Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Na području USK čak 191 prosvjetni radnik napustio svoje radno mjesto i otišao van države!

Objavljeno

na datum

Samo četiri od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine su nastavili raditi na poboljšanju socio-ekonomskog statusa radnika u obrazovanju, kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Poskupljenja uzrokovana brojnim faktorima na tržištu u težak položaj su stavili i uposlenike u nastavno-obrazovnom procesu zbog čega su određeni kantoni posegnuli za mjerama pomoći i ovoj kategoriji društva. Ipak, samo četiri od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine su imali sluha za te mjere.

Novim kolektivnim ugovorima koji su dogovoreni između Sindikata i vlada kantona donijele su brojne pogodnosti za nastavno osoblje, a Šatorović ističe da još uvijek postoje problemi u pojedinim kantonima gdje je plaća radnika u obrazovanju manja od prosječne plaće u FBiH, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“To je za akademske građane degradirajuće. Imamo i pozitivne promjere poboljšanja socijalnog položaja uposlenika u obrazovanju, i to u: Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu, gdje smo postigli dogovore i unaprijedili položaj nastavnika i učitelja. Napravili smo dobre kolektivne ugovore i naše članstvo zadovoljnije ulazi u novu školsku godinu”, kazao je Šatorović.

Pojasnio je da promjene i razumijevanje očekuje i u drugim kantonima. Ističe da nijedna vlada i kanton to ne daju od sebe, jer kako kaže, nemaju obavezu isplate tih naknada, osim ako nisu definisane kolektivnim ugovorima.

“Ako se sindikati ne izbore te naknade neće biti ni isplaćene. Došlo je do dobrih poboljšanja u tom segmentu i prosvjetni radnici, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, imaju razloga zadovoljstvo i u dobrom ambijentu ulaze u novu školsku godinu”, dodaje.

Na pitanje zbog čega drugih šest kantona nije uspjelo napraviti određene izmjene s ciljem poboljšanja statusa uposlenika u odgojno-obrazovnom procesu, Šatorović kaže da sve zavisi od budžeta kojim raspolažu te vlade te da one diktiraju tempo.

“Druge vlade imaju poboljšanja, ali nijedan premijer i ministar ne mogu biti zadovoljni dok njihovi prosvjetni radnici imaju manju plaću od prosječne plaće u FBiH. Mislim da bi trebalo obratiti više pažnje prema ovoj kategoriji. U nekim kantonima imamo gomilanje administracije, posvećuje se tome previše pažnje pa svako ima po 2-3 savjetnika, prave se interesi za one koje je politika dovela na ta mjesta, a zaboravljaju šta je smisao. Nezamislivo je da danas imate nekog nepismenog. Smanjenje broja uposlenika u administracijama bi osiguralo dodatna sredstva za uposlenike u obrazovanju koji su smisao društva”, izjavio je naš sagovornik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na području Unsko-sanskog kantona 191 prosvjetni radnik je napustio svoje radno mjesto i otišao van države. Šatorović ističe da će radnik u prosvjeti uskoro biti deficitarno zanimanje, a da taj kvalitet nećemo moći uvesti iz zemalja Afrike, Azije ili pronaći alternativu u migrantima.

“Moramo posvetiti pažnju i apelovati vlade svih kantona u FBiH da misle o prosvjetnim radnicima, poboljšanju njihovog položaja i da imamo ugovore na neodređeno kao u državnim službama kada se zapošljavaju. Time kreiramo budućnost kantona, Federacije BiH i države. Zadovoljan prosvjetni radnik znači i zadovoljan učenik, roditelj i kvalitetan obrazovni sistem”, kaže Šatorović.

Na kraju je kazao da su i porodiljne naknade od 1.000 KM u samo nekoliko kantona u FBiH odlična stvar s obzirom na to da će doći do povećanja nataliteta, ali i zadržati ljude u BiH.

“Svaka porodilja na području ne samo FBiH, već cijele BiH bi trebala imati identična prava. Svako dijete na području cijele BiH trebalo bi imati jednake startne uslove za život i školovanje. Ovo je nešto pohvalno i daće rezultat na povećanju nataliteta. Iz obrazovnog sektora apelujemo na to da se ugovori o radu i konkursi i oglasi raspisuju na neodređeno radno vrijeme čime bismo stimulisali mlade ljude na planiranje budućnosti, da mogu kao radnici na neodređeno podići kredit, kupiti stan, zasnovati porodicu, roditi dijete… Tako ih ‘vežemo’, da manje razmišljaju o odlasku iz BiH. Ako nemate posao zastalno, riješeno stambeno pitanje, ako niste vezani djecom, jednostavnije je otići van BiH što nije interes nikoga”, zaključio je Šatorović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu