Connect with us

REGIJA

Milanović: Ja nikada Srbe ne bih zvao četnicima

Objavljeno

na datum

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak da on nikada ne bi zvao Srbe četnicima kao što oni Hrvate zovu ustašama i da susjedi trebaju paziti kakve poruke šalju.

“Ja nikada Srbe ne bih zvao četnicima niti sam to radio, a mi stalno slušamo iz Beograda da smo svi ustaše. Mi smo u puno čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije i oni se moraju odlučiti što hoće sa sobom, a sat otkucava polako”, rekao je hrvatski predsjednik.

Najavljen je posjet srpskog patrijarha Porfirija Vukovaru u nedjelju na 31. obljetnicu pogibije generala Blage Zadre. Porfirije će posvetiti pravoslavnu crkvu sv. Nikolaja u Vukovaru, a Milanović će biti na obilježavanju pogibije generala.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Pozvan sam na dolazak Porfirija, ali mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku (…) Dok god njegovi episkopi dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni”, rekao je predsjednik.

Ipak, spomenuo je da je s patrijarhom Porfirijem bio u dobrim odnosima dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

“Mislim da je razuman čovjek, ali odlaskom na tu čelnu funkciju u Beograd on se promijenio kao što sam se ja promijenio po pozivu službe kad sam postao predsjednik SDP-a pa vlade pa države u odnosu na ono što sam bio ranije. Nove obaveze, novi pritisci, nova očekivanja”, smatra Milanović.

Dodao je da je u Uredu predsjednika naslijedio bizantsku ikonu srpske pravoslavne crkve koju je Porfirije poklonio bivšoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović 2018. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kolinda je to stavila na zid i ja nisam micao. To smatram nekakvim kontinuitetom dobre volje. U Uredu hrvatskog predsjednika nema katoličkih obilježja, ima samo srpsko pravoslavna bizantska ikona. Meni je to normalno ako mi ne postane nenormalno, a to ovisi o obje strane”, rekao je.

Na Porfirijevu izjavu da su granice promjenjiva kategorija, Milanović je rekao da je to “moguće, ali ne zna koje i kako”.

“Meni ne pada na pamet da kažem da Vojvodina nije Srbija. Vojvodina je Srbija, mada je nekada Subotica bila najveći hrvatski grad nakon Zagreba, 50.000 Hrvata je živjelo u Subotici prije 120 godina (…),ali to se promijenilo”, rekao je Milanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

Policija na jugu Srbije uklanja bombu od 1.000 kilograma, građani iz obližnjeg naselja evakuisani

Objavljeno

na datum

Administator

Uklanjanje bombe zaostale iz NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. počelo je ovog jutra na gradilištu Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, stanovnici naselja Stevan Sinđelić koje se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta su evakuisani.

MUP Srbije je saopćio da je u pitanju bomba od 1.000 kilograma, sa 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Radi o se jednoj od najvećih bombi koje smo do sada deaktivirali. Rizik je veliki, prvenstveno za ljude koji rade na neutralizaciji, jer se radi o snažnom ubojnom sredstvu”, rekao Luka Čaušić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Najavljeno je da će bomba biti transportovana van teritorije Niša gdje će biti uništena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Vučić nakon sastanka: Rekao sam O’Brienu u lice sve, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti Rezoluciji o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog State departmenta Jamesom O'Brienom, da su oko malo čega bili saglasni kada su u pitanju Kosovo i Srebrenica.

„Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu nakon sastanka.

O svemu drugom, kako je naveo Vučić, imaju različite stavove kada je riječ o Kosovu i Srebrenici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On se zahvalio O’Brienu što je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) „strahovito važna i snažna obaveza“, koju Priština mora da ispuni.

„Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru i već više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to sa nama“, kazao je Vučić.

Naveo je da prištinska strana nije uradila ništa iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija, kako tvrdi, uradila sve iz Briselskog, čak i određene stvari iz Ohridskog sporazuma.

„Njih ništa od svega toga nije interesovalo, nije obavezivalo, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu – od ukidanja dinara, pa nas doveli u poziciju da mi predlažemo rješenje kako ćemo da isplaćujemo evre, pa ni to čak neće“, rekao je predsjednik Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i primjere svakodnevnih hapšenja i prebijanja Srba, kao i da na sve to ćute „svi – Stejt department, NATO, EU i svi drugi“.

„Ali dobro, zato će biti nagrađeni članstvom u Savjetu Evrope i ja sam rekao gospodinu O’Brienu da će se Srbija, znamo da smo mi mali i da je pored mene Amerika kao jedna supersila, koliko može suprotstavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom i boriti se. Izgubili – izgubili, šta da radimo“, rekao je on.

Kada je u pitanju rezolucija UN o genocidu u Srebrenici, Vučić je kazao da su o tome dugo razgovarali i da je zbog tog pitanja posebno zabrinut.

„Ja znam šta to znači i kako će da poremeti odnose u regionu. Ne zaboravite, to je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine“, kazao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je pitanje te rezolucije protivpravno izmješteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu UN, navodeći da ono pripada Savjetu bezbjednosti.

„I to navodno nije upereno protiv Srba, nego ‘onako’. Pošto je to sve ‘onako’ i nije upereno protiv Srba, mi Srbi to nismo tako razumjeli i suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti u Generalnoj skupštini UN usvajanju Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, iako „zna koliko je Amerika moćna“.

„Rekao sam o O’Brienu u lice sve što je važno za naše građene. Koliko je to što se dešava teško za srpski narod“, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Americi, on je naveo da kad ta zemlja podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja iza sebe, dok je Srbija sama, ali i takva će se suprostaviti protiv rezolucije koliko god može.

Nastavi čitati

REGIJA

Vučić prognozira: Više zemalja glasat će “protiv” rezolucije, nego “za”

Objavljeno

na datum

Administator

aleksandar vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 2. maja na glasanju u Generalnoj skupštini UN o prijedlogu rezolucije o Srebrenici više biti zemalja koje će biti uzdržane i glasati protiv nego za rezoluciju.

Vučić je rekao da će biti interesantno na glasanju i poručio da “neprijateljima Srba i Srbije” neće biti tako lako kako su zamislili, ističući da otpor postaje sve veći.
On je ocijenio da će protiv rezolucije glasati oni koji razumiju da je to politika i da je to potrebno za neke geopolitičke ciljeve “protiv jednog malog, hrabrog naroda, koji se usprotivio toj vrsti hegemonije i dominacije i koji želi da bude slobodan.”

“I to razumije sve veći broj država”, rekao je Vučić za TV Pink.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je napomenuo da će danas otputovati za New York gdje planira da se sastane sa predstavnicima više od 120 zemalja, te dodao da je do sada o ovoj temi razgovarao sa predstavnicima 23 zemlje.

Vučić je napomenuo da je rezolucija o Srebrenici njemačka ideja, koju su podržale najmoćnije zemlje NATO-a, a došla je kao prijedlog BiH, “ali ne cjelovite, već jednog naroda protiv drugog, bez poštovanja procedure i Dejtonskog sporazuma.”

Navodeći da se tome pridružila i Sjeverna Makedonija, Vučić je rekao da pretpostavlja da je Srbija to zaslužila za sve dobro što je do sada učinila za Sjevernu Makedoniju.

“Nastavit ćemo da se borimo. Mi ćemo svoju Srbiju da sačuvamo, sačuvaćemo i obraz srpskog naroda. A ako budu imali više “za” nego protiv, što je vjerovatno, dan poslije podići ćemo srpske trobojke, zastave, i još snažnije, i odlučnije hodati uzdignute glave našim i svjetskim ulicama, jer i to samo glasanje u UN pokazaće gdje stvarno leži istina, uprkos svim pritiscima Nijemaca i Amerikanaca”, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu