Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Osam miliona eura za unaprjeđenje policijsko-obavještajnog rada

Objavljeno

na datum

U Sarajevu je danas održana konferencija povodom pokretanja projekta unapređenja policijsko obavještajnog rada u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i teških krivičnih djela (ILP projekat).

Ovaj značajan projekat vrijedan osam miliona eura je pokrenula misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini uz finansijsku podršku Norveške, Njemačke, Turske, Lihtenštajna, Austrije i Luksemburga. Realizacija ovog projekta dolazi u trenutku kada se Bosna i Hercegovina suočava sa mnogim organiziranim prijetnjama po sigurnost uključujući i hibridne prijetnje poput nedavnog cyber napada na Parlamentarnu skupštinu BiH.

Realizacija projekta omogućit će da 16 agencija za provođenje zakona u BiH raspolaže dovoljnim kapacitetima potrebnim za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama. V.d. šefa misije OSCA-a u BiH Susan E. Penksa je saopćila da će projektom biti obuhvaćena podrška u cilju jačanja krivično obavještajne analitike kroz unaprjeđenje IT sistema, hardvera i softvera. Rezultati bi trebali doprinijeti jačanju uloge Bosne i Hercegovine u očuvanju regionalne sigurnosti, te približiti zemlju EU integracijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prisutnima se obratio i ambasador kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen koji je izrazio zadovoljstvo da njegova država može učestvovati i podržati ovaj projekat. Dodao je da ovim projektom Norveška i BiH ulaze u novo područje saradnje, te da će ovim projektom policijske agencije u BiH dobiti nove alate za međusobnu ali i međunarodnu kooperaciju. “Kriminal ne poznaje granice, kako međunarodne tako i one etničke”, poručio je Reinertsen.

Ispred Ministarstva sigurnosti BiH obratio se pomoćnik ministra Samir Rizvo te istakao kako Ministarstvo snažno podržava svako jačanje saradnje policijskih tijela u BiH koje se temelji na obavještajnom radu. Dodao je fukcionisanje i saradnja na temelju obavještajnog rada oproban recept u svim demokratskim državama, te da Bosna i Hercegovina treba da slijedi taj put. Zahvalio se OSCE-u ali i zemljama donatorima na podršci kojoj pružaju jačanju policijskih tijela u BiH te istakao da će ovakav model rada analizirati obavještajne informacije o raznim kriminalnim grupama ali i “nečasnim policajcima” koji djeluju iznutra.

Projekat će trajati pet godina i za krajnji cilj će imati modernizovanu i integrisanu policiju, mnogo pripremljeniju za borbu sa izazovima i opasnostima koje donosi budućnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu