Connect with us

BIHAĆ

U Bihaću do 11 sati glasalo oko 12 posto registriranih birača

Objavljeno

na datum

Predstavnici Gradske izborne komisije Bihać potvrdili su da su do 11.00 sati na 91 glasačkom mjestu u gradu na Uni glasala 6.733 građana, odnosno 11,9 posto od ukupnog broja registriranih glasača.

Evidentirana su manja zakašnjenja kod otvaranja birališta, međutim kompletan proces se odvija bez većih problema i incidenata.

Najveća izlaznost

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Do 11 sati glasala su 6. 733 od ukupno 58. 036 registriranih birača. Najveću izlaznost građana za sada bilježimo u naselju Pokoj, gdje je glasalo 19 posto od ukupnog broja prijavljenih građana sa pravom glasa. Povremeno se susrećemo sa određenim manjim problemima, međutim sve otklanjamo vrlo brzo, tako da se izborni proces odvija nesmetano – riječi su predsjednika Gradske izborne komisije Bihać Šemsudina Muslića.

U Unsko-sanskom kantonu pravo na glasanje ima ukupno 259.826 građana, na 396 biračkih mjesta. Ta biračka mjesta su smještena na 207 lokacija, a za sigurnosni aspekt brine 247 policijskih službenika.

Dvije lokacije

Nažalost, intervenirali smo na dvije lokacije – u Velikoj Kladuši i Sanskom Mostu. U Velikoj Kladuši je došlo do narušavanja javnog reda i mira na biračkom mjestu, odnosno građanin je fizički napao predsjednika biračkog odbora. Situaciju u Sanskom Mostu prijavio je jedan od posmatrača, zato što je predsjednik biračkog odbora ranije pečatirao više glasačkih listića. Sve drugo protiče bez potrebe za policijskom intervencijom, ali mi na terenu i u pripravnosti imamo 207 policajaca, skoro 30 pripadnika specijalne i interventne policije, kao i 14 saobraćajnih policijskih službenika – izjavio je glasnogovornik Policije USK Bahrudin Dželalagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici gradskih i općinskih izbornih komisija najavili su kako će naredne zvanične informacije o izlaznosti građana na Opće izbore u BiH imati iza 15 sati.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu