MAGAZIN

Kardiolog otkrio dob u kojoj ženama naglo raste rizik od srčanih bolesti

Objavljeno

na datum

Bolesti srca i dalje su vodeći uzrok smrti muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ta stanja mogu uključivati bolest koronarne arterije, kongestivno zatajenje srca, srčani zastoj i druge dijagnoze. Međutim, rizik od razvoja bolesti srca drukčiji je kod muškaraca i žena.

Primjerice, dob može biti značajan faktor. Jedna nizozemska kardiološka studija iz 2010. godine sugerira da žene razvijaju kardiovaskularne bolesti u prosjeku 7 do 10 godina kasnije od muškaraca zbog ženskih hormona, koji se pojačano izlučuju prije i nakon menopauze. To ženama daje dodatnu razinu zaštite na nekoliko godina u usporedbi s muškarcima.

Kardiolog dr. Norman E. Lepor s Kalifornijskog sveučilišta rekao je da se kod žena sve svodi na način na koji dob utječe na razinu holesterola.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razina estrogena kod žena može utjecati na razinu kolesterola

Već nekoliko studija potvrdilo je korelaciju između razine estrogena i kolesterola. Godine 2010. istraživači iz National Institutes of Health otkrili su da promjena razine estrogena tijekom menstrualnog ciklusa može promijeniti razinu kolesterola. Povećane razine estrogena rezultirale su višim razinama kolesterola HDL i smanjenom količinom LDL-a – “lošeg” kolesterola.

Kolesterol HDL naspram LDL-a: Koja je razlika?

Visoke razine kolesterola LDL-a mogu začepiti arterije stvarajući plak i povećavajući rizik od razvoja koronarne vaskularne bolesti. Kolesterol HDL je važan za “čišćenje” tog viška kolesterola i njegov prijenos u jetru kako bi se uklonio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Budući da na jetru utječu hormoni, to može utjecati na proizvodnju kolesterola HDL-a i LDL-a u jetri, prema dr. Leporu. Dakle, iako prehrana ima značajnu ulogu u razini kolesterola u tijelu, geni i hormoni također imaju određenu kontrolu nad proizvodnjom kolesterola u jetri.

Menopauza mijenja razinu hormona stvarajući povećan rizik

Premda se razine kolesterola kod mlađih žena drže pod kontrolom relativno višim razinama estrogena, ta vrsta obrane nestaje nakon što žena prođe kroz menopauzu.

Kad je žena u dobi od 70 godina, njen rizik od razvoja koronarne vaskularne bolesti bit će jednak riziku muškaraca, objašnjava dr. Lepor. Prema American Heart Associationu, zamijećen je sveukupni porast incidencija srčanog udara 10 godina nakon menopauze, a jedna od tri žene završi s nekim oblikom kardiovaskularne bolesti, prenosi Index.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je ovo osobito važno jer podcjenjujemo ili poričemo rizik od srčanih bolesti kod žena”, kaže dr. Lepor, koji svim pacijentima predlaže redoviti koronarni probir kalcija, počevši od dobi od 40 godina. “To je vrlo važan test koji pokazuje je li plak prisutan. Ako je plak prisutan, to znači da ste u opasnosti.”

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version