REGIJA

Milanović: Pozivam Hrvate u BiH da izađu na izbore i zaštite svoja prava

Objavljeno

na datum

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske poslao je poruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini pozvavši ih “da izađu na Opće izbore i pokušaju zaštititi svoja prava”.

“Zaštita prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne samo da je ustavna obveza, već i strateški nacionalni i sigurnosni interes Republike Hrvatske. Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi. Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduslov njihovog opstanka, već i kao temelj za stabilnost i funkcionisanje Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović.

Uoči predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini još jednom je naglasio kako je za opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini ključno poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je, tvrdi, ustavna osnova funkcionisanja BiH, ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost, izbori u Bosni i Hercegovini i sada će biti održati prema postojećem izbornom zakonu koji već duže vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim nivoima vlasti. U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jeste izlazak na izbore u što većem broju. Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u Bosni i Hercegovini, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike”, ustvrdio je Milanović.

Poručio je da je Hrvatskoj “u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose”.

“Siguran sam da su upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini poveznica koja sprečava daljnju destabilizaciju i rastakanje te države. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim razinama imaju svoje legitimne predstavnike. Nezavisno o ishodu izbora, kao predsjednik Hrvatske i nadalje ću činiti sve što je u mojoj moći da zaštitim konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nadam se da ću pri tome ubuduće imati konkretniju i odlučniju podršku Vlade Republike Hrvatske, prije svega u tijelima Evropske unije i NATO-a čiji je Hrvatska punopravni član, ne samo na papiru. To su instrumenti koje ozbiljna suverena država mora koristiti u zaštiti svojih nacionalnih interesa i to stvarno, a ne deklarativno“, poručio je Milanović.

Opći izbori u BiH su u nedjelju 2. oktobra.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version