Connect with us

CRNA HRONIKA

Bužimljanin Senad Salkić osuđen na 12 godina zatvora zbog višestrukog silovanja žena iz Velike Kladuše

Objavljeno

na datum

Predsjedavajući Sudskog vijeća Reuf Kapić je u obrazloženju presude naveo da je Vijeće donijelo jednoglasnu odluku kojom je optuženi Salkić, kršeći odredbe međunarodnog prava, kriv za nečovječno postupanje prema jednom civilu, kao i za silovanje tri žene.

“Ovo vijeće je prihvatilo da se navedeni događaj desio za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između pripadnika Petoga korpusa Armije Republike BiH (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), status optuženog – da je bio pripadnik 505. brigade, kao i status oštećenih – civili”, rekao je sudija Kapić.

U presudi se navodi da je optuženi Salkić, zajedno s drugim nepoznatim vojnicima, 17. oktobra 1994. godine došao u mjesto Stabandža u općini Velika Kladuša i tražio Muju Muratovića, pripadnika NOAPZB-a koji je u međuvremenu pobjegao želeći se predati pripadnicima ARBiH. Kako se navodi, Salkić je ušao u kuću u kojoj se nalazila Mujina supruga Rasima Muratović sa šestero maloljetne djece, dok su ostali vojni policajci okružili dvorište tražeći njenog supruga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Muratović izašao podignutih ruku, Salkić i ostali su ga, kako stoji u presudi, tukli i, kada bi izgubio svijest, polijevali vodom pa nastavili udarati – šakama, nogama i palicama, te odveli u nepoznatom pravcu. Poslije toga je optuženi Salkić otišao do kuće Jasminke Nasufović, psujući joj “majku četničku i autonomašku”, te je tukao palicom i pitao gdje joj je muž. Zatim je otišao i do kuće Emire i Fatke Nasufović, koje su bile trudne, te je Fatku udario otvorenom šakom u predjelu desnog uha, nakon čega ih je odveo u dvorište, natjerao da ispruže ruke i udarao palicom. Salkić se poslije toga, navodi se u presudi, vratio i udarao Rasimu Muratović i zaprijetio joj: “Dobro me zapamti – ja sam Senad Salkić iz Čave. Muju si sad vidjela i više nećeš!”

Po ostalim tačkama optužnice Salkić je osuđen za silovanje tri civila i to da je u oktobru 1995. godine, nakon pada takozvane Druge autonomije, u vojnoj uniformi došao u isto mjesto, do kuće Rubije Muratović, čiji je suprug bio pripadnik NOAPZB-a, te joj naredio da krene s njim u Bužim, kako bi dala izjavu. Tada ju je, navodi se u presudi, silovao u mjestu Bare, naredivši joj da skine odjeću. Udarajući je, spustio je sjedište i prisilio je na spolni odnos, zatim je nastavio vožnju ka kući i zaustavio se u mjestu Majdan, u blizini kuće, i silovao je ponovo, usljed čega je oštećena zadobila povrede i modrice po cijelom tijelu, posebno u predjelu leđa.

Prema pročitanoj presudi, optuženi Salkić je u oktobru 1995. godine – poslije navedenih događaja – naredio N-1, čiji je suprug bio pripadnik NOAPZB-a, da krene s njim, nakon čega ju je uveo u napušteni objekat, pritisnuo uza zid, svojom rukom joj zatvorio usta, dok joj je pištolj naslonio na vaginu, prisilio je na spolni odnos, naredio joj da ga okupa, i potom odvezao kući.

U jesen iste godine, navodi se u presudi, Salkić je u vojnoj uniformi došao do kuće F-1, koja je bila simpatizerka NOAPZB-a, natjerao je da krene s njim, odveo je u prostorije osnovne škole u Bužimu, gdje ju je – uz psovke i vrijeđanja, psujući joj “autonomašku majku” i govoreći “kurvo autonomaška” – bacio na krevet i silovao, nakon čega je naredio drugom, nepoznatom vojniku, da uradi isto. Isto je uradio i sljedeća dva dana, odvozeći je u mjesto Bućevci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi Salkić se obavezuje na isplatu svih troškova postupka, kao i isplatu štete oštećenima. Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Velika akcija MUP-a RS: Kod Prijedora pronađena laboratorija za uzgoj marihuane, uhapšeno 14 osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pronašli su kod Prijedora manju laboratoriju za uzgoj marihuane te određenu količinu kokaina, dok je uhapšeno čak 14 osoba.

Policijska uprava Prijedor u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor sprovode akciju kodnog naziva “Roma”.

Akcija je usmjerena na sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga i otkrivanje organizovanih grupa koje se bave prometom opojnih droga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovim aktivnostima izvršeni su pretresi na 13 lokacija na području Prijedora i jedan pretres u Banjoj Luci, a slobode je lišeno 14 osoba.

U dosadašnjim aktivnostima pronađeno je i oduzeto oko 1.180 grama opojne droge kokain i oko tri kilograma opojne droge marihuane, a otkrivena je i laboratorija za uzgoj opojne droge marihuane gdje je pronađena veća količina stabljika u saksijama i više vakumiranih pakovanja opojne droge marihuane namijenjene za dalju prodaju.

Laboratorija za uzgoj marihuane pronađena je u mjestu Kozaruša nadomak Prijedora.

Pronađena je i određena količina naoružanja, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela. Pretresi su izvršeni uz podršku jedinica Žandarmerije, konjica i službeni psi i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, saopćila je policija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija kod Bosanske Gradiške pronašla osobu koja je presretala djecu i nudila im prijevoz

Objavljeno

na datum

Administator

Kod Bosanske Gradiške jučer je, u subotu, pronađena i identifikovana osoba koja je maloljetnicima nudila prijevoz.

Policijski službenici Policijske uprave Bosanska Gradiška jučer su identifikovali i pronašli osobu inicijala M. M. iz Švicarske, a koje je istog dana oko 15:00 sati Policijskoj stanici Nova Topola od strane prosvjetnog radnika prijavljeno kao nepoznato lice koje je ponudilo maloljetnim licima prevoz od autobuskog stajališta do osnovne škole i novac.

Policijski službenici PU Bosanska Gradiška odmah su postupili po prijavi te su operativnim radom na terenu došli do saznanja da se radi o osobi M.M.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, kao i dežurni tužilac za maloljetnike, koji su se izjasnili da u navedenom događaju nema elemenata krivičnog djela.

Osoba M. M. je sankcionisana po članu 8. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

GP BIH: Dvojica stranih državljana lišena slobode zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 17. aprila 2024. godine, lišili su slobode državljanina Afganistana i državljanina Pakistana nakon što je operativnim radom utvrđeno da određeni vremenski period vrše krijumčarenje migranata preko državne granice.

Krijumčari migranata su otkriveni u graničnom pojasu na području Gradiške te ispitani u svojstvu osumnjičenih. Uz Izvještaj o krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, bit će predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Na graničnim prijelazima lišeno slobode sedam osoba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Strmica, 17. aprila 2024. godine, lišili su slobode A.S. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Visokom zbog krivičnog djela Krađa i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela Teška krađa. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Strmica i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 16. aprila 2024., lišili su slobode E.H. (1971.) na ulasku u BiH na prijelazu Donji Svilaj. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za ovim bh. državljaninom zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Dan ranije, 15. aprila 2024., pripadnici ove jedinice lišili su slobode državljanina Republike Hrvatske, E.A. (1974.). Utvrđeno je da ga potražuju Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona zbog krivičnog djela Utaja i Općinski sud u Kiseljaku zbog krivičnog djela Prevara. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Brod i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 15. aprila 2024., lišili su slobode M.M. (1991.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Popovi. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za ovim državljaninom Republike Srbije raspisalo potragu zbog krivičnog djela Utaja. Predat je službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 14. aprila 2024., lišili su slobode A.C. (1996.) jer je utvrđeno da je Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela Prevara. Državljanin Kraljevine Švedske je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Vardište i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Dan ranije, 13. aprila 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode R.M. (1979.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Višegradu radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Vardište i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.
Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 13. aprila 2024., lišili su slobode D.A. (1975.) jer je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Nasilje u obitelji. Bh. državljanin je konroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Orahovlje i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu