Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Austrija će povući svoju vojsku iz BiH ako ne bude produžen mandat EUFOR-a

Objavljeno

na datum

Ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner kazala je da će ova zemlja povući svoje vojnike iz vojne misije EUFOR-a “Althea” u Bosni i Hercegovini ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne produži mandat, piše austrijski Der Standard.

Kako navode u Der Standardu, međunarodni sukob sa Rusijom mogao bi imati dramatične posljedice za Austriju i njenu vojsku. Ističu da postoji rizik da se okonča najznačajnija austrijska vanjska misija, a to je učešće u mirovnoj operaciji u Bosni i Hercegovini.

Der Standard objašnjava kako se radi o misiji UN-a i da je Austrija uključena od 2004. godine i pored svoga zvanično neutralnog statusa. Također, Austrija ima najveći kontignet vojnika, a od 2009. godine zapovijeda misijom. Trenutni glavnokomandujući je austrijski general-major Anton Wessely.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavaju da do sada rutinsk produžavanje mandata koje se dešavalo početkom Novembra je dovedeno u pitanje, zbog rata u Ukrajini.

Kako je Der Standard saznao, ministarstvo odbrane Austrije je već isplaniralo napuštanje misije Althea u slučaju da Rusija u Vijeću sigurnosti blokira produžetak misije. Ljetos je ured ministrice Tanner je uradio izvještaj o opcijama u kojima su predstavljeni svi scenariji.

Opcije uključuju i napuštanje, a iz vojnih izvora je potvrđeno da je ta opciaj teoretski i praktični moguća. Konačno odluku bi donijela vlada Austrije, kao što je bio slučaj sa povlačenjem mirovnih trupa sa Golana 2013. godine.

U vladi se i dalje nadaju da Kremlj neće blokirati produžetak mandata, ali neki sumnjaju da Putin želi proizvesti nove nemire i podjele u EU, a to bi se lako moglo postići destabilizacijom na Balkanu. Austrijski medij navode da bi Putin mogao djelovati na poziv člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Drugi je stav, navode, da Putin neće ići tako daleko jer bi se vojna operacija mogla nastaviti i bez mandata UN-a, naprimjer ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži pomoć NATO-a uprkos protivljenju Milorada Dodika.

U slučaju da se NATO pozicionira bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a, vojno neutralna Austrija bi imala problem. Bez mandata UN-a učešće u misiji bi bilo nezamislivo, a povlačenje vojnika bi bila realna opcija smatraju u Ministarstvu odbrane Austrije, saznaje Der Standard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu