Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kako je Novalić dijelo pare: Cazinjanima u Krajini 2 KM po stanovniku, a Hrvatima u Hercegovini 90 KM po stanovniku

Objavljeno

na datum

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tvrdi da su građani Federacije BiH žrtva političke diskriminacije u podjeli novca Vlade FBiH nižim nivoima.

Imamović je na press konferenciji u Sarajevu ustvrdio da je Vlada Federacije BiH na sjednici 8. augusta donijela Odluku o raspodjeli sredstava za projekte infrastrukture gradovima i općinama u FBiH u visini od skoro 30 miliona KM na osnovu političke podobnosti. Dodao je da su općine i gradovi, gdje vladaju SDA i HDZ dobili više novca, a da su druge opcije bile “žrtve grube političke diskriminacije”.

Naglasio je da je Cazin dobio 2 KM po stanovniku, Tuzla 2 KM, Zenica 3 KM, Gračanica 6 KM, Centar Sarajevo 6 KM, a da je Trnovo dobilo 124 KM po stanovniku, Teočak 40 KM, Neum 91 KM, a Ravno 87 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U Trnovu jedan čovjek više vrijedi 60 puta više nego u Tuzli ili Zenici. To je očigledni primjer diskriminacije”, tvrdi Imamović.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović pojasnio je da u Bosanskopodrinjskom kantonu postoje tri lokalne zajednice, Foča u FBiH, Pale u FBiH i Grad Goražde.

“Po glavi stanovnika, Foča Federacija je dobila 114 KM, Pale Federacija 224 KM, a Grad Goražde, gdje sam ja gradonačelnik, 20 KM. Nedopustivo je da se novac građana dijeli po stranačkom principu”, istakao je.

O kakvoj vrsti podjele novca se radi pitali smo i Vladu FBiH. Rečenom nam je da je riječ o podjeli 30 miliona KM za što je konkurs raspisalo Ministarstvo finansija FBiH s jasnim kriterijima, a što se odnosi na projekte.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjeno nam je da su se općine i gradovi trebali javiti na konkurs s pripremljenim projektima, prema čemu se i dijelio novac, a ne prema broju stanovnika. Istaknuto je da su projekti ti koji su određivali koliko će koja općina dobiti novca te da postoje općine koje nisu uopšte aplicirale.

Dodaju da je Vlada FBiH 200 miliona KM dijelila nižim nivoima, ali da je to sasvim drugi aranžman te da se prilikom te raspodjele u obzir uzimao broj stanovnika.

Na pres-konferenciji su se obratili i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić i načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović koji su također iznijeli podatke za njihove lokalne zajednice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu