Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Željka Cvijanović o Komšiću i Bećiroviću: “Hajde da vidimo kako ću ja tretirati njih, a ne oni mene”

Objavljeno

na datum

Novoizabrana članica državnog Predsjedništva Željka Cvijanović (SNSD) je tokom gostovanja na Euronews Srbija govorila o rezultatima Općih izbora u BiH, kako vidi budućnost države te šta misli o političkim liderima.

Cvijanović je komentirala političke lidere u BiH, specifično da li trenutno prolaze krizu vodstva unutar svojih političkih stranaka s posebnim osvrtom na predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića.

– Kada govorite o političkim partijama, evo definitivno se pokazuje da je partija Bakira Izetbegovića, kao jedinstvena politička organizacija, jača pojedinačno od ostalih tamo. To je definitivno, apsolutno vidljivo kada je u pitanju i SNSD, stranka kojoj ja pripadam. Pogledajte slagalicu koja se pravi u politici. Mislim da je Bakir Izetbegović to sam prokomentarisao, imao je s druge strane nekih 11 partija koje su se udružile, meni nije ni čudno da tako kažem što on nije pobijedio, a njegova partija ostaje najača. Da li je to neki arogantni pristup u kojem mislite da možete sve sami, a s druge strane se svi ukrupnjavaju ili nešto drugo, ja ne znam”, mišljenje je Cvijanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da je njena stranka djeluje kao dio koalicije te da SNSD kreira najviše politika.

– Ne znam šta će izbori promijeniti u BiH jer to ne zavisi samo od izbora nego od toga koliko ste u stanju da mobilišete političku volju i koliko su u stanju oni sa strane koji često mešetare po BiH, kao što to rade i ovdje u Srbiji da razumiju šta su realnosti BiH i da ne ganjaju neku imaginaciju o nekoj bajkovitoj zemlji u kojoj smo se svi odrekli sebe i postali jedna duša, jedno tijelo i šta već”, kazala je za Euronews Cvijanović.

Naglasila je kako je njena ljubav entitet iz kojega dolazi te da je odlazak u Predsjedništvo BiH za nju nešto sasvim novo uzimajući u obzir da je do sada obnašala isključivo funkcije u RS-u.

– Ako vidim da to radiš namjerno, bezobrazno i protiv interesa Republike Srpske, i protiv onoga što pokušavam kolegijalno da kažem, onda ja imam svoj odgovor na to. Što bih ja gledala kako će oni mene tretirati, hajde da vidimo kako ću ja njih tretirati – istakla je Cvijanović referirajući se na odnos sa budućim kolegama iz Predsjedništva BiH Željku Komšića (DF) i Denisa Bećirovića (SDP BiH).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Senad

    07.10.2022. at 15:00

    Izlaznost 50 posto najvise dobili 30 posto znaci 15 posto i manje od broja stanovnika e novinari mediji sluge vlasti laz na laz dokle!!!!!

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu