Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Andelija rudarima poručio da su već dobili trajnu pomoć: Uvijek su nezadovoljni, neka počnu raditi

Objavljeno

na datum

Elektroprivreda BiH će svojim zaposlenicima isplatiti po 750 KM jednokratne pomoći, što je izrevoltiralo rudare jer nisu obuhvaćeni odlukom. Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija poručuje da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM.

Elektroprivreda BiH je na osnovu uredbe Vlade Federacije BiH donijela odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za zaposlenike tog javnog preduzeća, a iznos od 750 KM će im biti isplaćen u oktobru, uz septembarsku platu. Činjenica da nisu obuhvaćeni odlukom izazvala je revolt kod rudara.
Međutim, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija u razgovoru za Klix.ba kaže da je takav stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

Dodaje i da su se rudari izborili za pomoć još u maju ove godine, koja u konačnici iznosi znatno više od one koju će dobiti zaposlenici Elektroprivrede BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Rudari su se za pomoć izborili u maju i već četiri mjeseca dobijaju 230 KM neto mjesečno, što je bruto 350 KM. Do kraja godine će dobiti 1.380 KM neto. I veoma je važno da je pomoć radnicima Elektroprivrede BiH jednokratna, a mjesečna pomoć rudarima je trajna kategorija. Naravno, oni su nezadovoljni sa bilo čime i uvijek traže više”, kaže Andelija.

Andelija je pozvao uprave rudnika da isplate jednokratne pomoći rudarima, ukoliko imaju novčana sredstva.

“Mi jesmo vlasnici rudnika, ali kako Vlada FBiH kao vlasnik Elektroprivrede BiH nije donijela odluku, već dala preporuku da isplatimo pomoć, isto tako i mi kao vlasnici rudnika jedino možemo dati preporuku direktorima rudnika da isplate pomoć u skladu sa važećim zakonima i ovlaštenjima”, nastavlja Andelija.

On je kazao da prosječna plata u sedam rudnika u koncernu iznosi skoro 1.400 KM, uz 300 maraka toplog obroka, dok uposlenici Elektroprivrede BiH imaju 1.600 KM platu i isto 300 maraka toplog obroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Uposlenici rudnika su zadnjim povećanjem plate dobili još 230 KM. Mi nemamo ništa protiv, neka imaju plate i 10 hiljada KM, samo neka ih zarade”, naglašava Andelija, koji je stava da rudari ne daju svoj maksimum u radu.

To opravdava podatkom da su rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH dosad isporučili 600 hiljada tona manje uglja od predviđenog plana, naglasivši da su rudari RMU Banovići, koji nije u koncernu, isporučili 100 hiljada tona manje tog energenta.

Kada je riječ o štrajku upozorenja kojeg su rudari održali proteklog ponedjeljka, direktor Elektroprivrede BiH je kazao da nema ništa protiv, istaknuvši da je to stvar Vlade FBiH i Federalnog ministarstva energetike i industrije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu