Connect with us

MAGAZIN

Kardiolog otkrio dob u kojoj ženama naglo raste rizik od srčanih bolesti

Objavljeno

na datum

Bolesti srca i dalje su vodeći uzrok smrti muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ta stanja mogu uključivati bolest koronarne arterije, kongestivno zatajenje srca, srčani zastoj i druge dijagnoze. Međutim, rizik od razvoja bolesti srca drukčiji je kod muškaraca i žena.

Primjerice, dob može biti značajan faktor. Jedna nizozemska kardiološka studija iz 2010. godine sugerira da žene razvijaju kardiovaskularne bolesti u prosjeku 7 do 10 godina kasnije od muškaraca zbog ženskih hormona, koji se pojačano izlučuju prije i nakon menopauze. To ženama daje dodatnu razinu zaštite na nekoliko godina u usporedbi s muškarcima.

Kardiolog dr. Norman E. Lepor s Kalifornijskog sveučilišta rekao je da se kod žena sve svodi na način na koji dob utječe na razinu holesterola.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razina estrogena kod žena može utjecati na razinu kolesterola

Već nekoliko studija potvrdilo je korelaciju između razine estrogena i kolesterola. Godine 2010. istraživači iz National Institutes of Health otkrili su da promjena razine estrogena tijekom menstrualnog ciklusa može promijeniti razinu kolesterola. Povećane razine estrogena rezultirale su višim razinama kolesterola HDL i smanjenom količinom LDL-a – “lošeg” kolesterola.

Kolesterol HDL naspram LDL-a: Koja je razlika?

Visoke razine kolesterola LDL-a mogu začepiti arterije stvarajući plak i povećavajući rizik od razvoja koronarne vaskularne bolesti. Kolesterol HDL je važan za “čišćenje” tog viška kolesterola i njegov prijenos u jetru kako bi se uklonio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Budući da na jetru utječu hormoni, to može utjecati na proizvodnju kolesterola HDL-a i LDL-a u jetri, prema dr. Leporu. Dakle, iako prehrana ima značajnu ulogu u razini kolesterola u tijelu, geni i hormoni također imaju određenu kontrolu nad proizvodnjom kolesterola u jetri.

Menopauza mijenja razinu hormona stvarajući povećan rizik

Premda se razine kolesterola kod mlađih žena drže pod kontrolom relativno višim razinama estrogena, ta vrsta obrane nestaje nakon što žena prođe kroz menopauzu.

Kad je žena u dobi od 70 godina, njen rizik od razvoja koronarne vaskularne bolesti bit će jednak riziku muškaraca, objašnjava dr. Lepor. Prema American Heart Associationu, zamijećen je sveukupni porast incidencija srčanog udara 10 godina nakon menopauze, a jedna od tri žene završi s nekim oblikom kardiovaskularne bolesti, prenosi Index.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je ovo osobito važno jer podcjenjujemo ili poričemo rizik od srčanih bolesti kod žena”, kaže dr. Lepor, koji svim pacijentima predlaže redoviti koronarni probir kalcija, počevši od dobi od 40 godina. “To je vrlo važan test koji pokazuje je li plak prisutan. Ako je plak prisutan, to znači da ste u opasnosti.”

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

VIDEO – Finalisti hrvatskog izbora za Eurosong postali tema ismijavanja: “Hrvati, zapalite HRT”

Objavljeno

na datum

Administator

Proglašeno je prvih osam finalista Dore, odnosno Hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije, a mnogi od njih su postali predmet ismijavanja korisnika društvenih mreža.

U finale su prošli Pavel, Vinko Ćemeraš, Eugen, Mario Battifiaca i Robert Ferlin, Stefany, Saša Lozar, Let 3 i Lana Mandarić. Jedna korisnica Instagrama je podijelila dio Lanine izvedbe pjesme “More” uz opis:

“Da je finalist Dnore biti lako, finalist Dnore bio bi… Nevermind.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Je li prvi april ove godine pada na drugi datum?”, “Ova nakon Superstara došla ovdje jer su je mučile noćne more jer nije pobjedila, a neće ni na Eurosong jer se tamo ne smije derati”, neki su od komentara.

Također je podijeljen djelić snimka nastupa Saše Lozara “Ne plačem zbog nje”.
“Neću vam dati da ovo zaboravite ostatak godine”, “Ovaj čovjek je prošao dalje?”, “Ja kad jednom u 20 dana izađem iz kuće vani na sunce”, “Prestani, molim te. Smiluj se”, neke su od reakcija.

Gledatelji su generalno jako razočarani Dorom te ne mogu vjerovati šta su sinoć gledali.

“Ne znam koliko ste para uložili u Doru, drage komšije, ali neko vas je ozbiljno pokrao”, “Više glasova sam dobio ja kao predstavnik stanara”, “Hrvati, zapalite HRT i napravite novu televiziju”, “Drage komšije, neko vam krade pare”, komentarisali su na Twitteru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Večeras se održava drugo polufinale spomenutog muzičkog takmičenja, a finale je u nedjelju.

Nastavi čitati

MAGAZIN

Danas “udara” prvo džemre: Šta to zapravo znači?

Objavljeno

na datum

Administator

Prema narodnom vjerovanju prvo džemre “udara” danas, 19. februara, u zrak te bi trebalo doći do porasta temperatura.

Naime, džemre je turska riječ, koja označava zračnu struju koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Ranije se ona tumačila kao “vatrena kugla”. Ono udari triput tokom hamsina – drugog perioda zime (od 31. januara do 21. marta). Na našim prostorima kaže se da džemre “pada” ili “puca”.

Vjerovanje kaže da prvo džemre pada u havu (zrak) 19. februara, drugo u vodu 26. februara, a treće u zemlju 5. marta. Tokom prvog džemreta raste temperatura zraka, tokom drugog se sprečava zamrzavanje vode, a u trećem zemlja postane pogodna za prvu sjetvu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Legenda kaže kada “puknu” sva tri džemreta, život se upotpunosti vraća u prirodu, dolaze prvi pupoljci i vide se prve naznake visibaba i ljubičica.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Dnevna temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

MAGAZIN

VIDEO – Zvijezda “Teorije velikog praska” razbjesnila javnost videom u kojem ismijava rat u Gazi

Objavljeno

na datum

Administator

Zvijezda serije “Teorija velikog praska” Mayim Bialik kritizirana je zbog videa u kojem “umire od smijeha” na video koji ismijava tekući sukob između Izraela i Palestine.

Glumica je razljutila mnoge objavom na društvenim mrežama, na kojoj se vidi kako se smije šalama komičara Dana Ahdoota o ovoj situaciji.

U objavi uz snimak Bialik je napisala: “Dijelim svoju reakciju na Dana jer me je tako jako nasmijao – mislila sam da treba da vidite koliko se smijem i možda vam treba smijeh od Dana Ahdoota”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ahdoot je u videu snimio kako bi izgledao “odgovor” Izraelaca na frazu “Od rijeke do mora” (eng. “from the river to the sea”), a Biyalik je na to “umirala” od smijeha.

Međutim, mnogi sada optužuju Bialik za banaliziranje sukoba, koji je doveo do smrti hiljada ljudi.

“Sve što Mayim Bialik dokazuje je da možeš imati doktorat i još uvijek imati kamen umjesto mozga”, “Nisam imala pojma da će Mayim Bialik koju sam gledala na televiziji kao dijete, izrasti u opravdavača ratnih zločina i genocida, smijući se kao psihopata”, “Ovo je bolesno. Djeca umiru svakodnevno. Ljudi se drže kao taoci. Trauma i mržnja se gnoje, dostižu nove nivoe na obje strane, a ona ovdje umire od smijeha”, samo su neki od komentara na njenu objavu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu