BOSNA I HERCEGOVINA

“Zlatni ljijan” opuhao borce!

Objavljeno

na datum

Poratni tajkun Šerif Patković će se vrlo brzo naći u sudskim klupama, nakon što je optužen da je koristio automobil vrijedan 84.000 KM kupljen boračkim novcem.

Na optuženičkoj klupi je i njegov ahbab Seno Šehović, koji je auto kupio i proslijedio ga Patkoviću na korištenje. O ovome smo pisali godinama i upozoravali tadašnju Vladu FBiH o krčmljenju budžetskog novca.

Sve tačno

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

No, pravda je spora, ali dostižna.

Ovaj ovisnik o državnim jaslama i neuspješni uzgajivač krava, kako smo pisali, dobro je znao iskoristiti borački novac i kredite preko kojih se obogatio i riješio svoju i egzistenciju svoje porodice.

Dok borci krpe kraj s krajem, ovaj “zlatni ljiljan” koristio je svoje funkcije ne da im pomogne nego da ih prevari. Optužnica Tužilaštva je to potvrdila.

I nije ovo jedino šta je Patković nezakonito radio. Sve što je napisano u optužnici Tužilaštva, „Avaz“ je dokumentirao 2018. godine.

Patković je godinama bio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja FBiH, na čelu Saveza udruženja dobitnika priznanja „Zlatni ljiljan“, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za stambeno zbrinjavanje RVI i boraca i član Vladine komisije za raspodjelu sredstava boračkim zadrugama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hiljade mjesečno

Njegova primanja, kako smo pisali, mjesečno su iznosila po nekoliko hiljada maraka.

Vlada nikada nije ispitala, šta je posao za Tužilaštvo KS, kako je Fondacija za stambeno zbrinjavanje RVI i boraca 2016. godine nezakonito spiskala 675.000 KM. Osim toga, nikada nije ispitano kako su boračke zadruge dobile 720.000 KM. Ukupno je imao na raspolaganju milione, tačnije budžet od 1,4 miliona KM. I to je posao za Tužilaštvo.

Sinu sredio 49.000 KM

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dokumentirali smo i to da je Opća boračka zadruga „Kalem“ iz Zenice, u vlasništvu Patkovićevog sina Sabira, od Federalnog ministarstva za boračka pitanja 2017. godine dobila 49.000 maraka za zapošljavanje boraca. I tu se radilo o budžetskom novcu.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version