Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Obavijest za građane o prekidu električne energije na području Unsko-sanskog kantona

Objavljeno

na datum

elektrodistribucija

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema slijedećem rasporedu:
CAZIN

Dana 26.08.2022. godine

  • od 08:30 do 16:00 sati kupce trafopodručja: Horozovići Misaljevići, Huremagići, Asfaltna baza, Separacija 1, Huremagić Betonara, Vodovod Džehveruša, Separacija Huremagić,

SANSKI MOST

Dana 25.08.2022. godine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • od 10:00 do 13:00 sati kupce trafopodručja: Vrše, Vrše-Glavica, Okreč Gaj, Okreč 1 i 2, Čirkići, Lukavice, Podvidača, Podvidača 1, 2 i 3, Modra 1 i 2, Modra-Vodovod, Kućan, Zenkovići, Slatina 1 i 2,

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca za područje USK-a na broj besplatnog telefona 080 020 134.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Podignuta optužnica protiv Bišćanina zbog napada na ovlašteno službeno lice

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dine Pečenkovića, zvanog “Pečo”, rođenog 1991. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da se, 14.02. ove godine, na parking prostoru tržnog centra na području opštine Bihać, upravljajući automobilom “Audi”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika SIPA-e i napao policijskog službenika angažovanog na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela, na način da je na istog nasrnuo vozilom kojim je upravljao, dok je policijski službenik uspio izbjeći udar vozila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je napao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju poslova sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Izetbegović pisao SDA-u USK: Prije konačne odluke pokušajte još jednom razgovarati s NES-om

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je danas pismo članovima Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona nakon dogovora o novoj većini u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Novu većinu u USK čine SDA, SDP, NiP i Pomak koja bi danas na sjednici Skupštine USK trebala potvrditi novu Vladu Unsko-sanskog kantona. Dosadašnju većinu činili su SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Odluku o novoj većini koju su donijeli kantonalni odbori stranaka, bar kad je u pitanju SDA, nije podržala centrala stranke.

Pismo Izetbegovića prenosimo u cijelosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • Cijenjeni članovi Izvršnog odbora KO SDA Unsko-sanskog kantona,

danas ćete razmatrati odluku u vezi sa mogućom smjenom Vlade USK i promjenom koalicionog partnera. Odluka koju donesete isključivo je vaša i vi imate odgovornost za njene posljedice. Vi nesumnjivo najbolje poznajete odnose na lokalnom nivou, ali biste trebali imati u vidu da se vaša odluka ne odnosi samo na Unsko-sanski kanton. Ta odluka, ukoliko dođe do raskida trenutne koalicije, sudbonosno će se reflektovati na pokušaj kreiranja jakog opozicionog bloka koji okuplja većinu bošnjačke i probosanske političke snage u Federaciji. To je politički blok koji je jedini sposoban da se odupre nasrtajima na državu koji dolaze iz entiteta RS, i posljedicama sebične i izdajničke politike koju vode nestručni i nesposobni kadrovi stranaka “Trojke”.

Kolegij SDA jučer je imao sastanak sa predsjednikom KO SDA USK Jasminom Musićem i članovima Predsjedništva SDA Šemsudinom Dedićem i Nijazom Hušićem. Rukovodstvo SDA ima razumijevanje za sve frustracije i nezadovoljstva našeg Kantonalnog odbora zbog dosadašnjeg odnosa NES-a koji nije pokazao dovoljno razumijevanja prema stranci koja je dobila najveću podršku birača i ima dominantan broj zastupnika u skupštini USK, o čemu se jučer detaljno govorilo na sastanku.

Također, osim spomenutog sastanka, imao sam jučer kontakte sa predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem, koji je izrazio spremnost da se dodatno uključi u razgovore i izađe ususret očekivanjima koje od NES-a ima Kantonalni odbor SDA USK.

Kolegij SDA, i ja lično, cijenimo da je prije donošenja konačne odluke potrebno još jednom pokušati kroz razgovore sa NES-om, u koje bi bili uključeni svi bitni akteri, doći do rješenja koje će sačuvati trenutnu koaliciju u USK i omogućiti nastavak formiranja jakog političkog bloka na nivou Federacije i države Bosne i Hercegovine – navedeno je u pismu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Iako se Izetbegović protivio, SDA u Krajini će danas izbaciti NES iz vlasti i koalirati sa Trojkom

Objavljeno

na datum

Administator

Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić je potvrdio da će USK danas dobiti novu vladu te je obrazložio zašto će se to desiti uprkos protivljenju centrale SDA.

U izjavi za naš portal je naveo da će vjerovatno danas u popodnevnim satima biti sjednica Skupština USK na kojoj će biti smijenjena vlada koju čine NES, SDA, DF i SBiH te da će biti imenovana nova vlada koju će činiti SDA, SDP, NiP i Pomak. Novi premijer bi trebao biti aktuelni SDA-ov zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nijaz Hušić.

Musić nam je potvrdio da je tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika SDA iz USK sa predsjednikom ove stranke Bakirom Izetbegovićem iskazano protivljenje stranačke centrale formiranju nove vlasti. Ukazao je zašto će formirati novu vlast uprkos protivljenju stranačke centrale.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moram otvoreno reći da mi nemamo saglasnost centrale SDA da povučemo ovaj potez i preuzmemo odgovornost za USK, ali ćemo to ipak uraditi zato što je to stav svih predsjednika općinskih i gradskih organizacija, svih zastupnika u Skupštini USK, svih zastupnika SDA u Parlamentu FBiH i državnom parlamentu iz USK”, izjavio je.

Prema njegovim riječima, imaju jedinstven stav da je ovo trenutak u kojem ne mogu bježati od odgovornosti te da su dali maksimum da dosadašnja koalicija opstane, da revidiraju sporazum, da implementiraju sporazum, da ga prilagode novim okolnostima, a to je smanjen kapacitet kluba NES-a.

“U tome nismo uspjeli. Zbog toga smo prinuđeni da odgovorimo na ove okolnosti, u ime onih građana koji su nam dali ubjedljivo najveće povjerenje, u ime članstva SDA koje od nas očekuje odgovornost za ovaj trenutak”, dodaje.

Pitali smo ga zašto se Izetbegović protivio da SDA u USK bude u koaliciji sa SDP-om, NiP-om i Pomakom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“S jedne strane, prije svega, imamo uspostavljenu saradnju sa NES-om, na način da se očekivalo da će ta koalicija sa NES-om, DF-om i SBiH dobiti šire konture na višim nivoima vlasti, da bi to mogla biti perspektiva. Mi to razumijemo i uvažavamo. No, radi se o državnom nivou”, rekao je.

Kako je konstatovao, odnosi koje su imali proteklih mjeseci je bio podrška tom potencijalnom procesu.

“Do koje je faze taj proces došao, ne bih sebi dao za pravo da komentarišem kao neko ko se bavi kantonalnom politikom. Ovdje je riječ o stvarnim, kantonalnim problemima. Na kantonu je mnogo nadležnosti i izazova, stvari koje u ovim odnosima nismo mogli riješiti”, dodaje.

Poručio je da SDA želi nastaviti saradnju sa NES-om, DF-om i SBiH te da ih pozivaju da odnosi u kantonu ili općinama ne budu odrednica kako će se ophoditi prema pitanjima oko kojih su imale saglasnost sa SDA u proteklom periodu. Vjeruje da će se pozitivni odnos ovih stranaka nastaviti na višim nivoima vlasti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Musića smo također pitali da li je promjena u broju kantonalnih zastupnika u korist SDA bila jedini razlog da se SDA odluči na formiranje nove vlade ili je bilo još nekih problema u funkcionisanju dosadašnje vlade.

“Unutar svake politike, stranke, a kamoli unutar koalicije postoje nesuglasice i problemi. Time smo se bavili, bio sam u prilici i obavezi da rješavam probleme, da probam naći saglasnost oko određenih pitanja. Ovdje se koalicija počela nagrizati kada se počeo topiti klub NES-a u Skupštini USK. On sada broji šest, a ranije je brojao osam zastupnika”, istakao je.

Napomenuo je da su SDA i NES u trenutku potpisivanja koalicije i raspodjele pozicija imali jednak broj zastupnika. Kako je kazao, radi kontinuiteta prihvatili su da neke stvari budu kao što su bile u mandatu prošle vlade. Naglasio je da su postojala, kako je izjavio, i konceptualna razilaženja u vođenju vlasti i upravljanju resursima te u još nekim stvarima.

“No, zaista nije bilo nekih dramatičnih trenutaka, bilo je civilizirano, uljudno i kulturno i vjerujem da će tako biti danas”, dodaje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tema razgovora bilo je i to da li će NS biti dio nove vlasti ili će ostati izvan vlasti kako su to jučer saopćili iz ove stranke.

“USK je specifičan po historijatu političkih odnosa. Postoji blok B3 kojeg čine tri zastupnika Pomaka, dva NiP-a, jedan NS-a. Oni su kao blok nastupali u razgovorima i pregovorima, ne samo sada, već i prije godinu dana kada smo imali kontakte. Tada su kao blok bili jedinstveni. U međuvremenu je NS, iako je bilo dogovoreno da oni imaju ministarsko mjesto, saopćio da je predsjedništvo ove stranke protiv ulaska u kantonalnu vladu sa SDA. Da li će to zaista biti tako ili će se njihov zastupnik drugačije ponašati volio bih da to bude pitanje za njega”, zaključio je Musić.

Podsjećamo, SDA, NES, DF i SBiH su aktuelnu Vladu USK formirali prije osam mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu