Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

SDA o diplomiranju Konakovića: Upisao je treću godinu bez polaganja prve i druge

Objavljeno

na datum

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je danas press konferenciju na kojoj je predstavila rezultate Izvještaja nadležnog inspektorata o upisu, studiranju i sticanju diplome zastupnika u Skupštini KS Elmedina Konakovića. Istaknuli su da je “prvo upisao treću godinu studija, diplomirao, zatim studirao prvu i drugu godinu prvog ciklusa bolonjskog studija”.

12 ispita za 12 dana

Kantonalna zastupnica ove stranke Jasmina Biščević Tokić istaknula je da je inspekcijski nalaz ispisan na 51 stranici i biće dostupan javnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost, dolazimo u situaciju da prvo diplomiraš, pa počneš studirati. Konaković je završio višu trenersku školu, a 2006, 2007, odlučuje upisati prvi ciklus studija po bolonjskom sistemu. Tadašnji zakon nije predviđao da se može ići sa više trenerske u visoku. I onda je fakultet radio elaborat. Konaković niti je položio konkurs, niti prijemni ispit i odmah upisao treću godinu, bez polaganja prve i druge godine. Nećete vjerovati treća godina, sve do jednog ispita se položi za mjesec dana”, istaknula je Jasmina Biščević Tokić.

Dodaje da “nakon položenih ispita, 5. marta 2008. godine diplomira i završava prvi ciklus bolonjskog studija”.

“Nakon toga nastavi studirati prvu i drugu godinu fakulteta. U decembru iste te godine, polaže sve ispite iz prve godine. U februaru očistite treću godinu, a u decembru očistite prvu godinu studija, dok ste u međuvremenu ste diplomirali. E tako se studira u KS, i tako se ponižava svo akademsko osoblje u KS, i budete najglasniji kada se donosi Zakon o visokom o obrazovanju“, navela je.

Interesantno je, istaknula je, da u periodu 12 dana, od 10. do 22. decembra polaže 12 ispita.

“Za 12 dana 12 ispita položio, možete li vjerovati? A kako je mogao polagati ispite ako postoji zimski i ljetni semestar. Sve su prekršene odredbe. 2013, 2014. završava drugu godinu nakon što je diplomirao. Nije ispoštovao ni rok kada je diplomirao”, navela je Biščević Tokić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Reakcija Konakovića

O drugom ciklusu studija, kazala je, neće ni pričati, jer bi uzeli puno vremena.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je poručio da SDA od KUIP-a traži da donese rješenja o ovom slučaju, koja će imati pravna dejstva. Istaknuo je da je ovaj slučaj pokazatelj zašto je donesen novi Zakon o visokom obrazovanju.

“UNSA je dobila ovaj zapisnik i sada nam je jasno zašto je rukvodstvo UNSA novim zakonom dobila faraonska ovlaštenja. Tražimo da se UNSA hitno izjasni na zapisnik inspekcije, a to je izostalo, iako smo insistirali”, kazao je Zahiragić.

Jutros je reagovao i lider Naroda i pravde koji je kazao da je pokušaj SDA da ovim izjednači priču o njegovoj sa diplomom Sebije Izetbegović jednak pokušaju da izjednače njegov i ratni staž Bakira Izetbegovića.

“Pozovite resornog ministra Safeta Kešu koji je u tom periodu dao saglasnost na takvu proceduru”, između ostalog, kazao je Konaković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kešo je došao na press SDA i odgovorio:

“Ne treba čitati statuse Konakovića, nego nalaze Kantonalne uprave za inspekcijske poslove”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu