Connect with us

SVIJET

Amerika odobrila vizu Lavrovu, Rusi traže da i ostatak delegacije uđe u New York

Objavljeno

na datum

Ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i određenom broju članova delegacije koju on predvodi, odobrene su vize za ulazak u Sjedinjene Američke Države kako bi prisustvovali Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

“Vize su date Lavrovu i velikom broju članova delegacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Moskva je od Washingtona zatražila vize za 56 osoba, navodi se u pismu ruskog ambasadora u UN-u Vasilija Nebenzije od 2. septembra generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu. Ruski diplomatski izvor rekao je u utorak da su Sjedinjene Američke Države odobrile 24 vize, prenosi Reuters.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNebenzia je u svom pismu također naveo da avionska posada Lavrovovog aviona nije dobila vize. Nije odmah bilo jasno da li je Washington dao vize za rusku posadu ili bi se od Lavrova očekivalo da leti komercijalnim avio kompanijama za New York.

Prema “sporazumu o sjedištu” UN-a iz 1947. godine, Sjedinjene Američke Države su općenito dužne dozvoliti pristup Ujedinjenim narodima stranim diplomatama, no Washington tvrdi da može uskratiti vize iz sigurnosnih, terorističkih i vanjskopolitičkih razloga.

Ujedinjene nacije su ranije ovog mjeseca saopštile da razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama o ruskim vizama.

Ministarstvo očekuje izdavanje viza i ostalim članovima delegacije kao i ubrzano rješavanje logističkih pitanja, imajući na umu da “restrikcije zbog ilegalnih sankcija SAD-a blokiraju logistički dolazak ruskih predstavnika na sjednicu Generalne skupštine”, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaRusija već sedmicama kritikuje SAD zbog neizdavanja viza članovima ruske delegacije u svrhu učestvovanja u radu Generalne skupštine UN-a. Sastanak na visokom nivou Generalne skupštine UN-a počinje 20. septembra.

Kremlj je u utorak saopćio da SAD krši svoje obaveze time što nisu izdali vize cijeloj ruskoj delegaciji i rekao da će pozvati Ujedinjene nacije i Sjedinjene Američe Države na odgovornost za tu situaciju.

Sjedinjene Američke Države saopštile su ranije ovog mjeseca da ozbiljno shvaćaju svoje obaveze kao zemlja domaćin UN-a i da su podaci o vizama povjerljivi prema američkom zakonu, tako da ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

SVIJET

Najveći vulkan na svijetu izbacuje lavu 60 m u zrak: “Pripremite se na najgore”

Objavljeno

na datum

Administator

Najveći aktivni vulkan na svijetu eruptirao je u ponedjeljak, a stanovnici Havaja, gdje se nalazi vulkan Mauna Loa, upozoreni su da se pripreme na moguću evakuaciju, ako ne zbog neposredne opasnosti od lave, onda zbog rizika od padanja vulkanskog pepela i krhotina.

“Tokovi lave rijetko predstavljaju direktnu opasnost za ljudske živote, ali mogu biti izrazito destruktivni za infrastrukturu”, rekla je dr. Jessica Johnson, britanska geofizičarka.

Vulkan Mauna Loa je posljednji put erumpirao 1984.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa“Situacija se može brzo promijeniti”

Zaposlenici hitnih službi ističu da u ovoj fazi erupcije evakuacija nije potrebna i nema naznaka da će posljedice zahvatiti naseljena područja.

Tokovi lave trenutno su ograničeni na područje u podnožju vulkana gdje nitko ne živi, ali situacija se pomno promatra.

Američka geološka služba (USGS) izvijestila da je da prema događajima u prošlosti “ranije faze erupcije Maune Loe mogu biti vrlo dinamične i lokacije i napredovanje toka lave brzo se mijenja”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaAko erupcija preseli izvan zidina kratera u podnožju, lava bi mogla ubrazano krenuti prema naseljima, dodali su.

Udvostručena populacija od zadnje erupcije

Više od 200.000 stanovnika Velikog otoka na Havajima spremno je na sve dok god vulkan izbacuje lavu i do 60 metara u zrak. Vlasti su ih upozorile da se spreme na najgore dok otok prekrivaju pepeo i gusti dim, piše BBC.

Mauna Loa je od 1843. godine, kad je erupcija zabilježena prvi put, erumpirala 33 puta. Posljednji put se to dogodilo 1984. kad je populacija Velikog otoka na Havajima bila puno manja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaOdonda se populacija udvostručila pa se i dužnosnici sad puno više brinu nego prije 40 godina. Naime, tok lave još uvijek se može promijeniti i zaprijetiti lokalnim naseljima.

Osim toga, tokovi lave ispuštaju vulkanske plinove koji mogu uzrokovati teškoće s disanjem. Zato se situacija i dalje pomno prati.

“Mislim da bismo svi trebali biti pomalo zabrinuti. Ne znamo kamo tok ide, ne znamo koliko će trajati”, rekao je jedan stanovnik otoka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati

CRNA HRONIKA

Horor u Bostonu: U kući pronađene četiri mrtve bebe, jedna bila u zamrzivaču

Objavljeno

na datum

Administator

U kući u SAD pronađena su tijela četvero dojenčadi, javljaju američki mediji. Jedno od tijela pronađeno je u zamrzivaču, navodi lokalna policija.

Policija je 17. novembra odgovorila na dojavu da se u kući u južnom Bostonu, a trenutno nije jasno ko je pozvao policiju. Policija je na mjestu događaja pronašla “nešto nalik na ljudski fetus ili dojenče”. Idući dan, 18. novembra, detektivi su pronašli više ljudskih ostataka, a utvrđeno je kako se radi o dva dječaka i dvije djevojčice (uključujući pronalazak ostataka dan prije). Jedno od njih bilo je u zamrzivaču.

Nad tijelima je obavljena obdukcija, a rezultati obdukcije se čekaju, saopćila je policija. Policija nije identificirala nijednog potencijalnog osumnjičenika. Detektivi odjela za ubistva nastavljaju istraživati ​​incident, zajedno s uredom okružnog tužitelja okruga Sufolk, rekla je policija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati

SVIJET

Očaj i beznađe: Proveli 11 dana na kormilu tankera da bi došli do boljeg života

Objavljeno

na datum

Administator

Španjolska obalna straža spasila je trojicu migranata koji su bili na kormilu tankera koji je stigao na Kanarske otoke iz Nigerije. Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i kemikalije Alithini II.

Brod je pristao nakon 11 dana putovanja. Migranti su zbrinuti i pružena im je zdravstvena pomoć.

Dolasci migranata na Kanare nakon opasnog prelaska iz sjeverne Afrike dramatično su porasli od kraja 2019., nakon što su pooštrene provjere na mediteranskim rutama, javlja The Guardian.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu