Connect with us

CRNA HRONIKA

Bužimljanin Senad Salkić osuđen na 12 godina zatvora zbog višestrukog silovanja žena iz Velike Kladuše

Objavljeno

na datum

Predsjedavajući Sudskog vijeća Reuf Kapić je u obrazloženju presude naveo da je Vijeće donijelo jednoglasnu odluku kojom je optuženi Salkić, kršeći odredbe međunarodnog prava, kriv za nečovječno postupanje prema jednom civilu, kao i za silovanje tri žene.

“Ovo vijeće je prihvatilo da se navedeni događaj desio za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između pripadnika Petoga korpusa Armije Republike BiH (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), status optuženog – da je bio pripadnik 505. brigade, kao i status oštećenih – civili”, rekao je sudija Kapić.

U presudi se navodi da je optuženi Salkić, zajedno s drugim nepoznatim vojnicima, 17. oktobra 1994. godine došao u mjesto Stabandža u općini Velika Kladuša i tražio Muju Muratovića, pripadnika NOAPZB-a koji je u međuvremenu pobjegao želeći se predati pripadnicima ARBiH. Kako se navodi, Salkić je ušao u kuću u kojoj se nalazila Mujina supruga Rasima Muratović sa šestero maloljetne djece, dok su ostali vojni policajci okružili dvorište tražeći njenog supruga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Muratović izašao podignutih ruku, Salkić i ostali su ga, kako stoji u presudi, tukli i, kada bi izgubio svijest, polijevali vodom pa nastavili udarati – šakama, nogama i palicama, te odveli u nepoznatom pravcu. Poslije toga je optuženi Salkić otišao do kuće Jasminke Nasufović, psujući joj “majku četničku i autonomašku”, te je tukao palicom i pitao gdje joj je muž. Zatim je otišao i do kuće Emire i Fatke Nasufović, koje su bile trudne, te je Fatku udario otvorenom šakom u predjelu desnog uha, nakon čega ih je odveo u dvorište, natjerao da ispruže ruke i udarao palicom. Salkić se poslije toga, navodi se u presudi, vratio i udarao Rasimu Muratović i zaprijetio joj: “Dobro me zapamti – ja sam Senad Salkić iz Čave. Muju si sad vidjela i više nećeš!”

Po ostalim tačkama optužnice Salkić je osuđen za silovanje tri civila i to da je u oktobru 1995. godine, nakon pada takozvane Druge autonomije, u vojnoj uniformi došao u isto mjesto, do kuće Rubije Muratović, čiji je suprug bio pripadnik NOAPZB-a, te joj naredio da krene s njim u Bužim, kako bi dala izjavu. Tada ju je, navodi se u presudi, silovao u mjestu Bare, naredivši joj da skine odjeću. Udarajući je, spustio je sjedište i prisilio je na spolni odnos, zatim je nastavio vožnju ka kući i zaustavio se u mjestu Majdan, u blizini kuće, i silovao je ponovo, usljed čega je oštećena zadobila povrede i modrice po cijelom tijelu, posebno u predjelu leđa.

Prema pročitanoj presudi, optuženi Salkić je u oktobru 1995. godine – poslije navedenih događaja – naredio N-1, čiji je suprug bio pripadnik NOAPZB-a, da krene s njim, nakon čega ju je uveo u napušteni objekat, pritisnuo uza zid, svojom rukom joj zatvorio usta, dok joj je pištolj naslonio na vaginu, prisilio je na spolni odnos, naredio joj da ga okupa, i potom odvezao kući.

U jesen iste godine, navodi se u presudi, Salkić je u vojnoj uniformi došao do kuće F-1, koja je bila simpatizerka NOAPZB-a, natjerao je da krene s njim, odveo je u prostorije osnovne škole u Bužimu, gdje ju je – uz psovke i vrijeđanja, psujući joj “autonomašku majku” i govoreći “kurvo autonomaška” – bacio na krevet i silovao, nakon čega je naredio drugom, nepoznatom vojniku, da uradi isto. Isto je uradio i sljedeća dva dana, odvozeći je u mjesto Bućevci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi Salkić se obavezuje na isplatu svih troškova postupka, kao i isplatu štete oštećenima. Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Državljanin Afganistana lišen slobode zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno

na datum

Administator

U okviru operativne akcije Drina, pripadnici Granične policije BiH, 26. septembra 2023. godine, na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili su krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Naime, nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici GPBiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), lišena je slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba bit će predata tužiocu Tužilaštva BiH. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.
Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana, i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji Graničnoj policiji BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice,saopćeno je iz GP BiH.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija obavila uviđaj: 33-godišnju radnicu pekare u Zavidovićima ubio 45-godišnjak

Objavljeno

na datum

Administator

U sinoćnjoj pucnjavi u pekari “Central” u Zavidovićima ubijena je 33-godišnja radnica D. A.. Nju je ubio 45-godišnji muškarac H. M., koji je potom počio samoubistvo, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek dežurni tim Policijske stanice Zavidovići dojavu o pucnjavi zaprimio je u 21:17 sati, a istragu su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a ZDK.

“Na licu mjesta identifikovana je žrtva, radnica pekare D. A., rođena 1990. godine te muškarac H. M., rođen 1978. godine. Pretpostavlja se da je H. M. počinilac ubistva te da je nakon toga počinio i samoubistvo”, kaže nam Fišek.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Muškarac za kojeg se sumnja da je počinio ubistvo, a zatim i samoubistvo nije bio radnik pekare.

MUP ZDK trenutno istražuje motive ovog zločina, nakon čega će biti poznato više detalja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Sarajevo: Pucnjava na Baščaršiji, ranjen Mirza Hatić

Objavljeno

na datum

Administator

Na području Baščaršije u Sarajevu danas oko podne je došlo do pucnjave u kojoj je povrijeđen Mirza Hatić.

IZ Operativnog centra MUP-a KS su nam kazali da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u ulici Bravadžiluk. Potvrđeno nam je da se traga za N.N. osobom koja je upotrijebila oružje.

Do pucnjave je došlo u ugostiteljskom objektu “Mahala” oko kojeg je trenutno oblijepljena žuta traka kako bi policija izvršila uviđaj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hatiću je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da mu je povrijeđena desna noga.

On je na svom Instagram profilu objavio video u kojem je rekao da je upucan u centru Sarajeva.

Više informacija će biti poznato nakon završenog uviđaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu