Connect with us

REGIJA

Lijek protiv korone Paxlovid stigao u Sloveniju, uskoro u bolnicama i apotekama

Objavljeno

na datum

Slovenski nacionalni zavod za javno zdravstvo (NIJZ) dobio je ove sedmice pošiljku od 10 kutija lijeka protiv covida Paxlovid te će on sljedeće sedmice biti distribuiran bolnicama i ljekarnama, objavljeno je u srijedu u Ljubljani.

Predstavnica ljubljanske klinike za zarazne bolesti Tatjana Lejko Zupanc kazala je da je jedan od covid pacijenata u Sloveniji u subotu već primio Paxlovid.

Nacionalni institut za javno zdravstvo primio je prvih 1.008 terapijskih doza Pfizerovog lijeka za covid-19.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Očekujemo distribuciju lijeka bolnicama koje liječe oboljele od covida i ljekarnama, gdje će lijek biti maksimalno dostupan pacijentima i dostupan u najoptimalnijem vremenskom okviru (dežurne ljekarne) od sljedeće sedmice”, navode predstavnici instituta.

Zbog “mogućih nepredviđenih hitnih potreba” NIJZ je već ove sedmice poslao 10 kutija Paxlovida na infektivnu kliniku Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) Ljubljana. Potvrdila je to i čelnica klinike Lejko Zupanc koja je kazala da pacijenti prilikom primanja lijeka trebaju prijaviti nuspojavu – neugodan okus u ustima. No prvi pacijent to dosad nije prijavio, dodala je.

Slovenski NIJZ planira naručiti još 5.040 terapijskih doza ovog lijeka prema nacionalnoj proceduri. Uz to postoji i zajednička javna nabava na razini EU, no procedura za to još nije dovršena, niti se zna kada će biti. Tim putem je naručeno od 5000 do 10.000 terapijskih doza, navode predstavnici instituta.

Lijek Paxlovid, namijenjen prevenciji bolničkog liječenja, bit će namijenjen uglavnom osobama starijima od 60 godina i pacijentima s rizikom od težeg tijeka covida-19, pojasnila je predstojnica ljubljanske Klinike za zarazne bolesti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Lijek će u početku biti prvenstveno namijenjen osobama s rizikom od težeg tijeka covida-19, odnosno kroničnim bolesnicima i bolesnicima s oslabljenim imunološkim sistemom. Pritom dio pacijenata možda neće moći primiti lijek jer uzimanje lijeka nije spojivo s uzimanjem nekih drugih lijekova.

Prema iskustvima zemalja gdje je primijenjen Paxlovid smanjuje hospitalizacije zbog covida-19 za 80 posto. Lijek je kombinacija dvaju antivirusnih lijekova. U usporedbi s remdesivirom, koji pacijent dobiva u infuziji, lijek je i lakši za primjenu jer je u obliku tableta, prenosi Hina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

REGIJA

Antiratni protest u Beogradu: “Putin nije brat, Putin je rat”

Objavljeno

na datum

Administator

Na Trgu republike u Beogradu minutom šutnje počeo je antiratni skup zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Po riječima govornika minut šutnje je za sve žrtve, kako ukrajinske civile i hrabre vojnike koji su poginuli braneći svoju otadžbinu, tako i za ruske vojnike koji su poslati u taj rat.

Zanimljivo je da je se na skupu vijori neobična zastava bijele-plavo-bijele boje. Po riječima organizatora to je zastava mirovnog pokreta Rusije i kako se nadaju protestatnti, buduća zastava te zemlje sa koje je izbrisana crvena boja, boja krvi i agresije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Na skupu na kojem je bilo blizu stotinak građana, mogli su se vidjeti i transparenti sa natpisima „Putin nije brat, Putin je rat“, „Niko ne napada Rusiju, zašto je mobilizacija?“, „Ne ratnom ludilu“.

Podsjetimo, članovi neformalne grupe građana „Rusi, Ukrajinci i Bjelorusi zajedno“ okupili su u srijedu na Trgu republike u Beogradu da bi iskazali protest zbog, kao su istakli, agresije i mobilizacije koju sprovodi predsjednik Rusije Vladimir Putin u Ukrajini.

Nastavi čitati

REGIJA

Milanović poručio oficirima iz BiH: Zašto dolazite u neprijateljsku zemlju?

Objavljeno

na datum

Administator

U izjavi za medije prilikom polaganja zakletve 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović se ponovo osvrnuo na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i mogućnost učestvovanja hrvatskih snaga u EUFOR-u.

Osvrćući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je prethodno pozvao Schmidta da iskoristi bonske ovlasti Milanović je poručio:

“A što sam ja radio posljednjih godinu dana? Time is of the essence. Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite”, te je ponovio svoj stav o besmislenosti mandata visokog predstavnika i da on donosi odluke koje su isključivo protiv Hrvata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Milanović je u poznatom tonu rekao: “Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu? I onda ti dvije tisuće galamdžija izađe na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo, ili Hrvata iz Mostara, pa da vidimo kako će proći”, te je na kraju aludirajući na izlaganje Plenkovića poručio “Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže”.

Milanović se ponovo osvrnuo i na moguće učešće hrvatskih snaga u EUFOR-u.

“Vojnici Austrije su prisutni u BiH, Hrvatska nije, zato jer se to nekome ne sviđa? Meni se počelo sviđati da budemo” a zatim dodao: “Tu (pokazavši rukom) su oficiri iz Bosne i Hercegovine, bošnjačke nacionalnosti, koji dolaze svake godine. Zašto onda dolaze u neprijateljsku zemlju?”

Potom je Milanović naveo primjer Turske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Turska koja nije EU može, a Hrvatska ne može. Erdogan je bio moj drag gost i rekao je da treba ukinuti Dejton. I njegova vojska može biti u BiH. Događaju se veoma tupe i neobične stvari”.

Nastavi čitati

REGIJA

Rusi iznenada oslobodili Hrvata zarobljenog u Ukrajini

Objavljeno

na datum

Administator

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika koje su zarobile ruske snage u Ukrajini, objavile su saudijske vlasti, a među oslobođenim zarobljenicima je i Hrvat.

On je već s devetoricom drugih stranih državljana avionom sletio u Saudijsku Arabiju.

Kako je potvrđeno Indexu, radi se o Vjekoslavu Prebegu koji je zarobljen na ratištu u Ukrajini krajem aprila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Sutra dolazi u Hrvatsku

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Zarobljen kod Mariupolja, prijetila mu smrtna kazna

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Prebeg je zarobljen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Među oslobođenima su i američki, britanski, švedski i marokanski državljani

The Guardian je prenio kako su oslobođeni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Oslobađanje je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, naveo je saudijski dužnosnik, piše Index.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu