Connect with us

MAGAZIN

Sidran o Kusturici: Rekao sam mu da u Andrićgradu mora podići spomenik ubijenim Bošnjacima

Objavljeno

na datum

Cijenjeni bh. pisac Abdulah Sidran je u intervjuu za magazin Nedeljnik, između ostalog, govorio o nekadašnjem saradniku, reditelju Emiru Kusturici.

Naveo je kako je jednom prilikom kazao Kusturici da bi se u Andrićgradu trebala odati počast Bošnjacima ubijenim u proteklom ratu.

“Kad je počeo graditi ono u Višegradu, zvalo se na početku Kamengrad, poslije je došlo Andrićgrad. Ja mu kazao da bi najprije morao podići spomenik žrtvama – u Višegradu je pobijeno i prognano većinsko bošnjačko stanovništvo – što mu se nije moglo svidjeti, ali je ipak nešto kao prihvatio. Pamtim rečenicu: ‘Da, ali će to biti spomenik svim žrtvama, iz svih epoha.’ Da li sam mislio ozbiljno ili sam ga provocirao, to danas ne znam, ali sam mu kazao da sam i ja i svi mi Bosanci njemu mnogo zahvalni za to što gradi, jer će taj objekt – danas Andrićgrad – jednog dana, čim se malo slegnu vremena, biti Muzej genocida u Istočnoj Bosni i Podrinju”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je bio spreman i scenarij za film na kojem su trebali zajedno raditi. Saradnja se ipak nije ostvarila.

“I on me otjera u pi*ku materinu. Eto tako. Meni ostao scenarij, kao mlazni avion u garaži, nema pilota koji to zna voziti ni vlasti koja to hoće servisirati. Kazao sam djeci da im je to nasljeđe, mrtvi kapital, neka ga oni ožive, ako nekad u Bosnu dođu bolja vremena”, naveo je Sidran.

Neki su pisca kritikovali jer je pokušao razgovarati s rediteljem.

“Naš je taj puk, pučina, stoka jedna grdna. Mene napada neki bošnjački nacionalist, a i ja sam nekakav bošnjački nacionalist, i kaže da sam pi*da jer sam išao na ‘poklonjenje’ Kusturici. Budaleština. Mene vrijeđa da u intervjuu na 10 strana imam više od tri reda o toj osobi. Ta osoba je jedan od najtragičnijih likova među svim našim eksjugoslavenskim stvaraocima i kulturnim radnicima”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i da postoji “urbana legenda” o Kusturici.

“Naš Emir Kusturica je, prema toj priči, poginuo gore na Zlatištu. I mi, njegovi prijatelji, kako kazuje ta legenda, redovno idemo na mjesto pogibije, na granici između entiteta, na poklonjenje. Poginuo je kao komandant diverzantskog odreda Felini, a da ono što se tamo, u Beogradu, pojavilo kao taj naš poginuli Sarajlija, da je to Milošević poslao ljude na teren da pronađu nekoga ko liči na stvarnog Emira”, ispričao je.

Kazao je da su “oni negdje u Šumadiji našli nekog Panteliju I. Milosavljevića, koji je stvarno isti Emir, kao kloniran”.

“Ideja je bila da se stvori iluzija kako je veliki sarajevski, bosanski i jugoslavenski režiser, stao na stranu Miloševićevog režima. Time se praktično odrekao svoje domovine i svoga naroda. Mnogi ljudi i danas dopuštaju neki procenat mogućnosti da je ta urbana legenda zasnovana na istini. Da onaj Pantelija, tamo, taj dvojnik ne zna onako dobro režirati! Nešto se tu petlja, nečeg ima, nešto se muti, ali nema duha Sarajeva, što je naš Zlatni ljiljan, stvarni Emir Kusturica, imao. Pišu mu stranci kritike, izdvajaju prva dva filma pa kažu da nikad poslije nije ‘dosegao sam sebe’. Ja ništa od toga nisam gledao pa ne znam”, zaključio je Sidran.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

Ljekari upozoravaju na tri simptoma začepljenih arterija

Objavljeno

na datum

Administator

Vrlo je važno paziti na zdravlje srca jer su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. To je široka kategorija koja obuhvaća priličan broj različitih bolesti i varijacija poremećaja, ali svaka uključuje poremećaj barem jedne od vitalnih funkcija srca, uključujući distribuciju krvi i kisika u ostatak tijela.

Začepljene arterije, poznate kao arterioskleroza, mogu igrati značajnu ulogu u izazivanju nekoliko teških srčanih oboljenja i poticanju velikih hitnih medicinskih stanja, kao što su srčani i moždani udar. Tijekom vremena, arterije koje nose krv kroz tijelo pune se ljepljivim materijalom koji se zove plak, a koji se može sastojati od kolesterola, kalcija i fibrina.

Do određenog stupnja, začepljene arterije mogu se ublažiti i preokrenuti, ali pravi je izazov uhvatiti stanje na vrijeme kako bi to bilo moguće.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Složenost začepljenih arterija i srčanih bolesti je u tome što najčešće nema simptoma, a to je njihova opasnost. Obično, kada se pojavi simptom, riječ je o dramatičnom i traumatičnom događaju, poput srčanog ili moždanog udara. Budući da je začepljenje arterija postupan proces, ne događa se sve odjednom, a kako je začepljenje sporo, spori su i simptomi”, objašnjava liječnik dr. Ian Smith za Parade.

Najbolji način za sprječavanje začepljenja arterija je održavanje zdrave prehrane i puno tjelovježbe. Međutim, budući da se arterije ponekad počinju začepljivati već u dvadesetima, prepoznavanje simptoma, koliko god suptilni bili, također je ključno.

Stoga su dr. Smith i kardiovaskularni kirurg, dr. Jonathan Yang, izdvojili neke od najčešćih znakova upozorenja začepljenih arterija u različitim fazama procesa.

Pritisak i bol u prsima

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

  Jaka bol u prsima jasan je znak srčanog udara, ali čak i blaga bol i pritisak mogu biti ozbiljan znak upozorenja. “Klasični znak bolesti koronarnih arterija je bol u prsima poput pritiska u sredini prsnog koša ili malo ulijevo, osobito dok ste aktivni”, kaže dr. Yang.

  No, dodaje da se bol uzrokovana začepljenim arterijama može pojaviti na nekoliko drugih mjesta, uključujući niz ruku (češće lijevu ruku) i na vratu gdje se arterija nalazi. Osim toga, dr. Yang kaže da je bol koja se javlja dok netko miruje više zabrinjavajuća nego kada netko osjeti bolove u prsima dok se napreže.

  Kratkoća daha, ubrzan rad srca i lupanje srca

   Poteškoće s disanjem tijekom vježbanja ili kratkoća daha tijekom odmora također mogu biti znak začepljenih arterija, tvrde liječnici.

   Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

   “Zbog smanjenog dotoka krvi u srčani mišić zbog ove bolesti, srce može oslabiti i uzrokovati kratak dah jer se krv vraća u pluća, a krv bogata kisikom ne može se učinkovito gurnuti naprijed”, navodi dr. Yang.

   Nedostatak dovoljne količine kisika također može dovesti do abnormalnog srčanog ritma, što zauzvrat može uzrokovati ubrzano lupanje srca. Ti simptomi također mogu biti posljedica grča koronarne arterije koji se javlja kada se arterija u srcu stisne i zatvori. Začepljene arterije također mogu uzrokovati te događaje.

   Vrtoglavica, mučnina i trnci u nogama i rukama

    Simptomi poput vrtoglavice i mučnine također mogu biti pokazatelji bolesti srca, iako ih žene češće doživljavaju nego muškarci. Vrtoglavica može doći kao posljedica smanjenog protoka krvi.

    Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

    “Zbog vrste živčanih završetaka unutar srca, začepljene arterije mogu stvarati nejasne, generalizirane senzacije, ne samo diskretne bolove u prsima. Pacijenti često opisuju pritisak, trnce ili utrnulost u lijevom dijelu prsa, ali i duž vrata ili niz bilo koju ruku”, zaključio je dr. Yang.

    Nastavi čitati

    MAGAZIN

    Preminuo istaknuti bosanskohercegovački glumac Haris Burina

    Objavljeno

    na datum

    Administator

    Sinoć je u 61. godini u Kantonalnoj bolnici Zenica preminuo istaknuti bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac Haris Burina.

    Kako javlja portal 072info, Burina je preminuo na odjeljenju bolničkog urgentnog bloka.

    Ranije mu je dijagnosticiran karcinom, a proteklih dana je krvario i nije se javljao ljekaru.

    Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

    Glumac Haris Burina rođen je 2. februara 1963. godine u Zenici , gdje se i počeo baviti glumom kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica.

    Svoj prvi javni nastup Haris je imao kao osmogodišnjak – recitaciju za Dan škole. Već od 1982. godine, kada je upisao Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, kreće i njegova profesionalna karijera. ASU u Sarajevu – Odsjek Gluma, završio je u klasi profesora Emira Kusturice, kao student druge generacije sarajevske Akademije. Još u toku studija, igrao je u kultnim predstavama Audicija i Tetovirano pozorište, te, na taj način, dao značajan doprinos stvaranju sarajevske Otvorene scene Obala.

    Godine 1993. teatarsku karijeru nastavlja u Francuskoj, u kojoj ostaje nekoliko godina. U Toulouseu (Tuluz, Francuska) osniva pozorište Theatre la Fenetre u okviru kojeg je nastao je njegov autorski projekat – predstava Ptice Sarajeva, koja je premijerno izvedena 2001. godine. Predstava je, nakon toga, doživjela oko stotinu repriznih izvođenja i učestvovala na nekoliko značajnih evropskih teatarskih festivala. Svakako, najznačajnije je učešće na Internacionalnom Edinburgh Festival Fringe u Edinburghu (Velika Britanija) na kojem je nagrađena Prvom nagradom Festivala. Predstava Ptice Sarajeva je u martu 2006. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, doživjela obnovu u rangu premijere.

    U Bosankom narodnom pozorištu Zenica gdje se zapošljava po povratku iz Francuske, ostvario je sljedeće uloge: Novi siroti mali hrčki, Umišljeni bolesnik, Kralju ipak ne sviđa se gluma, Epitaf D. Delbianco, te nedavno Sinovi umiru prvi.

    Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

    Njegov najznačajniji teatarski projekat je monodrama “Ćorkan”, koju je uradio prema motivima pripovijetke Ive Andrića “Ćorkan i Švabica”.

    U okviru priprema koje su prethodile ovoj monodrami Burina je čak posjećivao i pećine u okolini Višegrada u kojima je, prema Andrićevom pisanju, Ćorkan spavao. Još kao osnovac zaljubio se u priču nobelovca Ive Andrića “Ćorkan i Švabica” i u cirkus. Lik Ćorkana pratio ga je cijeli život, ali čekao je da bude dovoljno zreo i iskusan da može iznijeti tu duboku poruku. To se i desilo 2011., na 50. godišnjicu od Andrićevog dobivanja Nobelove nagrade.

    Ova izuzetna monodrama do sada je doživjela preko 120 izvedbi u raznim krajevima svijeta.

    Osim u teatru, ostvario je i veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama. Između ostalih, izdvajaju se uloge na slijedećim filmovima: Nebo iznad krajolika, Nafaka, Dobro uštimani mrtvaci, Prva plata, Go West, Bulevar revolucije, Operacija Cartier, Kuduz, Poltron, Klopka, Otac na službenom putu, kao i uloge u TV-serijama: Tata i zetovi, Crna hronika, Sa 204-272, Veliki talenat i jedna od najpoznatijih na ovim prostorima – Lud, zbunjen, normalan.

    Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

    Ne treba zaboraviti i na glumčeve muzičke sklonosti. Dugi niz godina Haris je surađivao sa rok bendom „Zabranjeno pušenje“, a snimiuo je i nekoliko svojih pjesama.

    Datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja Harisa Burine biće naknadno objavljeni.

    Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
    Nastavi čitati

    MAGAZIN

    Instagram proširuje funkcije zaštite tinejdžera od maltretiranja

    Objavljeno

    na datum

    Administator

    Društvena mreža Instagram uvodi dvije nove sigurnosne funkcije s ciljem da unaprijedi zaštitu tinejdžera od maltretiranja.

    Instagram mijenja način funkcionisanja ograničavanja i restrikcije u svojoj aplikaciji, kako bi tinejdžerima ponudio načine da se nose s potencijalnim nasilnicima, a koji će manje vjerovatno dovesti do daljnje odmazde.

    Zahvaljujući ovim promjenama, korisnici Instagrama će imati mogućnost da “ograniče” interakcije na postove samo na “bliske prijatelje”. To znači da će korisnici vidjeti samo komentare, direktne poruke, oznake i spominjanja osoba koje se nalaze na njihovoj listi bliskih prijatelja. Drugi pratioci će i dalje imati mogućnost interakcije s njihovim postovima, no ti komentari i poruke neće biti vidljivi drugima.

    Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

    Kompanija je prethodno uvela ograničavanje komentara kao funkciju protiv maltretiranja namijenjenu kreatorima još 2021. godine s ciljem sprečavanja “iznenadne poplave” uznemiravanja, koju je doživjelo nekoliko britanskih nogometaša. Najnovije promjene su usmjerene više na tinejdžere, koji imaju problema s nasilnicima, no možda oklijevaju da koriste funkciju blokiranja zbog straha od eskalacije potencijalnih sukoba.

    Za slučajeve kad osobe imaju problem s jednim određenim nasilnikom, Instagram pravi slične promjene u svojoj funkciji “restrict”, odnosno funkciji ograničavanja. Korisnici će moći spriječiti osobe da ih označavaju ili spominju. Komentari osoba s liste “zabranjenih” će biti automatski skriveni od drugih.

    Nadogradnje dolaze u vrijeme kada se Meta suočava s preispitivanjem njenog postupanja u pogledu sigurnosti tinejdžera, ali i drugih problema. Kompaniju su tužile brojne države prošle godine jer navodno nije zaštitila najmlađe korisnike od štetnih aspekata svoje usluge.

    Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
    Nastavi čitati
    Marketing
    Marketing

    U fokusu