Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

SDA o diplomiranju Konakovića: Upisao je treću godinu bez polaganja prve i druge

Objavljeno

na datum

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je danas press konferenciju na kojoj je predstavila rezultate Izvještaja nadležnog inspektorata o upisu, studiranju i sticanju diplome zastupnika u Skupštini KS Elmedina Konakovića. Istaknuli su da je “prvo upisao treću godinu studija, diplomirao, zatim studirao prvu i drugu godinu prvog ciklusa bolonjskog studija”.

12 ispita za 12 dana

Kantonalna zastupnica ove stranke Jasmina Biščević Tokić istaknula je da je inspekcijski nalaz ispisan na 51 stranici i biće dostupan javnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost, dolazimo u situaciju da prvo diplomiraš, pa počneš studirati. Konaković je završio višu trenersku školu, a 2006, 2007, odlučuje upisati prvi ciklus studija po bolonjskom sistemu. Tadašnji zakon nije predviđao da se može ići sa više trenerske u visoku. I onda je fakultet radio elaborat. Konaković niti je položio konkurs, niti prijemni ispit i odmah upisao treću godinu, bez polaganja prve i druge godine. Nećete vjerovati treća godina, sve do jednog ispita se položi za mjesec dana”, istaknula je Jasmina Biščević Tokić.

Dodaje da “nakon položenih ispita, 5. marta 2008. godine diplomira i završava prvi ciklus bolonjskog studija”.

“Nakon toga nastavi studirati prvu i drugu godinu fakulteta. U decembru iste te godine, polaže sve ispite iz prve godine. U februaru očistite treću godinu, a u decembru očistite prvu godinu studija, dok ste u međuvremenu ste diplomirali. E tako se studira u KS, i tako se ponižava svo akademsko osoblje u KS, i budete najglasniji kada se donosi Zakon o visokom o obrazovanju“, navela je.

Interesantno je, istaknula je, da u periodu 12 dana, od 10. do 22. decembra polaže 12 ispita.

“Za 12 dana 12 ispita položio, možete li vjerovati? A kako je mogao polagati ispite ako postoji zimski i ljetni semestar. Sve su prekršene odredbe. 2013, 2014. završava drugu godinu nakon što je diplomirao. Nije ispoštovao ni rok kada je diplomirao”, navela je Biščević Tokić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Reakcija Konakovića

O drugom ciklusu studija, kazala je, neće ni pričati, jer bi uzeli puno vremena.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je poručio da SDA od KUIP-a traži da donese rješenja o ovom slučaju, koja će imati pravna dejstva. Istaknuo je da je ovaj slučaj pokazatelj zašto je donesen novi Zakon o visokom obrazovanju.

“UNSA je dobila ovaj zapisnik i sada nam je jasno zašto je rukvodstvo UNSA novim zakonom dobila faraonska ovlaštenja. Tražimo da se UNSA hitno izjasni na zapisnik inspekcije, a to je izostalo, iako smo insistirali”, kazao je Zahiragić.

Jutros je reagovao i lider Naroda i pravde koji je kazao da je pokušaj SDA da ovim izjednači priču o njegovoj sa diplomom Sebije Izetbegović jednak pokušaju da izjednače njegov i ratni staž Bakira Izetbegovića.

“Pozovite resornog ministra Safeta Kešu koji je u tom periodu dao saglasnost na takvu proceduru”, između ostalog, kazao je Konaković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kešo je došao na press SDA i odgovorio:

“Ne treba čitati statuse Konakovića, nego nalaze Kantonalne uprave za inspekcijske poslove”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu