integracija i mi treba da se borimo protiv njih”, mišljenja je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je naglasio da BiH nema visokog predstavnika te da njegove odluke neće biti objavljene niti će ih Republika Srpska primijeniti.

“Volja naroda je bila 9. januara, da Republika Srpska bude samostalna država i nije prihvatila da da bilo šta od svog suvereniteta potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i sve što je na nivou BiH nam je grubo oteto. Ja samo pozivam narod na strpljenje, mi nećemo napraviti nikakvu glupost, ali ćemo raditi protiv toga. U mojoj percepciji RS će se u budućnosti što više približivati svome statusu samostalnosti”, poručio je.

Dodik je najavio i da će svim punoljetnim osobama u RS-u poslati upite na kućne adrese o sankcijama Rusiji i pristupu Evropskoj uniji tražeći njihovo mišljenje, ali da to neće biti klasičan referendum, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu