Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Andelija rudarima poručio da su već dobili trajnu pomoć: Uvijek su nezadovoljni, neka počnu raditi

Objavljeno

na datum

Elektroprivreda BiH će svojim zaposlenicima isplatiti po 750 KM jednokratne pomoći, što je izrevoltiralo rudare jer nisu obuhvaćeni odlukom. Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija poručuje da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM.

Elektroprivreda BiH je na osnovu uredbe Vlade Federacije BiH donijela odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za zaposlenike tog javnog preduzeća, a iznos od 750 KM će im biti isplaćen u oktobru, uz septembarsku platu. Činjenica da nisu obuhvaćeni odlukom izazvala je revolt kod rudara.
Međutim, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija u razgovoru za Klix.ba kaže da je takav stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

Dodaje i da su se rudari izborili za pomoć još u maju ove godine, koja u konačnici iznosi znatno više od one koju će dobiti zaposlenici Elektroprivrede BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Rudari su se za pomoć izborili u maju i već četiri mjeseca dobijaju 230 KM neto mjesečno, što je bruto 350 KM. Do kraja godine će dobiti 1.380 KM neto. I veoma je važno da je pomoć radnicima Elektroprivrede BiH jednokratna, a mjesečna pomoć rudarima je trajna kategorija. Naravno, oni su nezadovoljni sa bilo čime i uvijek traže više”, kaže Andelija.

Andelija je pozvao uprave rudnika da isplate jednokratne pomoći rudarima, ukoliko imaju novčana sredstva.

“Mi jesmo vlasnici rudnika, ali kako Vlada FBiH kao vlasnik Elektroprivrede BiH nije donijela odluku, već dala preporuku da isplatimo pomoć, isto tako i mi kao vlasnici rudnika jedino možemo dati preporuku direktorima rudnika da isplate pomoć u skladu sa važećim zakonima i ovlaštenjima”, nastavlja Andelija.

On je kazao da prosječna plata u sedam rudnika u koncernu iznosi skoro 1.400 KM, uz 300 maraka toplog obroka, dok uposlenici Elektroprivrede BiH imaju 1.600 KM platu i isto 300 maraka toplog obroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Uposlenici rudnika su zadnjim povećanjem plate dobili još 230 KM. Mi nemamo ništa protiv, neka imaju plate i 10 hiljada KM, samo neka ih zarade”, naglašava Andelija, koji je stava da rudari ne daju svoj maksimum u radu.

To opravdava podatkom da su rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH dosad isporučili 600 hiljada tona manje uglja od predviđenog plana, naglasivši da su rudari RMU Banovići, koji nije u koncernu, isporučili 100 hiljada tona manje tog energenta.

Kada je riječ o štrajku upozorenja kojeg su rudari održali proteklog ponedjeljka, direktor Elektroprivrede BiH je kazao da nema ništa protiv, istaknuvši da je to stvar Vlade FBiH i Federalnog ministarstva energetike i industrije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bivši državni ministar Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

Objavljeno

na datum

Administator

U Sudu Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, bivšem ministru odbrane BiH, izrečena je prvostepena presuda od tri godine zatvora za zloupotrebu položaja.

Podsjetimo, Cikotić je optužen da je od 2009. do 2011. godine, u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

U optužnici se navodi da je Cikotić, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na prvostepenu presudu Cikotić ima pravo žalbe.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Hoće li Selmo Cikotić biti osuđen? Danas izricanje prvostepene presude

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine zakazano izricanje prvostepene presude bivšem ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću koji se tereti za zloupotrebu položaja.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je Cikotić, u periodu od 2009. do 2011. godine, u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

U optužnici se također navodi da je Cikotić, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Cikotić se izjasnio da nije kriv za ono što mu se prema optužnici stavlja na teret.

Izricanje presude je će biti održano u Sudu BiH u 10:00 sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik gostovao na HRT-u: Prije će se ostatak BiH otcijepiti od RS-a nego mi od njih

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući na HRT-u, komentarisao je sudski proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, mogućnost otcjepljenja RS-a, odnos sa Zoranom Milanovićem, Bakirom Izetbegovićem, ali i Draganom Čovićem.

Osvrnuo se na početku proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika. Kaže da je to politički, a ne pravni proces.
“To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko ko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina”, rekao je.

Poručio je da to govori više o Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličilaca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata”, kaže Dodik.

Citirao je nobelovca Ivu Andrića te naglasio da kada se uđe u BiH – logika prestaje.

“Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH – prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni s Dejtonom”, zaključio je.

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza da se na teritoriju RS-a nalaze kampovi za obuku paravojnih formacija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zgodna laž koja se plasira već duže vrijeme. Lažni narativ o ruskom uticaju. To je za prestravljene građane Brisela gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, šta da ja objašnjavam više”, zapitao se Dodik.

Dodao je ipak da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

“S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili, i njihovim porodicama. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala”, dodao je.

Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put otcjepljenja, Dodik je rekao da će se prije ostatak BiH otcijepiti od RS-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i odnos s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Naglasio je da je konzistenatan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

“Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Dejtonskog sporazuma i time i garant tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH”, kazao je.

Dodao je da su time Hrvatska i Srbija stavljene na marginu, “a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju.”

Dodik se osvrnuo i na svoj odnos s političarima u BiH. Naglasio je da bolje sarađuje s Draganom Čovićem nego s Bakirom Izetbegovićem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda rizikujete da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno – ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi”, rekao je.

Smatra da je to rezultat toga što su Amerikanci dugo od Bošnjaka pravili favorite.

“Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati”, dodao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu