Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Bosnu i Hercegovinu pogodila nestašica mlijeka, očekuje se veliki rast cijena

Objavljeno

na datum

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine već se osjeti značajna nestašica mlijeka, a kako saznaje Klix.ba uskoro bi se mogao dogoditi veliki rast cijena, ali i prazne police. Mnogi situaciju s mlijekom sada porede sa onom koja se dogodila s uljem prije nekoliko mjeseci.

Kako saznajemo značajno se smanjila proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini. U prvih šest mjeseci ove godine je proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga je oko 7,7 miliona litara u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj. Veliki problem je i nemogućnost uvoza mlijeka iz Evrope.

Smanjila se proizvodnja UHT mlijeka koje ima maksimalnu maržu odnosno ograničena mu je cijena u trgovinama. UHT mlijeko je dugotrajno mlijeko visoke kvalitete i to je zapravo najtraženije s 2,8 posto mliječne masti koje najviše konzumiraju djeca i stariji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razlog nestašice leži u poskupljenju cijena hrane za životinje, sušna godina, nedovoljne količine vještačkog đubriva, a tek se očekuju pravi problemi nakon žetve koja je u toku.

Više razloga za nestašicu mlijeka u Evropi

Đubrivo koje je poskupilo do 300 posto nije korišteno onoliko koliko se mora prema agrotehničkim normama, pa i tu leži jedan od razloga ovog velikog problema.

Problem nestašice mlijeka ne pogađa samo našu državu već i cijelu Evropu, a ništa bolje nije ni u našem komšiluku. Zbog svega toga, onemogućen je uvoz mlijeka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac rekao je za Klix.ba da mlijeka nema ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu ni u Evropi.

“Opšta je nestašica mlijeka radi toga što mladi odlaze sa sela i nema ko da proizvodi mlijeko. Pod dva, ova nenormalna suša u čitavoj Evropi je dovela do dispariteta cijena mlijeka i ulaznih cijena na farmi gdje je cijena mlijeka i sada maksimalno 80 feninga što govori da se ne može proizvoditi. Jučer smo razgovarali u Mlijekoproduktu o cijeni mlijeka gdje smo predočili da proizvodna cijena mora biti minimalno 1,20 KM. Sada je cijena litra mlijeka u trgovini 2,50 KM (3,2% masti). Mi mislimo da proizvođačka cijena mora ići s 0,80 KM na minimalno 1,20 KM da bi se spasio mljekarski sektor. I po toj cijeni od 1,20 KM računamo da ćemo izgubiti 20-30 posto proizvođača”, rekao je Usorac.

On je upozorio da nema više uvoznog mlijeka, pa ni mesa.

“Sve je poskupjelo, pa mora i mlijeko. Ne možemo čuvati mir na mlijeku, jer ako budemo to radili nestat će i ovo malo proizvođača što ima u BIH. U maloprodaji je cijena 2,50 KM, a nama plaćaju 0,70 KM. To je triput veća cijena”, dodao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio da će građani BiH jesti ono što imamo u državi, ali kaže da je to malo. Za sve krivi aktuelnu vlast koja nije uradila ništa da spriječi ili ublaži krizu.

“Nisu uveli zaštitu domaće proizvodnje, nisu dali plavi dizel, nisu uradili ono što je uradila EU. Ni oni nemaju puno, a gdje smo tek mi. Ja sam o tome govorio prošle godine, ali nisam izgleda imao kome reći. Ne brinem se za ministre koji imaju platu po 5-6 hiljada KM mjesečno, ali šta će jesti sirotinja?!”, zapitao je naš sagovornik.

Tuzlanski kanton značajan je dio BiH kada je riječ o proizvidnji mlijeka, a tamošnjih 1.350 farmera ranije je upozorilo na moguću nestašicu ovog proizvoda.

Kao razlog su naveli probleme s proizvodnjom stočne hrane te prehranom osam i po hiljada muznih grla.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Srbija zabranila izvoz, Hrvatska uvodi mjere

Srbija je jučer zvanično zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka (osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju) s ciljem omogućavanja redovnog snabdijevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, dok Vlada Hrvatske planira mjere koje podrazumijevaju ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica među kojima je na prvom mjestu mlijeko.

Koliko je situacija alarmantna govori izjava proizvođača mlijeka u Srbiji koji su jučer naveli da je nestašica mlijeka “uvertira” i da će biti sve gore i gore jer je taj sektor uništen, a dodatno su stanje pogoršali suša i zamrzavanje cijene mlijeka.

“Gubici u mljekarstvu se gomilaju godinama. Predlagali smo još prije nekoliko godina da se dvoje teladi odnese u zoološki vrt, da djeca znaju da su u Srbiji nekad uzgajane krave”, rekao je vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Da je cijeli svijet u potrazi za mlijekom govori i vijest da je prije dva dana kineski ambasador u BiH u razgovoru s federalnim premijerom Fadilom Novalićem iskazao zainteresiranost svoje zemlje za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BIH kao što su mlijeko, mlječni proizvodi, voće i vino.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu