Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Krah Velike Kladuše nakon propadanja Agrokomerca: Od grada su napravili selo, Abdiću je za sve krivo Sarajevo

Objavljeno

na datum

Općina Velika Kladuša prije rata se razvijala na leđima Agrokomerca, a nakon što je ovaj agrogigant propao u poslijeratnoj privatizaciji, čini se da ovaj gradić nema alternativu koja bi bila osnovica razvoja. Vijećnik Amir Purić donio je kući zapažanja sa nedavne akademije o održivom javnom upravljanju iz Malmöa, grada u Švedskoj koji je preživio sličnu sudbinu kao i Velika Kladuša.

Izgovori

Malmö je do 90-ih bio radničko mjesto čija ekonomija je ovisila o ogromnom brodogradilištu, sve dok globalna konkurencija, poput one iz Južne Koreje, nije naučila da radi bolje i jeftinije brodove, pa je ova industrija u Švedskoj doživjela krah, a više hiljada radnika u Malmöu ostalo bez posla. To nam zvuči poznato, zabilježio je Purić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izlaz iz krize oni su pronašli u potpunom otvaranju prema svima, primivši doseljenike iz stotinu nacija, dok Kladuša i dalje ostaje skučena, pa je i njeni stanovnici napuštaju.

Od ‘98. vladaju DNZ i Laburisti, gdje su od grada napravili selo. Fikret Abdić je već šest godina na vlasti i ništa nije napravio, sve što se žalio da mu “ne da Sarajevo” više nema smisla. Agronomija uvijek ima smisla, ali danas je to tako da onaj ko ima zemlje, nešto će sijati i raditi. Ali, okvire za to mora urediti država. Udruženje poslodavaca kuka da im treba 30 hiljada radne snage, a zapravo treba podići minimalnu platu, smanjiti doprinose, pa oni koji su lopovi će zatvoriti, a kvalitetne firme će uzeti kvalitetnu radnu snagu. Mnogo je naše dijaspore koja bi se rado vratila da su u BiH plate duplo veće, kazao nam je Nermin Alešević, privrednik iz Velike Kladuše, piše Oslobodjenje.

Tvrdi da samo pet firmi u Velikoj Kladuši svojim radnicima regularno isplaćuje plate.

Većinom je to idi čekaj na banku, a razlika u koverti. Prvo mi, poslodavci, moramo državi početi izmirivati obaveze, kad krenemo od sebe, onda će biti nešto od nas. Na primjer, jedna kladionica od hiljadu radnika isplaćuje im keš od 700 maraka svaki mjesec, kradu deset miliona godišnje od države, a to je više novca nego u aferi Respiratori. Takvih je mnogo i svi ih puštaju, ali s takvima nam ne može biti bolje, kaže Alešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Formula

Otvaranje lokalnih opština neće značiti mnogo ukoliko se svi u BiH ne budu odnosili kao Šveđani prema svojoj državi, ali od nekoga se mora početi.

Vjerujem da u skoroj budućnosti možemo pronaći formulu kako da ovu našu posrnulu zajednicu transformišemo u mirno mjesto poželjno za život, da ćemo i mi pronaći “dušu Kladuše”, smatra vijećnik Purić, koji izražava želju da proces počne s lokalnog nivoa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

UNSKO-SANSKI KANTON

Za poslovne zone USK izdvojeno 850.000KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar privrede u Vladi USK Armin Kardašević danas je u Bihaću potpisao ugovore o dodjeli sredstava kapitalnih grantova drugim nivoima vlasti. Riječ je o Kapitalnim grantovima nižim nivoima vlasti i fondovima -Poslovne zone.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora, riječ je o nastavku saradnje Vlade, te gradova i općina . Početkom ove godine održan je sastanak, na kojem su ministri u Vladi i predstavnici gradova i općina razgovarali o potrebama i problemima jedinica lokalne samouprave, tako da je današnje potisivanje ugovora, jedan od rezultata tih razgovora.Ukupna vrijednost, danas potpisanih ugovora, s predstavnicima pet gradova i općina, je 850.000KM.

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović, izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Vladom USK, te rekao i nekoliko riječi o projektima, koji će u njegovoj općini biti finansirani ovim sredstvima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Radi se o dvije poslovne zone, Poslovna zona Zgon i Poslovna zona Pilana. Što se tiče poslovne zone Zgon, radi se o kupovini zemljišta. Tu imamo jednu veliku parcelu, koja je izuzetno značajna i dobra lokacija za privredu i privrednike. Ova druga Poslovna zona Pilana je također izuzetno značajna za grad Ključ. S ovim sredstvima ćemo moći riješiti određene probleme i mogu reći da građani Ključa, a i šire, već pokazuju interes za ove zone“.-kaže načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović.Ukupna vrijednost pomenutih projekata u općini Ključ, zajedno s vlastitm sredstvima, iznosi oko 300.000KM.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić govorio je o projektu, za koji je ova općina dobila 111.000KM

„Mi ćemo ta sredstva iskoristiti za završnu fazu projekta izgradnje kanalizaciono-fekalnog sistema za Poslovnu zonu Gorinčani, koja je jako bitna i mi udružujući ta sredstva sa dosadašnjim sredstvima, konačno ćemo završiti kanalizaciono-fekalni kolektor u ovoj poslovnoj zoni. Ovo nam je jako bitno, s obziromd a u Poslovnoj zoni Gorinčani radi gotovo 300 radnika“.-kaže Mahmut Jukić, načelnik općine Bosanski Petrovac.

Vlada USK orijentisala se u smjeru pomoći svim jedinicama lokalne samouprave, kako bi se omogućioravnomjeran rast i razvoj USK , kaže ministar privrede Armin Kardašević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Potpisivanje današnjeg ugovora je praktično nastavak jedne dobre saradnje ministarstva privrede i jedinica lokalne samouprave, na stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta. S ovim pozivom smo podržali jedinice lokalne samouprave, odnosno njihove projekte prijedloge, s ciljem stvaranja ekonomskih preduslova za ekonomski rast i razvoj cijelog Unsko-sanskog kantona. Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora s pet gradova i općina je oko 850.000KM“.-izjavio je Armin Kardašević, ministar privrede USK.

Pored sredstava, predviđenih danas potpisanim ugovorom, jedinice lokalne samouprave, imaju priliku koristiti sredstva i iz drugih grantova. Naime, u toku je javni poziv za dodjelu kapitalnih grantova iz oblasti turizma, a upravo danas Vlada je raspisala Javni poziv za dodjelu kapitalnih grantova iz oblasti koncesija. Rokovi za implementaciju sredstava za prošlu godinu za projekt Stari gradovi teku, a gradovima i općinama već je poslan zahtjev za očitovanje, kako bi se utvrdili ovogodišnji projekti, s ciljem zaštite kulturne baštine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Otvoreno dječije igralište u naselju Ozimice I

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u bihaćkom naselju Ozimice I svečano otvoreno dječije igralište za koje su sredstva izdvojili Grad Bihać i međunarodna organizacija UNHCR. Ovo je nastavak uspješne saradnje Grada Bihaća i UNHCR-a, koji će u toku ove godine zajednički realizirati nekoliko projekata. Ukupna vrijednost ovih projekata je preko 300.000 KM a, između ostalog, radit će se na još nekoliko dječijih igrališta kao i na Sportsko-rekreativnom centru u Gornjem Prekounju.

„Dječije igralište u malom parku na Ozimicama I je nastavak uspješne saradnje sa UNHCR-om i nešto što smo ranije promovirali kroz projekat „Bihać grad djece“. Na ovaj način pokušavamo i da dodatno unaprijedimo dječiju sportsku infrastrukturu i ovo je sigurno dobar put ka tome“, kazao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća. piše Radio Bihać

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

MUP USK: Na području Općine Velike Kladuše, uhapšeno lice koje se sumnjiči za više počinjenih krivičnih djela

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Velika Kladuša su dana 07.06.2024. godine, na osnovu operativnih saznanja i operativno-taktičkih mjera i radnji, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK-a Bihać, došli do izvršioca više počinjenih krivičnih djela u toku 2024. godine, tačnije od polovine mjeseca marta pa do dana 07.06.2024. godine.

Lice inicijala O.Ž rođen 1997. godine u mjestu Tuapse – Krasnodarski kraj, država Ruska federacija, stalno nastanjen u mjestu Ponjevići bb, Grad Cazin, je lišeno slobode dana 07.06.2024. godine u ulici „Zuhdije Žalića“ u Velikoj kalduši, prilikom čega je izvršen pretres istog i vozila koje je koristio, prilikom čega su pronađeni predmeti koji potiču iz krivičnih djela, i to: novac u iznosu od 710 KM, jedanest paketića umotanih u bijeli gumeni svežanj od gumenih rukavica sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, jedna crna torbica oko pasa marke „Adventurer“, jedan nož tzv „Rambo“ sa koricama, mobilni telefon marke „IPHONE“ bijele boje, pištolj marke „ROHM RG 3“ kalibra 6 mm, ser.broja 0597125, jedan lančić zlatne boje sa privjeskom u obliku kruga, jedan lančić srebrene boje sa privjeskom, jedan srebreni privjesak u obliku suncokreta, jedan zlatni privjesak u obliku mačke, jedan zlatni privjesak u obliku mjeseca i jedan mobilni telefon marke „RELME“, crne boje.

Nad osobom lišenim slobode zavedena je kriminalistička obrada u prostorijama PS Velika Kladuša, je isti priznao izvršenje više krivičnih djela počinjenih na području općine Velika Kladuša, odnosno ukupno 8 krivičnih djela, od kojih jedno KD “Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ-a F BiH i 7 KD-a „Teška krađa“ iz člana 287. KZ-a F BIH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dana 08.06.2024. godine osoba lišena slobode je uz izvještaje o počinjenim krivičnim djelima predata Kantonalnom tužilaštvu USK-a Bihać, na dalje postupanje, te je istom određen pritvor u trajanju od 30 dana,saopćeno je iz MUP-a USK.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu