Connect with us

SVIJET

Poplave u Pakistanu donose strah od gladi

Objavljeno

na datum

Kao i svake godine, Arz Mohammed je svoj mali komad zemlje u južnom Pakistanu zasadio pamukom. Rod bi mu donio dovoljno zarade da njegova petočlana porodica ne mora prosjačiti. Zatim su uslijedile katastrofalne poplave, javlja AP.

Ogromne poplave u Pakistanu ovog ljeta uništile su Mohammedov dom i njegova četiri hektara pamuka, izbrisavši većinu njegovih prihoda.

Povrh toga, njegova zemlja i zemlja njegovih susjeda i dalje je pod vodom, tri mjeseca nakon što su prestale najveće kiše. Poput mnogih farmera širom južnog Pakistana, on možda neće moći da zasadi svoj sljedeći usjev pšenice na vrijeme.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaTo bi moglo predstavljati probleme za opskrbu hranom u zemlji.

– Ove kiše su nam uništile sve – rekao je Mohammed, koji živi u šatoru sa ženom i djecom u blizini svoje uništene kuće u Khairpuru, jednom od najteže pogođenih okruga u zemlji. “Nemamo ni šta da jedemo.” dodao je on.

Poplave ovog ljeta, uzrokovane monsunskim kišama, uništile su ogromne površine usjeva, ostavljajući ionako osiromašene porodice koje se bore za hranu. Poljoprivrednici i zvaničnici upozoravaju da bi se Pakistan sada mogao suočiti s ozbiljnom nestašicom hrane u vrijeme kada vlada nema novca, a svjetske cijene hrane su visoke.

Prema zvaničnicima, izgubljeno je skoro 15% uroda riže u Pakistanu i 40% uroda pamuka. Vode su takođe uništile lične zalihe žita na koje se mnoge zemljoradničke porodice oslanjaju za sopstvenu prehranu tokom cijele godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaPoplave, za koje su djelimično krive klimatske promjene, usmrtile su skoro 1.600 ljudi, oštetile skoro dva miliona domova, a ukupna šteta procijenjena na više od 30 milijardi dolara.

U Ujedinjenim nacijama prošle sedmice, premijer Shahbaz Sharif rekao je agenciji Associated Press da su usjevi na četiri miliona hektara potpuno uništeni.

– Potrebna nam je pomoć da obezbijedimo sredstva za život našim ljudima. Potrebna su nam sredstva da nadoknadimo gubitak usjeva našim ljudima, našim poljoprivrednicima – rekao je on.

Vlada kaže da nisu zabrinuti kada su u pitanju trenutne zalihe hrane. U izjavi za AP, državna agencija za katastrofe je rekla da su zalihe pšenice dovoljne da izdrže do sljedeće žetve i da vlada uvozi više pšenice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaMeđutim, nadolazeći rod pšenice je u neizvjesnosti. Sjetva obično počinje u oktobru. U provinciji Pundjab, glavnom proizvođaču pšenice u zemlji, polja su pretrpjela manje štete i mogu se zasijati na vrijeme. Ali u južnoj provinciji Sindh, drugom po veličini proizvođaču, oko 50 posto polja i dalje je pod vodom, kaže Jam Khan Shoro, pokrajinski ministar za navodnjavanje u Sindhu.

Snimci iz zraka u Sindu pokazuju polje za poljem koja su i dalje poplavljena. Pokrajina, u južnim nizinama Pakistana, nizvodno od njegovih glavnih rijeka, mjesto je gdje su poplave najteže pogodile stanovništvo: 80 posto uroda riže i 70 posto pamuka je uništeno, ugrozivši živote malih farmera koji čine većinu proizvodnje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

SVIJET

Najveći vulkan na svijetu izbacuje lavu 60 m u zrak: “Pripremite se na najgore”

Objavljeno

na datum

Administator

Najveći aktivni vulkan na svijetu eruptirao je u ponedjeljak, a stanovnici Havaja, gdje se nalazi vulkan Mauna Loa, upozoreni su da se pripreme na moguću evakuaciju, ako ne zbog neposredne opasnosti od lave, onda zbog rizika od padanja vulkanskog pepela i krhotina.

“Tokovi lave rijetko predstavljaju direktnu opasnost za ljudske živote, ali mogu biti izrazito destruktivni za infrastrukturu”, rekla je dr. Jessica Johnson, britanska geofizičarka.

Vulkan Mauna Loa je posljednji put erumpirao 1984.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa“Situacija se može brzo promijeniti”

Zaposlenici hitnih službi ističu da u ovoj fazi erupcije evakuacija nije potrebna i nema naznaka da će posljedice zahvatiti naseljena područja.

Tokovi lave trenutno su ograničeni na područje u podnožju vulkana gdje nitko ne živi, ali situacija se pomno promatra.

Američka geološka služba (USGS) izvijestila da je da prema događajima u prošlosti “ranije faze erupcije Maune Loe mogu biti vrlo dinamične i lokacije i napredovanje toka lave brzo se mijenja”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaAko erupcija preseli izvan zidina kratera u podnožju, lava bi mogla ubrazano krenuti prema naseljima, dodali su.

Udvostručena populacija od zadnje erupcije

Više od 200.000 stanovnika Velikog otoka na Havajima spremno je na sve dok god vulkan izbacuje lavu i do 60 metara u zrak. Vlasti su ih upozorile da se spreme na najgore dok otok prekrivaju pepeo i gusti dim, piše BBC.

Mauna Loa je od 1843. godine, kad je erupcija zabilježena prvi put, erumpirala 33 puta. Posljednji put se to dogodilo 1984. kad je populacija Velikog otoka na Havajima bila puno manja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaOdonda se populacija udvostručila pa se i dužnosnici sad puno više brinu nego prije 40 godina. Naime, tok lave još uvijek se može promijeniti i zaprijetiti lokalnim naseljima.

Osim toga, tokovi lave ispuštaju vulkanske plinove koji mogu uzrokovati teškoće s disanjem. Zato se situacija i dalje pomno prati.

“Mislim da bismo svi trebali biti pomalo zabrinuti. Ne znamo kamo tok ide, ne znamo koliko će trajati”, rekao je jedan stanovnik otoka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati

CRNA HRONIKA

Horor u Bostonu: U kući pronađene četiri mrtve bebe, jedna bila u zamrzivaču

Objavljeno

na datum

Administator

U kući u SAD pronađena su tijela četvero dojenčadi, javljaju američki mediji. Jedno od tijela pronađeno je u zamrzivaču, navodi lokalna policija.

Policija je 17. novembra odgovorila na dojavu da se u kući u južnom Bostonu, a trenutno nije jasno ko je pozvao policiju. Policija je na mjestu događaja pronašla “nešto nalik na ljudski fetus ili dojenče”. Idući dan, 18. novembra, detektivi su pronašli više ljudskih ostataka, a utvrđeno je kako se radi o dva dječaka i dvije djevojčice (uključujući pronalazak ostataka dan prije). Jedno od njih bilo je u zamrzivaču.

Nad tijelima je obavljena obdukcija, a rezultati obdukcije se čekaju, saopćila je policija. Policija nije identificirala nijednog potencijalnog osumnjičenika. Detektivi odjela za ubistva nastavljaju istraživati ​​incident, zajedno s uredom okružnog tužitelja okruga Sufolk, rekla je policija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati

SVIJET

Očaj i beznađe: Proveli 11 dana na kormilu tankera da bi došli do boljeg života

Objavljeno

na datum

Administator

Španjolska obalna straža spasila je trojicu migranata koji su bili na kormilu tankera koji je stigao na Kanarske otoke iz Nigerije. Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i kemikalije Alithini II.

Brod je pristao nakon 11 dana putovanja. Migranti su zbrinuti i pružena im je zdravstvena pomoć.

Dolasci migranata na Kanare nakon opasnog prelaska iz sjeverne Afrike dramatično su porasli od kraja 2019., nakon što su pooštrene provjere na mediteranskim rutama, javlja The Guardian.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu