Connect with us

VELIKA KLADUŠA

U petak više prekida u isporuci električne energije

Objavljeno

na datum

električna energija

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će danas zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije na području Velike Kladuše prema sljedećem rasporedu:

od 08:00 do 09:30h trafopodručja: Rasklopnica Drmaljevo i Mekote 2,

od 09:30 do 11:00h trafopodručje: Duranovići,

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

od 10:00 do 11:30h trafopodručje: Tuk 3,

od 11:00 do 12:30h trafopodručje: Šabića put,

od 12:30 do 14:00h trafopodručje: Joše

od 14:00 do 15:30h trafopodručje: Zagrad 1,

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

od 12:00 do 13:30h trafopodručje: Rasklopnica Hajrat.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

Abdić opet sam proglasio budžet: Povećan iznos Kabinetu načelnika, smanjen Općinskom vijeću…

Objavljeno

na datum

Administator

Prijedlog budžeta vijećnici dobili poštom 27. marta, nije bilo vremena za bilo kakvu reakciju, kazao je Veladžić.

Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić proglasio je 1. aprila budžet ove općine za 2024. godinu, kojeg nije razmatralo Općinsko vijeće, a s obzirom na to da su prijedlog budžeta vijećnici dobili poštom 27. marta, nije bilo vremena za bilo kakvu reakciju, kazao je Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba vijećnika SDA.

To je malo vremena da bi se Vijeće moglo očitovati, a situacija je takva gdje niko nema većinu, gdje je Dinko Ljubijankić rekao da ne želi sazivati sjednice Vijeća. Načelnik je proglasio budžet. Ljudi su razočarani, tri mjeseca nije bilo ni privremenog finasniranja i nije bilo ni plaća… – dodao je Veladžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Indikativno je da sjednicu Općinskog vijeća nije sazvala ni Emina Ćehić iz Abdićeve Laburističke stranke, koju Abdić jedinu priznaje za predsjedavajuću Općinskog vijeća, odnosno ne priznaje to što je prije godinu nova većina u Općinskom vijeću, u kojoj nema Laburista, izabrala novo rukovodstvo Vijeća.

Ovogodišnji budžet Općine Velika Kladuša koji je proglasio Abdić iznosi oko 28,3 miliona KM i veći je nego prošlogodišnji, kojeg je također proglasio Abdić i koji je iznosio oko 22,4 miliona KM.

Zanimljiv je njegov sadržaj.

Vidljivo je da je za Kabinet načelnika budžet povećan sa oko 963.100 KM na oko 2,5 miliona KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Povećani su iznosi za plaće i naknade, mobilne telefone, rad komisija, a najviše za Komunalno preduzeće “Komunalije” na čijem je čelu Amir Đogić, inače i vijećnik Laburista u Općinskom vijeću. Ovo preduzeće za ovu godinu treba dobiti oko 1,5 miliona KM na ime sudske nagodbe po pitanju “migrantske krize”. Prošle su godine dobili oko 106.300 KM.

Veladžić je pojasnio da se radi o tome da, kada je bila prva mignatska kriza, “Komunalije” su učestvovale u nekim radovima za smještaj migranata i fakturisali su to Općini, te je bio pripremljen sporazum o priznanju troškova, ali ga Općinsko vijeće nije odobrilo i načelnik ga nije mogao ni potpisati.

Veladžić je dodao da je i Općinsko pravobranilaštvo dalo negativno mišljenje za potpisivanje takvog sporazuma. Nakon toga je pokrenut spor i postignuta nagodba. Pravobranioc nije bio uključen jer je otišao u penziju.

Veladžić je podsjetio da je šest vijećnika iz Abdićeve Laburističke stranke zaposleno upravo u “Komunalijama”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Kabineta načelnika, smanjen je iznos koji iz budžeta ide Općinskom vijeću. Ono što je vidljivo jeste da ove godine nisu predviđene nikakve plaće i naknade, za razliku od prošle godine, jer sada piše da u Općinskom vijeću ima nula zaposlenih. Predviđeni su samo paušali za vijećnike i novac za vijećničke klubove.

Ovo možda i ne čudi ako se uzme u obzir situacija u Općinskom vijeću gdje Laburisti i načelnik ne priznaju postojanje nove većine, dešavali su se problemi s pečatom, obijanje brava i nedozvoljavanje korištenja vijećnice za održavanje sjednica Vijeća, a zbog zloupotrebe položaja potvrđena je optužnica protiv Abdića.

Ovakva situacija u kojoj Općinsko vijeće Velika Kladuše ne funkcionira će, smatra i Veladžić, nažalost potrajati do lokalnih izbora.

Budžetom za ovu godinu, koji je proglasio Abdić, predviđena su četiri miliona KM grantova pojedincima, skoro 1,8 milion KM neprofitnim organizacijama, troškovi dnevnica u inostranstvu su uduplani u odnosu na prošlu godinu i povećani s 5.000 na 10.000 KM, izdaci za mobitele su sa 7.000 povećani na 12.000 KM, popravke i odražavanje vozila je skočilo sa 24.000 na 40.000 KM, za nabavku namještaja iznos je povećan s 30.000 na 81.700 KM, za komisije ide 105.000 KM umjesto prošlogodišnjih 72.000 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Planirano je 80.000 KM za Općinsku izbornu komisiju, smanjeno je sufinansiranje troškova prevoza učenika sa 243.300 KM na 190.000 KM, dok grant za javnu kuhinju “Jedan obrok više” iznosi 30.000 KM za razliku od prošle godine kada nije bilo ništa.

Za preduzeće “Komunalije” ide i 230.000 KM za privremeno sklonište za životinje, za razliku od prošlogodišnjih 200.000 KM. Djelatnosti ovog preduzeća su zimska služba, gradska čistoća…

Tako po Programu zajedničke komunalne potrošnje iz budžeta Velike Kladuše ove godine za održavanje javnih saobraćajnih površina ide 690.200 KM umjesto prošlogodišnjih 480.000 KM, za zimsko održavanje 221.800 KM umjesto prošlogodišnjih 194.300 KM, za održavanje javne rasvjete 689.800 KM umjesto prošlogodišnjih 275.600 KM.

Rast rashoda praćen je rastom prihoda ove Općine. Između ostalog planirana su 1,4 miliona KM prihoda od troškova naplate po osnovu pokretanja postupka prinudne naplate vezano za Agrokomerc, na čijem je čelu nekada bio Fikret Abdić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Nepravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Bihaću izrečene kazne zatvora za tri lica zbog razbojništva u Velikoj Kladuši

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 12.01.2024.godine Kantonalni sud u Bihaću donio je nepravosnažnu presudu kojom je optužene Gredić Suada, Bajru Gračanina i Nemanju Ćutkovića oglasio krivim zbog krivičnog djela Razbojništva iz člana 289. stav 2.u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH te izrekao kazne zatvora i to : Gredić Suadu kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina i 6 (šest) mjeseci, Bajri Gračaninu kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina i Nemanji Ćutkoviću kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina.

Optuženim se stavlja na teret da su dana 16.12.2020.godine u mjestu Šmrekovac,općina Velika Kladuša po prethodnom dogovoru u namjeri da sebi pribave protupravnu imovinsku korist i to: Gredić Suad noseći baterijsku lampu i šerafciger, a Gračanin Bajro vazdušnu pušku marke „Kandar“ sa optikom i diabolom u cijevi i Nemanja Ćutković obučeni u tamnu garderobu sa radnim rukavicama na rukama došli u blizinu porodične kuće oštećenog K.D. za kojeg su znali da kupuje i prodaje devize i da kod sebe ima veću količinu novca, nasilno otvorili prozor i izvršili premetačinu i pregled prostorija te pronašli najlonske vrećice u kojima je bio novac u iznosu od 364.000,00 KM.Nakon toga optuženi su se vratili na sprat porodične kuće, provalili vrata spavaće sobe u kojoj je spavao oštećeni K.D.,upotrebom sile nasrnuli na njega čime je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede.

Dakle,optuženi su u sastavu grupe upotrebom sile, prijetnje i vatrenog oružja oduzeli tuđu pokretnu imovinu s ciljem da njenim prisvajanjem sebi pribave protupravnu imovinsku korist uslijed čega je oštećeni K.D. zadobio teške tjelesne povrede čime su počinili krivično djelo Razbojništvo iz člana 289.stav 2. u vezi sa stavom 1.Krivičnog zakona Federacije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od optuženog Bajre Gračanina se oduzima predmet krivičnog djela vazdušna puška marke „Kandar“ sa optikom i diabolom koja će se po pravosnažnosti presude uništiti.

Optuženom Nemanji Ćutkoviću produžene su mjere zabrane zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih putnih isprava kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

U Velikoj Kladuši se uveliko radi na uređenju javnih površina, izdvojeno blizu 700.000 KM

Objavljeno

na datum

Administator

Nastavlja se modernija i sanacija pješačkih staza u centralnom gradskom području i Gradskom parku u Velikoj Kladuši, u planu je uređenje gradskog parka, kao i postavljanje trotoara na sredini parka. Sve aktivnosti vršit će se kroz dvije faze.

Također, počeli su i radovi na popločavanju Trga mladih. Prema riječima Direktora JKUP Amira Đogića, radi se o značajnom projektu koji podrazumijeva dvije faze.

U prvoj fazi uredit će se pješačke staze od Općinskog organa uprave do Gimnazije, riješit će se cjelokupna staza oko gornjeg i donjeg dijela parka, prolaz i pješački prelaz između dva dijela parka. Također, u prvoj fazi sanirat će se i parking ispred Općinskog suda u ulici Maršala Tita.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U drugoj fazi, završit će se preostali dio pješačkih staza u užem gradskom području, prema staroj autobuskoj stanici koji su uveliko gotovi, a planirana je i nabavka opreme i dječjih igračaka za park, ali i sadržaji za starije i osobe sa invaliditetom kojim će biti olakšan pristup mnogim urbanim dijelovima grada.

Prema riječima direktora JKUP Amira Đogića radovi će biti u skladu sa vremenskim uslovima biti urađeni u predviđenom roku. Vrijednost radova je oko 700.000 KM od čega je 350.000 KM sufinansirano od strane Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, dok je ostatak sredstava osiguran iz budžeta Općine Velika Kladuša.

Izvođač radova je JKUP “Komunalije”, a rok za završetak radova je 75 radnih dana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu