Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Mehmeda Aleševića osuđenom za zločine nad zatočenim civilima u Bužimu!

Objavljeno

na datum

On je prvostepenom presudom proglašen krivim, u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zločine počinjene za vrijeme sukoba između ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je povećanje kazne Mehmedu Aleševiću, koji se tereti za zločine počinjene u Bužimu, dok je Odbrana tražila oslobađanje optuženog ili blažu kaznu, piše Detektor.ba.

Alešević je u februaru ove godine osuđen na pet godina zatvora za zločine nad zatočenim civilima u Bužimu počinjene 1994. i 1995. godine. On je proglašen krivim po devet tačaka optužnice, jedne je oslobođen, a tri tačke su odbijene.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo je u žalbi zatražilo da Apelaciono vijeće optuženom izrekne strožiju kaznu.

“Smatramo da je krivičnopravna sankcija neadekvatna djelu koje je učinio optuženi”, kazao je tužilac Mersudin Pružan.

Odbrana je zatražila da Apelaciono vijeće preinači presudu i oslobodi Aleševića ili da izrekne blažu kaznu. U žalbi je navedeno da je Prvostepeno vijeće neopravdano odbilo saslušanje dva svjedoka nastanjena u inostranstvu, a koja su mogla rasvijetliti ulogu optuženog.

“Nije nam data ista mogućnost kao Tužilaštvu, koje je saslušalo sve svoje svjedoke”, istakao je branilac Sulejman Kadić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da nije jasno zbog čega Prvostepeno vijeće nije povjerovalo svjedocima Odbrane, a jeste svjedocima Tužilaštva, čijim iskazima se, prema njegovoj ocjeni, teško može pokloniti vjera jer su nedosljedni, nejasni i protivrječni.

Odbrana je u žalbi navela da je izrečena visoka sankcija i da nije u skladu sa sudskom praksom.

Optuženi Alešević je rekao da mu je nanesena velika nepravda ovim postupkom, jer je uvijek bio na pravoj strani zakona.

“U toku rata nekoliko hiljada zarobljenika je bilo… Nikad ništa ni riječi nikome”, kazao je Alešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je prvostepenom presudom proglašen krivim, u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zločine počinjene za vrijeme sukoba između ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu