Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Crne prognoze struke za zimu: Struja će poskupiti i do 30 posto

Objavljeno

na datum

Amer Jerlagić, energetski stručnjak, Goran Ivanović, predsjednik Udruženja proizvođača peleta BiH i Zoran Pavlović, biznis konsultant-analitičar su za N1 komentarisali energetsku krizu u kojoj se nalazi cijeli svijet. Jerlagić najavljuje da bi struja unutar Elektroprivrede BiH mogla poskupiti do 30 posto, odnosno u okvirima koliko je ugalj poručio. Dok Jerlagić tvrdi da sistem može izdržati da se građani griju na struju, Pavlović smatra da je moguće da sistem usljed preopterećenja krahira.

Vladajući su građane ostavili na cjedilu, kaže Jerlagić i dodaje:

“Građani su pogubljeni, to je jedno beznađe. Traži se ta alternativa u struji. Ništa me ne može iznenaditi od ovakve vlasti”, naveo je Jerlagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o električnoj energiji, Jerlagić kaže da bi poskupljenje od Nove godine moglo iznositi od 20 do 30 posto i da će grijanje na struju biti povoljnije od grijanja na plin.

“Ako je neka porodica grijala se na struju prošle godine i plaćala 130-150 KM uz to neko povećanje koje se najavljuje od prvog januara od 30 posto je je nekih 200 KM i opet je to jeftinije nego grijanje plinom”, pojasnio je Jerlagić.

Dok Jerlagić tvrdi da naš elektroenergetski sistem može izdržati da se građani griju na struju, Zoran Pavlović smatra da može doći do kratkog spoja.

“Orijentacija ka grijanju će dovesti do pucanja sistema. To će prosto biti neodrživo”, naveo je Pavlović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Državna vlast je ograničila cijene peleta i iz nadležnog Udruženja da je to prosto bilo kontraproduktivno.

“Mi smo sa ovim zabranama uništili naše tradicionalno tržište. Italija i Slovenija su se obratili drugim dobavljačima i pitanje je šta će sa svim ovim biti”, pojasnio je Ivanović.

U konačnici sagovornici N1 poručuju građanima je da je njima ostalo jedino da se nadaju blažoj zimi i da će vladajući učiniti makar neke odgovorajuće korake naročito u Sarajevu i zagađenje zraka ukoliko se smanji korištenje plina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Crne prognoze struke za zimu: Struja će poskupiti i do 30 posto – Original

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nizozemski marinci stigli u BiH kako bi se pridružili misiji EUFOR-a

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo odbrane Nizozemske saopćilo je kako je u ponedjeljak iz zračne baze Eindohoven 100 marinaca krenulo u Bosnu i Hercegovinu. Ranije je u državu stiglo 50 nizozemskih vojnika.

“Mornarička četa postat će dio multinacionalne bataljona EUFOR-a Althea. Bataljon se može rasporediti po cijeloj Bosni i Hercegovini iz baze Butmir u Sarajevu. Jedinica se može rasporediti za više zadataka, od patrola do kontrole gomile i nereda , ali i kao brza jedinica za pružanje podrške bilo gdje u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Istakli su da su predviđene i zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH, a da će za šest mjeseci vojnici biti zamijenjeni drugom četom

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakli su da osim čete marinaca u Bosni i Hercegovini od ranije boravi dio štabnih oficira i obavještajni tim iz Nizozemske.

Odluka o slanju nizozemskih vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini objavljena je u aprilu ove godine. U obavještajnom dijelu misije raspoređeno je 10 vojnika. Kao razlog za slanje je navedeno povećanje tenzija u državi.

Podsjećamo, nakon više godine odsustva i Njemačka se prošle godine ponovo pridružila misiji EUFOR-a. Trenutno se u EUFOR-u nalazi oko hiljadu vojnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Mađarska se protivi sankcijama RS-u i obećava investicije, a Dodik planira uvođenje mađarskog jezika u škole

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik još jednom je u kratkom periodu boravio u Mađarskoj kod tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Tom prilikom uslijedili su međusobni epiteti i obećanja o investicijama u kulturološkoj razmjeni i saradnji.

Mađarska je već godinama glavni evropski oslonac politike Milorada Dodika. Orban je njegov najveći i otvoreni zaštitnik koji stavlja veto, odnosno najavljuje ulaganje veta na višestruke najave uvođenja sankcija Evropske unije RS-u i Dodiku.

“Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH jer one zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, saopćeno je i ovaj put.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Suštinski Mađarska vodi mnogo intenzivniju politiku s entitetom RS, u poređenju sa državom BiH. Mađarska pod Orbanovoj vlašću ima interes da u našoj zemlji, a primarno u RS-u ulaže u telekomunikacije, energetiku, ali i finansijski sektor. Čak je i Dodik potvrdio da će ta zemlja preuzeti projekte koje je Njemačka otkazala u RS-u kao vid sankcija Dodiku.

Mađarska je ta koja je Dodiku obećala i dala određeni novac kojim popunjava budžetske rupe.

Dodik je itekako svjestan koliko mu Mađsrska znači pa je jučer najavio intenzivniju integraciju privreda, ali je iznio ideju da se kao pilot projekat u desetak škola u RS-u uvede učenje mađarskog jezika te da se na fakultete uključe i mađarski profesori.

Treba podsjetiti da se u skoro 30 škola u RS-u uči i ruski jezik kao drugi strani jezik, a i kineski jezik je već unazad nekoliko godina uveden kroz kurseve na koje se učenici prijavljuju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Mađarska spremna da preuzme projekte u RS koje je Njemačka otkazala

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je premijer Mađarske Viktor Orban izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u Republici Srpskoj koje je Njemačka otkazala.

“Orban je izrazio spremnost da Mađarska supstituiše projekte koje su Nijemci otkazali jer nisu željeli da regulišu ugovore”, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projekte koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vjetroparkovi, a veoma uspješno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u RS”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je razgovarano i o saradnji i podršci mađarske Vlade srpskoj zajednici i SPC.

“Razgovarali smo i o tome kako bismo mogli i trebalo da vodimo politike koje će integrisati naše privrede što više, kao i o mogućnosti da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola i fakulteta u sljedećoj školskoj godini uključe mađarski profesori i da sagledamo interes djece za učenje mađarskog jezika”, rekao je Dodik.

Sastanku Dodika i Orbana prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu