Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Mjerama Vlade FBiH pomoć osigurana za skoro milion građana

Objavljeno

na datum

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u intervjuu za BHRT izjavio je da nakon Općih izbora, koji će se održati 2. oktobra, Vlada Federacije BiH treba da usvoji fiskalne zakone jer oni omogućavaju povećanje plate.

“Broj dva, treba da usvoji energetske zakone, koje smo poslali Federalnom parlamentu. Ti zakoni jamče da ćemo zadržati energetsku nezavisnost i otvoriti široko vrata investicijama. Broj tri, treba da se usvoje antikorupcioni zakoni”, rekao je Novalić.

Govoreći o saradnji sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom kazao je da Federacija BiH održava saradnju te podsjetio da je bilo potrebno što više harmonizirati ekonomske i socijalne mjere.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“To je zaista funkcionisalo sjajno u vrijeme Reformske agende, svi naši zakoni tako su doneseni harmonizirani. U ovom drugom mandatu promijenila se na određeni način strategija RS-a ili člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika okrenula se blokiranju i na određeni način izgubila na intenzitetu. Ipak, najmanje jednom godišnje se sastajemo u Banja Luci i Sarajevu i najmanje dva-tri puta godišnje kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tegeltije. Moram priznati da reformskih zakona nemamo, a potrebni su nam”, kazao je Novalić.

Navodeći kako teče oporavak ekonomije, istakao je da je ovo prva Vlada koja uopšte prati pokazatelje i tu je najvažniji bruto društveni proizvod, po kojem se vidi da li je društvo išlo gore ili dole.

“U prvom mandatu je to bilo 4 milijarde 150 miliona, prije toga je bilo milijardu i tristo. Znači da je četiri puta bilo više u drugom mandatu, 4 milijarde i 130 miliona. Nošeni smo na krilima povećanog izvoza, a izvoz smo u sedam godina udvostručili, sa 5,68 milijardi otišlo je na 11, 8. Nošeni smo na krilima 60.000 novih radnih mjesta i zakona kao što su zakon o unutrašnjem platnom prometu i zakon o radu i penzionom zakonu”, rekao je Novalić.

Uprkos najvećoj krizi, smatra da se Federacija BiH potpuno oporavila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebamo se okrenuti malim i srednjim preduzećima i obrtima, jer su oni zapravo naša ekonomija. Prosječna zaposlenost naših preduzeća kojih je 23.500 iznosi 17,5 ljudi”, dodao je Novalić.

Potvrdio je da je Vlada ponudila određenu pomoć za nezaposlene osobe.

“Pokrenuli smo uspostavu programa novčane pomoći nezaposlenim osobama u FBiH. Dopunit ćemo svoju Uredbu o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena za dodatnih oko 265.000 ljudi, nezaposlenih osoba, i to je jedina preostala kategorija ljudi koja nije bila obuhvaćena novčanom podrškom do sada. Jednokratnu pomoć od 100 KM prvo smo isplatili penzionerima, a zatim boračkim kategorijama i civilnim invalidima. U te tri populacije obuhvatili smo više od 530.000 stanovnika. Za oko 70.000 njih, sa ukupno 100 KM, subvencioniramo račune za električnu energiju”, konstatovao je Novalić.

Izrazio je zadovoljstvo što je u toku podjela paketa s osnovnim životnim namirnicama i higijenskim potrepštinama za 17.000 porodica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na upit da li će doći do poskupljenja plina kaže da neće poskupiti u RS-u, jer devet puta manje troši od Federacije BiH.

“Dakle, problem je kod nas. Doći će do poskupljenja plina zato što naš ugovor prati cijene derivata. Mi preko Energoinvesta imamo 42 godine taj ugovor. Mi smo spremni sa svoje strane da se poslije izbora dogovorimo sa KS da popola subvencioniramo povećanje cijene”; naveo je Novalić.

Komentarisao je činjenicu da u posljednjih četiri godine nije bilo puno otvorenih trasa, samo jedna, Zenička zaobilaznica.

“Više je razloga što je to tako. Prvo promijenili smo paradigmu gradnje. Prije su građene male dionice. Kada smo došli 2015. godine nismo imali projekata za nove dionice. Drugi razlog je što dionice nisu više jednostavne kao što su bile. Znači promijenili smo paradigmu i do sada je isprojektovano svih 169 kilometara koje treba do kraja izgraditi. Ko prođe Federaciju može vidjeti da je to jedna velika građevinska zona”; dodao je Novalić u današnjem intervjuu za BHRT.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu