Connect with us

SVIJET

Ukrajinska vojska na vratima Hersona, sprema li se najveća prekretnica u ratu?

Objavljeno

na datum

Čelnik gradskog vijeća Hersona kaže da su ukrajinske snage oslobodile Kiselivku. Kiselivka se nalazi na sjevernom prilazu Hersonu.

“Grad Kiselivka je oslobođen u neposrednoj blizini samog regionalnog centra. Okupatori su u panici, a lokalno stanovništvo je u stanju iščekivanja”, rekao je Oleksandr Samojlenko za ukrajinsku televiziju.

Ukrajinska vojska nije potvrdila Samojlenkove komentare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Natalia Humenjuk, glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Jug, upitana je o izvještajima i samo je rekla da je “stvarno loše i opasno za vojno osoblje kada dužnosnici i mediji govore bilo šta o naseljima za koja zapovjedništvo nije potvrdilo da su oslobođena”, prenio je CNN.

Nedavne satelitske snimke pokazale su brojna ruska vojna vozila još uvijek u Kiselivki, koja se nalazi na glavnoj cesti koja povezuje Mikolaiv – koji drže Ukrajinci – i grad Herson, koji je još uvijek okupiran.

U ponedjeljak je Institut za proučavanje rata saopćio da satelitske snimke poznatih ruskih položaja u Kiselivki, koja se nalazi 15 kilometara sjeverozapadno od grada Hersona, pokazuju da su sva ruska vozila osim četiri napustila prethodne prednje položaje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Olaf Scholz: Rat u Ukrajini može da traje još nekoliko godina, diktirani mir je neprihvatljiv

Objavljeno

na datum

Administator

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da bi rat u Ukrajini mogao da traje još nekoliko godina i da je diktirani mir neprihvatljiv.

Scholz je podržao politiku pružanja vojne pomoći Kijevu, ali je rekao i da se diplomatija mora njegovati.

Njemački kancelar je bio gost na panel diskusiji u istočnom gradu Kemnitzu, prenijela je agencija DPA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je izjavio da su razgovori sa kineskim zvaničnicima o ratu u Ukrajini tokom njegovog nedavnog putovanja u Kinu dali “veoma važan podsticaj” diplomatskim naporima za okončanje sukoba.

Scholz je naglasio da je saglasan sa kineskim rukovodstvom o potrebi održavanja mirovnih konferencija u Švicarskoj na kojima bi se razgovaralo o ratu.

“Diplomatski napori su nešto što je neophodno u ovom napornom procesu i zahvalan sam što smo Njemačka i ja lično mogli da damo doprinos”, rekao je njemački kancelar.

Švicarska planira mirovni samit za 15. i 16. juni, na koji namjerava da pozove oko 100 zemalja, uključujući Ukrajinu. Ne očekuje se prisustvo Rusije, ali bi mogli doći predstavnici zemalja koje imaju prijateljske veze sa Rusijom, poput Kine, Brazila i Južnoafričke Republike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Izraelski general: Iran je supersila u dronovima i raketama, ali ne i u odbrambenom smislu

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelci tvrde da bi njihova zemlja imala malo problema s pogađanjem ciljeva unutar Irana ako odluči direktno odgovoriti na napad dronova i raketa, pozivajući se na zastarjele vazduhoplovne snage Teherana.

Osim toga, navode da su sistemi protivazdušne odbrane zasnovani na zastarjelim ruskim modelima.

“Iran je supersila u taktičkim balističkim projektilima i bespilotnim letjelicama”, rekao je brigadni general Zvika Haimovich, bivši šef zračne odbrane IAF-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je iranska protivazdušna odbrana izgrađena uglavnom oko ruskih protiavionskih raketnih sistema S-200 i S-300 ili niza domaćih riješenja kao što su Bavar-373, Khordad, Raad, Sayyad i Talash, kao i starih američkih i ruskih aviona, od kojih neki datiraju iz vremena šaha Mohameda Reze Pahlavija iz 1970-ih godina.

Slični sistemi su raspoređeni u Siriji od 2015. godine, što je izraelskim pilotima dalo višegodišnje iskustvo u suočavanju s njima, piše The Times of Israel.

“Naše vazduhoplovstvo i koaliciono vazduhoplovstvo letjelo je u ovom okruženju. Oni znaju kako da se efikasno nose sa ovim sistemom”, rekao je Haimovich.

Sidharth Kausha, istraživač na Kraljevskom ujedinjenom strateškom institutu u Londonu, kaže da glavni izazov za Izrael možda nije izbjegavanje iranskih raketa zemlja-vazduh, već mogućnost uspješnog napada na vojne baze u zapadnom i južnom Iranu za koje je potrebna upotreba prodornih bombi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kausha kaže da izraelski avioni, kao što su stelt avioni F-35, koji bi mogli izbjeći iranske mreže protivvazdušne odbrane, obično nose manja ubojna sredstva. Ali protiv duboko zakopanih ciljeva možda će biti potrebna veća municija, što bi značilo da će se možda morati nositi izvana na avionima kao što je F-16, što ih čini vidljivijim za radare. Radi sigurnosti, vjerovatno je da će ih piloti lansirati iz daljine.

“Iranska mreža protivvazdušne odbrane sigurno nije neprobojna za ove letjelice, ali to povećava rizik od gubitaka i povećava se iranski kapacitet da, barem u teoriji, presretne dolaznu municiju”, kaže on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Izraelski ministar predlaže pogubljenje Palestinaca kako bi se smanjila prenapučenost u zatvorima

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ustvrdio je da je “pravo rješenje” za okončanje prenapučenosti izraelskih zatvora primjena smrtne kazne palestinskim zatvorenicima koje on definira kao “teroriste”.

U izjavi koju je dao na svom X računu, Ben-Gvir , vođa krajnje desne stranke Jevrejska snaga, izrazio je kako je sretan što je izraelska vlada odobrila prijedlog za izgradnju 936 dodatnih pritvorskih objekata za palestinske zatvorenike .

“Dodatna izgradnja omogućit će smještaj većeg broja terorista u zatvoru i djelimično će riješiti krizu prenapučenosti zatvora, kazao je Ben-Gvir.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je “smrtna kazna za Palestince pravo rješenje za problem prenapučenosti zatvora”.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu