Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Tri kardiologa liječe oko 200.000 stanovnika u USK, na ultrazvuk se čeka od dva do tri mjeseca

Objavljeno

na datum

Oko 200.000 stanovnika Unsko-sanskog kantona ovisi o tri kardiologa, kazao je za portal “Avaza” kardiolog dr. Almir Handanagić, iz kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljhubijankić” u Bihaću.

Bez mogućnosti redovne kontrole

To je takvo stanje po pitanju kadrovske popunjenosti i imamo tri mlađa doktora koji su na subspecijalizaciji. Poslove koji su trenutno u opticaju na odjelu kardiologije, opslužuju trenutna tri kardiologa koja su u radnom odnosu. Pandemija koronavirusa kao i u svim drugim kliničkim centrima i kantonalnim bolnicama uzrokovala je to da se fokus stavio na pacijente koji su opterećeni sa kovid virusom i izolacijama – kaže Handanagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sve toje za posljedicu imalo, kaže Handanagić, da pacijenti prekinu redovne kontrole.

Rezultat toga jeste da su pacijenti, koji su kardiološki pacijenti su bili bez mogućnosti dolaska na redovne svoje kontrole u kradiološke ambulante i na taj način iz jednog razloga pacijenti su se bojali zbog infekcije s kovidom, a iz drugog razloga zato što je bila zabrana rada s ambulantnim pacijentima zbog širenja infekcije – tvrdi Handanagić.

Srčane bolesti
Riječ je o pacijentima koji su imali ranije verificirane srčane bolesti.

Uglavnom su to bila stanja nakon srčanih udara, implantacije stenta, ugradnje bajpasa… Ti pacijenti su bili bez standardnog monitoringa i sad je došlo do tog stanja da oni dolaze u hitne medicinske pomoći, u urgentne centre, jer je došlo do blage destabilizacije, do određenog srčanog popuštanja, jer možda je trebala korekcija terapije ili promjena u terapiji – rekao je dr. Handanagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je rezultat toga da su oni bili zapušteni. Dodao je da se trude da nakon popuštanja mjera, te pacijente poprate kroz ambulante, ali puno ih dolazi i kroz centar urgentne medicine, gdje ih primaju i tretiraju na odjelu.

Čekanje na termin
Na pitanje koliko se čeka na termin kod kardiologa, izjavio je da kada su u pitanju hitna stanja, ona se odmah rješavaju.

Što se tiče standardnih procedura po pitanju liste čekanja, to su pregledi gdje je lista do mjesec dana. Na ultrazvuk se čeka od dva do tri mjeseca. Već smo stigli gotovo sve te liste koje su bile u toku pandemije zaista velike – zaključio je Handanagić za portal „Avaza“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu