Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

“Zlatni ljijan” opuhao borce!

Objavljeno

na datum

Poratni tajkun Šerif Patković će se vrlo brzo naći u sudskim klupama, nakon što je optužen da je koristio automobil vrijedan 84.000 KM kupljen boračkim novcem.

Na optuženičkoj klupi je i njegov ahbab Seno Šehović, koji je auto kupio i proslijedio ga Patkoviću na korištenje. O ovome smo pisali godinama i upozoravali tadašnju Vladu FBiH o krčmljenju budžetskog novca.

Sve tačno

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

No, pravda je spora, ali dostižna.

Ovaj ovisnik o državnim jaslama i neuspješni uzgajivač krava, kako smo pisali, dobro je znao iskoristiti borački novac i kredite preko kojih se obogatio i riješio svoju i egzistenciju svoje porodice.

Dok borci krpe kraj s krajem, ovaj “zlatni ljiljan” koristio je svoje funkcije ne da im pomogne nego da ih prevari. Optužnica Tužilaštva je to potvrdila.

I nije ovo jedino šta je Patković nezakonito radio. Sve što je napisano u optužnici Tužilaštva, „Avaz“ je dokumentirao 2018. godine.

Patković je godinama bio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja FBiH, na čelu Saveza udruženja dobitnika priznanja „Zlatni ljiljan“, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za stambeno zbrinjavanje RVI i boraca i član Vladine komisije za raspodjelu sredstava boračkim zadrugama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hiljade mjesečno

Njegova primanja, kako smo pisali, mjesečno su iznosila po nekoliko hiljada maraka.

Vlada nikada nije ispitala, šta je posao za Tužilaštvo KS, kako je Fondacija za stambeno zbrinjavanje RVI i boraca 2016. godine nezakonito spiskala 675.000 KM. Osim toga, nikada nije ispitano kako su boračke zadruge dobile 720.000 KM. Ukupno je imao na raspolaganju milione, tačnije budžet od 1,4 miliona KM. I to je posao za Tužilaštvo.

Sinu sredio 49.000 KM

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dokumentirali smo i to da je Opća boračka zadruga „Kalem“ iz Zenice, u vlasništvu Patkovićevog sina Sabira, od Federalnog ministarstva za boračka pitanja 2017. godine dobila 49.000 maraka za zapošljavanje boraca. I tu se radilo o budžetskom novcu.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu