Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Karamatić o “raskidanju Dejtona” i “Herceg-Bosni”: Amerikanci su nas prevarili

Objavljeno

na datum

“Amerikanci su obmanuli i prevarili Hrvate u BiH Dejtonom. Mi smo krajem rata držali oko 28 posto teritorije BiH”, naveo je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a. Gostujući u Danu uživo, ponovio je kako i dalje zagovara tezu treće jedinice tzv. “Herceg-Bosne” te da se to može postići “raskidanjem Dejtona” za što postoji opcija “ako je neka strana obmanuta nakon potpisivanja ugovora”.

“Ovakva Bosna i Hercegovina se ne isplati popravljati.HSS ima svoj politički program i političke stavove, projekt koji je nekada uspio postići HSS i nadam se da će uspjeti ponovo, je projekt ‘Banovina Hrvatska’. Čović priča sve vrijeme o nekoj BiH, očuvanju BiH. Ja nisam siguran da trebamo ići u tom pravcu. Mislim da se BiH nalazi na prekretnici i da je bilo ko drugi sem Čovića na čelu HNS-a, treba samo malo radikalizacije stanja da se pokaže međunarodnim čimbenicima još malo koliko je ova država nefunkcionalna. Jesam za BiH, ali ne ovakvu. Jesam za državu tri jednakopravna naroda”, rekao je Karamatić za N1.

Na pitanje šta je s kategorijom “Ostali”, kazao je: “Ne postoje ostali”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iako je HSS na svim nivoima u koaliciji sa HNS-om koji predvodi Dragan Čović, kazao je kako i dalje smatra da je “Čović dobar za Bošnjake, ali da nije siguran da je dobar za Hrvate”.

Govoreći o tzv. “Herceg-Bosni”, kazao je kako to “zagovara dobar dio bošnjačkih intelektualaca”.

“To zagovaram i ja. Po meni je to kao brak, ako ne funkcionira najbolje da se raziđemo i zajednički odgajamo djecu”, rekao je i dodao kako se pred međunarodnim sudom to može riješiti, a da pravo žalbe imaju BiH, Srbija i Hrvatska. No, dodaje da je svjestan da u BiH nikada neće biti postignut konsenzus za “raskidanje Dejtona”.

Kazao je kako se u HNS krugovima ne razgovara o tome iako je on potencirao na sjednicama, ali da Čović i HDZ nije bio za tu opciju. Istakao je kako je “za vraćanje na početne postavke bez rata, vagona i sl”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Srbi idu svojim putem, RS se dobrim dijelom zbog narativa političkog Sarajeva sve više udaljava od BiH. Kod većine sarajevskih stranaka sa sjedištem u Sarajevu dominantna je teza nacional islamizam. To ne može proći”, rekao je Karamatić.

Za visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta je rekao da “laže” i da razgovore vodi samo sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Isti termin upotrijebio je i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog navoda da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović negirao genocid u Srebrenici na sastanku u Sloveniji.

Poručio je kako će Borjana Krišto biti član Predsjedništva BiH koji će raditi u korist svih naroda, a ne samo slijepo pratiti politiku Dragana Čovića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da će Bakir i Cvijanović biti u Predsjedništvu. Bio bi u društvu s dvije dame, što znači u dobrom društvu”, rekao je Karamatić.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu