Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Obustavljen krivični postupak: Fočanski silovatelj i ratni zločinac umro u 75. godini života

Objavljeno

na datum

Zbog smrti Novice Tripkovića, osuđenog na osam godina zatvora zbog silovanja dvije žene na području Foče, Apelaciono vijeće Državnog suda obustavilo je postupak protiv njega, saopćeno je iz ove institucije.

U predmetu Novice Tripkovića 6. oktobra 2022. godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je rješenje kojim se obustavlja krivični postupak (…) zbog smrti optuženog, rečeno je iz Državnog suda.

Krajem maja ove godine, Sud BiH prihvatio je sporazum Odbrane i Državnog tužilaštva o priznanju krivice Tripkovića, koji je optužen za silovanje dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, zarobljene i nezakonito zatvorene 1992. na području Foče. Izrečena mu je kazna zatvora od osam godina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tripković je proglašen krivim i što je u vremenskom periodu između 2. i 9. augusta 1992. godine, na području općine Foča, prisilio na seksualni odnos dvije zarobljene djevojke bošnjačke nacionalnosti, i to tako da su od početka jula pa do 1. augusta 1992. godine pripadnici vojnih i policijskih snaga Republike Srpske na području općine Kalinovik zarobili nekoliko žena, djevojaka, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti. Među njima su bile S-1 i S-2, koje su nezakonito zatvorili zajedno s bošnjačkim civilima.

Zatim su, u večernjim satima 2. augusta 1992. godine, uniformisani i naoružani pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) izveli S-1 i S-2 – zajedno s još pet drugih nezakonito zatvorenih djevojaka bošnjačke nacionalnosti – iz škole, gdje su bile zatvorene, te su jednu od djevojaka predali srpskom vojniku, dok su ostale djevojke odveli i zatvorili u jednu kuću.

On je, kao pripadnik VRS-a, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije, tako što je 3. augusta 1992. godine izveo S-1 sa sprata, gdje je bila nezakonito zatvorena, te je odveo u sobu u prizemlju kuće i naredio joj da se skine, nakon čega ju je silovao. Silovanje je trajalo par sati, a tokom tog perioda S-1 je vidjela istetovirano ime “Salko”, na Tripkovićevoj lijevoj nadlaktici.

Tripković je proglašen krivim i za to što je u Foči, neutvrđenog dana u periodu između 2. i 9. augusta 1992., izveo drugu žensku osobu iz kuće, gdje je bila nezakonito zatvorena, a zatim je odveo u baraku u kojoj je živio, u blizini Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča. Tu ju je silovao, a ujutro je vratio u istu kuću gdje je prethodno bila zatvorena, te je potom 9. augusta 1992. godine odvedena u sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili smješteni i drugi nezakonito zatvoreni bošnjački civili s područja ove općine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je ranije osuđen u dva predmeta, te mu je Sud objedinio i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Sud BiH ga je u junu 2011. osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče. Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u augustu 1992. na području Kalinovika. Kazne su mu objedinjene 2017. godine, piše Detektor.ba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nizozemski marinci stigli u BiH kako bi se pridružili misiji EUFOR-a

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo odbrane Nizozemske saopćilo je kako je u ponedjeljak iz zračne baze Eindohoven 100 marinaca krenulo u Bosnu i Hercegovinu. Ranije je u državu stiglo 50 nizozemskih vojnika.

“Mornarička četa postat će dio multinacionalne bataljona EUFOR-a Althea. Bataljon se može rasporediti po cijeloj Bosni i Hercegovini iz baze Butmir u Sarajevu. Jedinica se može rasporediti za više zadataka, od patrola do kontrole gomile i nereda , ali i kao brza jedinica za pružanje podrške bilo gdje u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Istakli su da su predviđene i zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH, a da će za šest mjeseci vojnici biti zamijenjeni drugom četom

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakli su da osim čete marinaca u Bosni i Hercegovini od ranije boravi dio štabnih oficira i obavještajni tim iz Nizozemske.

Odluka o slanju nizozemskih vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini objavljena je u aprilu ove godine. U obavještajnom dijelu misije raspoređeno je 10 vojnika. Kao razlog za slanje je navedeno povećanje tenzija u državi.

Podsjećamo, nakon više godine odsustva i Njemačka se prošle godine ponovo pridružila misiji EUFOR-a. Trenutno se u EUFOR-u nalazi oko hiljadu vojnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Mađarska se protivi sankcijama RS-u i obećava investicije, a Dodik planira uvođenje mađarskog jezika u škole

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik još jednom je u kratkom periodu boravio u Mađarskoj kod tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Tom prilikom uslijedili su međusobni epiteti i obećanja o investicijama u kulturološkoj razmjeni i saradnji.

Mađarska je već godinama glavni evropski oslonac politike Milorada Dodika. Orban je njegov najveći i otvoreni zaštitnik koji stavlja veto, odnosno najavljuje ulaganje veta na višestruke najave uvođenja sankcija Evropske unije RS-u i Dodiku.

“Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH jer one zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, saopćeno je i ovaj put.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Suštinski Mađarska vodi mnogo intenzivniju politiku s entitetom RS, u poređenju sa državom BiH. Mađarska pod Orbanovoj vlašću ima interes da u našoj zemlji, a primarno u RS-u ulaže u telekomunikacije, energetiku, ali i finansijski sektor. Čak je i Dodik potvrdio da će ta zemlja preuzeti projekte koje je Njemačka otkazala u RS-u kao vid sankcija Dodiku.

Mađarska je ta koja je Dodiku obećala i dala određeni novac kojim popunjava budžetske rupe.

Dodik je itekako svjestan koliko mu Mađsrska znači pa je jučer najavio intenzivniju integraciju privreda, ali je iznio ideju da se kao pilot projekat u desetak škola u RS-u uvede učenje mađarskog jezika te da se na fakultete uključe i mađarski profesori.

Treba podsjetiti da se u skoro 30 škola u RS-u uči i ruski jezik kao drugi strani jezik, a i kineski jezik je već unazad nekoliko godina uveden kroz kurseve na koje se učenici prijavljuju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Mađarska spremna da preuzme projekte u RS koje je Njemačka otkazala

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je premijer Mađarske Viktor Orban izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u Republici Srpskoj koje je Njemačka otkazala.

“Orban je izrazio spremnost da Mađarska supstituiše projekte koje su Nijemci otkazali jer nisu željeli da regulišu ugovore”, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projekte koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vjetroparkovi, a veoma uspješno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u RS”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je razgovarano i o saradnji i podršci mađarske Vlade srpskoj zajednici i SPC.

“Razgovarali smo i o tome kako bismo mogli i trebalo da vodimo politike koje će integrisati naše privrede što više, kao i o mogućnosti da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola i fakulteta u sljedećoj školskoj godini uključe mađarski profesori i da sagledamo interes djece za učenje mađarskog jezika”, rekao je Dodik.

Sastanku Dodika i Orbana prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu